Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dodalam nowy temat

Aborcja i smierc

Polecane posty

Gość demboris
stowarzyszenie Nazaret- walczy o prawo pochówku dla przedwczesnie narodzonych dzieci, których lekarze nie chcą wydać rodzicom

a i koniecznie w rodzinnym grobowcu - nie można takiemu dziecku osobnego nagrobka postawić i nie wolno też żadnej pisemnej informacji zamieścić na grobie

Gość demberis ciemnoto
Właśnie - jakieś tam towarzystwo niby walczy ale to jest walka z wiatrakami. A tak w ogóle jaki to niby grzech pierworodny ma takie maleństwo. Matka ochrzczona - a dziecko zrodzone z jej ciała nosi grzech - absurd

Gość demboris
:O nie wiedziałam

Gość litttka
co wy gadacie , ja bylam we wszystkich swietych na cmentarzu i jest taki maly grob dziewczynki, ktora urodzila sie i zmarla tego samego dnia. jej matka to moja kuzynka, dziecko zmarlo zaraz po porodzie. ma własny pomniczek, nagrobek , kwiaty znicze...

Gość litkka zrozum
bo to dziecko sie jednak urodzilo, mowa tu o dzieciach na ktorych dokonano aborcji, te nie mog abyc tak pochowane

Gość litttka
osobę ktora napisala : " A tak w ogóle jaki to niby grzech pierworodny ma takie maleństwo. Matka ochrzczona - a dziecko zrodzone z jej ciała nosi grzech - absurd" , moze tłumaczyc jedynie nieprzynaleznosc do kosiola katolickiego. Bo jesli inaczej to jest po prostu wstyd. Dla tych co nie wiedza,.... czlowiek rodzi sie z grzechem pierworodnym...przez Adama i Ewe...grzech pierworodny zmywa sie przez chrzest. Jak sama nazwa wskazuje grzech pochodzi od praprzodkow. Ja rozumiem ze krytykujecie kosciol itd. nie chodzicie do kosciola, nie wierzycie w Boga, ale badzcie ateistami, ktorych mozna podziwiac za wiedze. Bez Boga ani do proga, a ci co idą bez Boga niech chociaz potrafia logicznie myslec i potrafic wytlumaczyc dlaczego nie wierza. A pozniej pojawiaja sie takie anomalie, ze ludzie w ogole nic o religii katolickiej nie wiedza, a kosciol nazywają ciemnota...

Gość litttka
aha, dot. aborcji, wybaczcie, nie doczytalam

Gość litkka zrozum
a mnie teraz zastanawia, skoro takie dziecko jeszcze sie nie urodzilo (aborcji dokonano na nim, czyli jest cialko ale nie urodzone) to teoretycznie ono nie ma grzechu czy ma? tzn dziecko poczete czy narodzone ma grzech pierworodny- jak sama nazwa w sumie mowi "piero RODNY" czyli dopiero po narodzneiu powinno byc splamionne tym grzechem czyli skoro sie nie urodzilo bo dokonano aborcji tzn z enie ma tego grzechu wiec czemu nie mozna go pochowac ani niby nie moze dostac sie do nieba? moze ktos mi to wytlumaczyc?

Gość taka sobie snobka
mnie sie wydaje ze kazdy czlowiek po "nadaniu" duszy juz odziedzicza niejako ten grzech

Bóg mówi o dzieciach: \"do takich należy królestwo niebieskie\" dzieci po śmierci idą do nieba:) Bóg kocha dzieci. Kościół katolicki w tej kwestii zupełnie odbiega od Pisma Swiętego :(...to straszne...a ludzie są oszukiwani...:( czytajcie biblię

W takim razie dlaczego wiek dziecka zaczynamy liczyć od momentu jego przyjścia na świat? Wcześniej jest tylko dzień, tydzień i miesiąc ciąży. Dziecko urodzone dzisiaj nie ma 9 miesięcy i 1 dnia, ale tylko 1 dzień. W takim razie człowiekiem stajemy się w momencie przyjścia na świat.

Gość littka zrozum
no wlasnie nie rozumiem tego wydaje mi sie ze do tej kwestii Kościół podchodzi sprzecznie, zabrania dokonywać aborcji, bo niby zarodek poczety to już człowiek i to jest morderstwo, ale z drugiej strony jak kobieta dokona tej aborcji albo poroni, to tego "dziecka" pochować nie może

Gość taka sobie snobka
może i wiek dziecka liczy się tak jak mówisz, no ale dziecko ŻYJE wewnątrz kobiety !!! no to KIM jest tam w brzuchu ? Kawałkiem mięsa ? Dziecko istnieje od momentu poczęcia, ktoś kto twierdzi inaczej, albo tego nie rozumie, albo źle interpretuje.

Gość taka sobie snobka
Ci co chodzili na lekcje religii, a nie rżnęli wszechwiedzących cwaniaków, to wiedzą, że w momencie poczęcia działa ojciec matka i Bóg. Matka i ojciec dają ciało a Bog nieśmiertelną dusżę i kościół mówi, że ten akt zjednoczenia kobiety i męzczyzny jest czymś najwspanialszym. Bo Bog dał człowiekowi prawo wspoltworzenia nowego człowieka i człowiek wspoluczestniczy wraz z Bogiem w akcie tworzenia.

Gość pomóżcie...
A co ze zdaniem ludzi niewierzących, oni już się nie liczą?? Zdaniem katolików aborcja jest złem i należy jej zabronić, ale jak jej zabronimy ateiści zostaną niesprawiedliwie potraktowani. Przecież komuś kto nie wierzy nie można mówić, że Bóg daje duszę, bo coś takiego na niego po prostu nie działa.

Gość taka sobie snobka
ale ateista na jakies wyznaczniki moralne w ktorych mowa o tym ze nie zabija sie drugiego czlowieka

Gość taka sobie snobka
w dodatku takiego ktory nie moze sie obronic no bo chyba mi nie powiedziecie,ze jak ktos jest ateista to nie obowiazuja go zadne reguly moralne ?

ale dla ateisty człowiek jest nim od momentu urodzenia, a wcześniej jest płodem

Gość takie mam zdanie
Ja wierzę w Boga, ale tylko wyłacznie w Boga, Jego Syna, Maryję i Ducha Świętego. Nie wierzę w kościół, Watykan, ani tym bardziej w Rydzyka. Ateistką nie jestem, bo w Boga wierzę, ale wierzę też, że Bóg jest sprawiedliwy i rozumie pewne czyny, zachowania. Bóg nie potępiłby aborcji, kiedy jest ona jedynym wyjściem. Człowiek moim zdaniem jest człowiekiem w momencie przyjścia na świat, wcześniej jest embrionem, a potem płodem.

Gość do takie mam zdanie
to troche nie logicznie myslisz, bo skoro wierzysz w Osoby Boskie, a nie wierzysz w Kościół, to chyba wcale nie wierzysz, albo negujesz wiarę w Boga. Przecież to Jezus ustanowił Kościół ! Więc jak możesz mówić, że wierzysz w Jezusa, skoro nie zgadzasz się z tym, co mówił ?

Gość do takie mam zdanie
temat trudny

Gość eksplozja zyczliwosci
przede wszystkim drazliwy ....

Katole - wasz idol św. Augustyn dopuszczał aborcję do 4 miesiąca bo to wtedy wg jego obliczeń dusza (męska bo kobieca dopiero w 6 mies.!) dostawała się do płodu. Dodajmy że ta wykładnia obowiązywała w KRK do- achtung! - XIX wieku! I co wy na to?

Jeszua nie ustanowił żadnego kościoła a już na pewno nie katolicko-papieskiego który postępuje dokładnie wbrew Pismu i opiera się na fałszywych dogmatach.

Gość eksplozja zyczliwosci
too zatem dlaczego nazwal sw. Piotra opoka na ktorej zbuduje swoj kocsiol ?

Gość eksplozja życzliwości
i co Ty na to Łowco jeleni ?

Gość eksplozja życzliwosci
;]