Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mycie ząbków

Mycie ząbków niemowlakowi

Polecane posty

Gość mycie ząbków

Zastanawiam sie jakiej pasty używać do mycia ząbków córeczce..ma prawie 9 miesiecy..szczoteczke juz nabyłam ale sama woda myc przecież nie bedziemy

Gość Święta Wincenta
Proponuję pastę wybielającą, najlepiej taką dla palaczy :P

Gość 9 miesiecznemu dziecku
pozrebilo cie?

Gość mycie ząbków
bardzo smieszne..pytam poważnie

na początku wodą, poten pastą -dostaniesz ją tylko w aptece, musi być bez fluoru! ja mam np nenedent jak coś jeszcze to pisz

Gość mycie ząbków
no chyba sa jakies dla malych dzieci..nie wiem dlatego sie pytam

Gość 9 miesiecznemu dziecku
odpowiadam powaznie - skad wytrzasnelas taki pomysl?

Gość mycie ząbków
dzieki anka..czyli tylko w aptece..

Gość MAMAJASIA
NAJLEPIEJ TO NIE UZYWAC PASTY - ALE WEŹ OBKRĘC PIELUSZKA SWÓJ PALEC I PRZETRZYJ NIM PO ZABKACH I DZIĄSŁACH MAŁEJ - JA TAK ROBIŁAM

Gość a ja ja
W drogeriach jest dużo past dla dzieci, ale poczytaj uwaznie, bo niektóre są dla starszych dzieci.

no tak poważnie to jak wyjdzie ząbek to najpierw gazikiem z wodą nie wiem czy dobrze pamiętam ale może chyba być napar z rumianka (może wywołać alergię więc ostrożnie) a ze szczoteczką uważaj żeby nie podrażnić dziąseł, myj krótko i obserwuj

Gość takajednamatka
ja mojemu kupilam paste colgate- jest specjalna taka dla niemowlakow

Też polecam nenedent-od 6 miesiąca,możesz też używać elmex-od pierwszego ząbka.

ja na twoim miejscu też bym poczekałą i używała na razie gazika czy pieluszki jak już jedna mama napisała wyżej ale w różnych czasopismach o dzieciach mówią by myć od pierwszego ząbka....

z tego co się orientuję 9 miesięcznemu dziecku nie myje się ząbków pastą, tylko samą wodą, za pomocą specjalnej nakładki na palec. Przecież jak nauczysz takie maleństwo, żeby wypłukało buzię po paście????? Ja mam 1,5 rocznego synka i myję mu ząbki tylko wodą, dodam, że ma naprawdę ładne, białe, zdrowe ząbki. Dopiero za jakiś czas wprowadzę specjalną paste dla maluchów jak go nauczę płukać usta i wypluwać.

Gość mycie ząbków
dzieki..a ile dziecko musi miec zeby tej pasty mozna było uzywać?? też słyszałam ze mozna gazikiem przecierac..ale po każdym posiłku??

Gość dcasdcdsc
nie nie! nie wybielającą dla palaczy tylko taki koncentrat pasty (np Ajonę do nabycia w aptekach) i duużo nałożyć kuwa, tak na wszelki wypadek do autorki: to wyżej to żart (takie coś nie mówione na poważnie, tylko dla rozbawienia ogółu)

pasty dla maluchów nie mają fluoru dlatego nie trzeba ich wypluwać poto właśnie go nie mają, bo wiadomo że dziecko zawsze troszkę połknie

Gość mycie ząbków
Galicjanka no tez sie zastanawiałam czy nie zaczac uzywac pasty dopiero jak dziecko bedzie wiedziało co i jak..ale bałam sie zeby te zabki nie zaczeły sie psuć..:o

jackpot napisaa że od 6-miesiąca, ja nie sprawdzałam... ale jej wierze

To nie jest prawda ,że nie wolno myć pastą takiemy małemu dziecku.Pasty przeznaczone dla tak małych dzieci są na tyle bezpieczne,że maluchowi nic się nie stanie jak troche połknie.

Gość mycie ząbków
dziekuje bardzo za wszystkie pomocne informacje..🌻

Gość a ja ja
Jest to pasta dla dzieci w okresie ząbkowania. trudno więc uzywać jej, kiedy dziecko ma dwa lata i wszystkie zęby

z tego co wim to nie ta pasta pewnie będzie od 3 lub 7 roku musisz kupić specjalną w aptece jak nie wiesz jaką to ci doradzą ale dla niemowlęcia bez fluoru!

one nie są do ząbkowania, nie takie jest ich przeznaczenie tak się nie dzieli past - czy do ząbkowania czy jak ma dziecko wszystkie zęby są te z fluorem i te bez ( no i jeszce inne ale nie jestem stomatologiem...)

Po pierwsze - NIE RUMIANEK! On silnie uczula - powie to wam każdy dermatolog. Ja też tak mówię, bo sama miałam wielkie problemy z tym - syn był cały czerwony po kąpieli w rumianku. Po drugie - są specjalne pasty dla maluchów. Najbardziej znana to ELMEX, jest też Aquafresh i Ziajka. Tylko trzeba UWAŻNIE CZYTAĆ ETYKIETKI. musi byc tam napisane, że pasta jest przeznaczona dla dzieci poniżej 2 roku życia. Po trzecie - maksymalna objętość pasty bezpieczna dla dziecka to ilość równa wielkości ziarenka grochu. Niespełna rocznemu maluchowi radzę nałożyć pasty nawet połowę tego - tak, by dziecko poznało smak pasty i powoli uczyło się higieny ząbków. Koniecznie rodzic musi pilnować dziecka, to rodzic trzyma szczotkę i jest ona w zasięgu malca TYLKO przy myciu zębów - szczotka do zębów i pasta to nie zabawki... Mimo tego co napisałam radzę skonsultować się z pediatrą malucha...

mlecznych zębów jest 20 - nie ma szóstek i ósemek napisałąm że rumianek uczula ( oczu też nie należy przemywać rumiankiem) jednak w gazetach piszą że można