Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jan_Sebastian

Kto kocha Bacha?

Polecane posty

Gość Jan_Sebastian

No właśnie? Kto kocha Bacha? Kto uwielbia te jego poczwórne fugi, suity angielskie, alemandy, gigi, polonezy? Komu sprawia przyjemność słuchanie partit wiolonczelowych, o których Niemcy mówią "samstiege Tiefe"? Kto się nie może obyć bez choćby kilku taktów przepięknej sycyliany? Kto potrzebuje, choćby traz w tygodniu zrobić sobie przyjemność, uruchamiając płytkę z Kunst der Fuge, albo Wielkiej Mszy h-mol? Proszę się wypowiadać.

Gość Jan_Sebastian
Nikt nie kocha Jana Sebastiana? I jego muzyki?

Gość Jan_Sebastian
?

Uwielbiam 🖐️)))) Zwłaszcza, pewnego Marcina, który czasem mi je przesyłał ;) Cieszę się, że znów jesteś ! :D

Gość ouzytka
Ja lubiłam go grać..palce same sie ruszały..ale jeśli chodzi o słuchanie..to hm...wolę innych kompozytorów..:)

Gość Szwdzka_degrengolada
Jestem rozczarowany :-( Nikt nie słucha muzyki Jana Sebaistana Bacha? Naprawdę?

Gość ouzytka
pewnie słuchaja, tylko nie wiedza, że to on!:)

Gość Jan_Sebastian
A kto Ty jesteś, "sesibą"?

Gość Jan_Sebastian
NIczego nie ujmuję innym kompozytoro, ouzytka. Sam słucham najróżniejszej muzyki. Ale sam Beethoven powiedział kiedyś o Bachu (w nawiązaniu do nazwiska) "To nie żaden strumyk (bach), to morze...!" Zaś wielki Brahms z niecierpliwością wyglądał poczty, która mu przynosiła prenumeratę partytur Jana Sebastiana.

Gość kd19
ja kocham! :-D Koncerty Branderburdzkie i fortepianowe, i chorały i Pasję wg. św. Jana i wszystko!

Gość Jan_Sebastian
Sęsibą, nie do końca Cię rozpoznaję. Ja stąd poznałem nieco bliżej tylko jedną osobę, ale Ty, zdaje się, nie jesteś nią. Chyba że się mylę?

Gość Jan_Sebastian
No bo jakże tu nie kochać, skoro wszystko takie piękne i muzyczne?

Gość ouzytka
ja mysle, ze na nim sie sporo kompoytorow wzorowalo..pokazal klase..idelane palcowanie..harmonie..itp. - nawet Chopin stwierdzil, ze:" Zeby dobrze grac, nalezy zaczac od Bacha!"- rozumiesz..palce same cie prowadza..nie myslisz, po rozczytaniu..a i a vista czyta sie szybko! ;)

Gość Jan_Sebastian
No ma się rozumieć, ouzytka. Ostatecznie przecież to Jan Sebastian jest autorem Utemperowanych Klawiszy. Chopin wielbił Bacha na równi z Mozartem, może głównie za ich niebywały geniusz orkiestracyjny, którego sam był pozbawiony.

Gość Jan_Sebastian
A co Ci szkodzi się przyznać tutaj, Sęsibą? Ja przed maszynką posiedzę jaką małą godzinkę, a potem zmykam w podskokach do domu, gdzie - hura - nie ma żadnego komputera.

Gość ouzytka
a apropo Mozarta- nie lubie go..za duzo ozdobnikow i innych pzreszkadzajek..ehh..za duzo naraz..taki galimatias..i motłoch..pozdrawiam..:)

Gość Jan_Sebastian
No i?

Gość Jan_Sebastian
Z moim Mozartem to było kiedyś tak, ouzytka - także nie przepadałem. Wydawał mi się zbyt cukierkowaty. Ale z czasem polubiłem i zachwyciłem. Ma się rozumieć, ciężko się zorientować czasami, czy grają jego 13, 56 czy 101 symfonię, ale należy mu oddać, co jego. Powiada się, że Beethoven jest największy. I słusznie się powiada. Za to Mozart jest jedyny. A jeszcze gdzie indziej się mówi, że kiedy gdzieś grają koncert fortepianowy Mozarta, to Pan Bóg, kóry jak wiadomo jest wszystkosłyszący, w niebie z zadowoleniem wybija sobie takt nogą.

Gość ouzytka
Janie Sebastianie - a czy Ty jestes muzykiem z wyksztalcenia?🌻

Gość ouzytka
ja tylko lubie Reqiem- Mozarta...zawsze chcialam zaśpiewać choc jedna partyjkę..👄

Gość mój brat uwielbia
ma chyba wszystkie jego utwory i nawet ksiązki o nim czyta, kiedyś nawet wygrał konkurs wiedzy o Bachu w szkole muzycznej, teraz jest juz na studiach (skrzypce barokowe)

Gość ouzytka
ale w sumie fajnie, jak ktos słucha jeszcze muzyki powaznej..:)

Gość Jan_Sebastian
:-) Nie jestem, ouzytka. Wychowanie muzyczne zakończyłem na ostatniej klasie niegdysiejszej szkoły powszechnej. Czyli, krótko mówiąc, jestem profanem. Co nie przeszkadza, a może nawet pomaga mi kochać świat pięknych dźwięków.

Gość ouzytka
Dokładnie...patrząc na terazniejsza muzyke..choc nie każdą..;)

Gość Jan_Sebastian
Wszystkie utwory? W domu? No to jest rzeczywiście pasjonat, ten Twój brat. Choć nie chce mi się wierzyć, żeby wszystkie - w spisie Schmiedera jest tego coś pod 1100 pozycji.

Gość ouzytka
No to ja sie juz pozegnam..miło sie rozmawiało...Pozdrawiam...🖐️