Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Diuna75

Dobry smak i gust ...czy macie na to jakiś kanon

Polecane posty

Gość kotka w baletkach
kiczem jest ganienie drugiego czlowieka o to , iż ma zły gust. Nie wyznaję zasady , iż to co jest rzekomo modne jest dobre dla mnie . Gdyby nie bylo różnorodnosci gustów nasza ulica byłaby szara a ludki śmigałyby w mundurkach jak to mialo miejsce w Chinach ..

Gość bolkalolka
Mody nie mozesz ignorowac bo moda to jest wlasnie to co powoduje ze cos sie podoba albo nie. Popatrz jak dziwnie wygladaja ubrania na przyklad z lat 90tych czy 70 tych. Po prostu sa passe. Natomiast jezeli siegniesz do jeszcze dawniejszej mody na przyklad z 19 wieku to juz te rzeczy wydaja nam sie piekne i stylowe. Dlaczego? Bo nie sa niemodne tylko zupelnie z innego swiata. Tzw dobry gust istnieje. Polega on na tym ,ze czlowiek ma poczucie piekna i go praktykuje. Pewnie ze kazdy mysli ze jest wyrocznia na ten temat ale tak naprawde to jezeli ktos ma naprawde dobry gust to to w co sie ubierze czy jak sobie urzadzi mieszkanie , WSZYSTKIM sie podoba.

Gość kiedyś RER
Dobry smak i gust polega na a) umiejętności zestawiania barw b) wyczuciu proporcji c) wyczuciu stosowności d) odrobinie samokrytycyzmu. Czyli np. (chociaż to uproszczone, wiem): 1. wielki dekolt + dżinsowa spódnica mini mini + mocny makijaż oczu i ust = niekoniecznie wielki dekolt + mała czarna + mocny makijaż ust = ok 2. Jasne, że stringi widoczne nad spodniami nie są strojem dobrym na rozmowę kwalifikacyjną (dla nikogo), ale na luźny letni weekend może je nałożyć tylko szczupła młoda kobieta. Bo już czterdziestolatka z nadwagą może tym samym przekroczyć granice dobrego smaku.

Gość bolkalolka
No wlasnie zgadzam sie. Dodam tylko ze ten dobry gust jest tylko do polowy wrodzona wrazliwoscia na piekno. druga polowe mozna nabyc przez praktyke, praktyke i ... acha praktyke.

Gość bolkalolka
podnosze temat, chyba fajny?

Gość bolkalolka
up

Gość no i co z tym topikiem

Gość Karimatka
Dobry smak i dobry gust to dla mnie: 1. Kultura w miejscach publicznych szczegolnie - puszczanie dziewczyny przodem, - umiejetne poslugwanie sie sztuccami, - nie siorpanie, -jedzenie powoli (jak widze, jak ktos je bardzo szybko w restauracji, to mi sie niedovbrze robi...) 2. Odpwowiednie dopasowywanie ubioru do typu sylwetki - to samo tyczy sie kosmetykow i kolorow 3. Bycie szczerym!!!