Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może sie dowiem

FOTOGRAF

Polecane posty

Gość Zeb Serban
Laska29, a ty powinnas umiec czytac ze zrozumieniem !!! kurde czy to naprawde taki problem zrozumiec slowo pisane ??? gdzie napisalem cos o sciaganiu filmow, programow itp. pomysl zanim napisz bzdury. odnosze sie tylko i wylacznie do zdjec wykonnych przez fotgrafa dla danej osoby za ktore ta osoba zaplacila!!! stanowi to jej wlasnosc i moze zrobic z tym co chce. ps. masz zdjecie w swoim dowodzie osobistym ??? czy pytalas fotografa o pozwolenie na wykorzystanie tego zdjecia wlasnie w tym celu ??? czy tez zlamalas prawo i zrobilas to bez jego wiedzy?? trza troche pomyslec zanim sie takie glupoty wypisuje. xfs, zmienia sie ale trzeba wiedziec jak to ustawic i wtedy pokazuje ile jest cm przy 300 dpi. to ze ty nie umiesz to nie znaczy ze tak nie jest.

Gość zajefajnalaska29
mnie sie nie podobaja, widac, ze gosciu jest keoszym grafikiem niz fotografem..(bo z zawodu pisze ze jest grafikiem) ma brzydkie kolory..zdjec ale kweistia gustu za to tutaj sa super zdjecia http://www.murrayphotography.com/index2.html

Gość xfs
xf sorki fotograf miałes, racje własnie sprawdzałą sobie w necie co to rozdzielczosci itp.i faktycznie miałes racje..natomiast ja myslałam o taie sytuacji kiedy zmieniam ilość pikseli w obrazku dowolnie, a nie zmieniam obrazu w centymetrach..czyli dokonuje interpolacji..wtedy mi sie obraz w centymetrach nie zminia nawet przy zmiane z 72 dpi na 300 dpi..poniewaz zmienia sama liczbe pikseli

Gość idolka Zeba
Zebie raczej to ty powinieneś czyta to, co inni piszą. Laska ma całkowita rację w tym, co napisała. Zdjęcia wykonywane są przez twórcę i podlegają takim samym przepisom prawnym jak płyty, książki, programy itp. W Polsce zawsze się uważa, że jak coś już kupiliśmy to mamy do tego wszelkie prawa jest całkowicie mylne. Takie podejście jak twoje wywodzi się z tego ze jesteś osobą wychowana tak jak w zasadzie większość Polaków w duchu kombinowania i przeinaczania przepisów prawnych. Na niektórych forach spotkałam się z umieszczaniem przez młode pary swoich zdjęć ślubnych. Najczęściej nikt się nie spytał o zgodę twórcy czy może takie zdjęcia zamieścić w środkach masowego przekazu, jakim jest internet. W innych częściach świata za takie pokazywanie zdjęć też się płaci. Pokazując swoje zdjęcia zrobione przez fotografa w pewnym sensie zdradzasz jego warsztat pracy i pomysły.

Gość idolka Zeba
zajefajnalaska29 Nie zgadzam się z tym co piszesz. Zeb przynajmniej pisze, że jest grafikiem komputerowym i uczy się robić zdjęcia. Murrayphotography tak samo mocno obrabia cyfrowo zdjęcia i wcale nie robi tego najlepiej. Zeb przynajmniej pokazuje na swojej stronie sporo zdjęć tych samych młodych co pozwala wyrobić sobie zdanie o jego stylu robienia zdjęć. Murrayphotography pokazuje mnóstwo zdjęć powyrywanych z wielu ślubów. Wiele fot jest naprawdę super, choć w całości nie powalają na kolana. Jeśli chodzi o zaufanie w stosunku do fotografa to strona Zeba bije na głowę stronę Murrayphotography gdzie umieszczone zdjęcia nie dają żadnego poglądu, co firma może nam zaproponować.

Gość zajefajnalaska29
zeb robi wioche dla takich jak ty co sie na sztuce nie znaja a murray robi porzdna artystyczna robote

Gość idolka Zeba
zajefajnalaska29 A kim ty jesteś, że wyzywasz innych od wioch. Na jakiej podstawie oceniasz innych? Na jakiej podstawie można ocenić, że ty się znasz na artystycznej robocie? Zdjęcia to sprawa gustu a w gusta się nie ingeruje. Swoją wypowiedzią raczej ty zakrawasz na wiochę. Podszywanie się pod nicka innej osoby nie wskazuje na to że intelektualnie zbyt mocno jesteś rozwinięty tak ze raczej nie powinieneś się wypowiadać co jest artyzmem a co nie.

Gość zajefajnalaska29
tylko ze ja sie akurat znam na sztuce:) ja twierdze ze murray robi artistic robote..a zeb serban..robi "poprawnie" zdjecia..ale nie widze w nich duszy artysty!!sorki mam prawo tak sadzic..a jakies pojecie o sztuce ma , jest ono zwiazane z kierunkiem studio jakie skonczyłam..a zeb pewnie jest samoukiem fotografem..i tyle

Gość do idolka seba
chyba Ci sie szyki logiki pomyliły, bo powinnas miec ksywe...seb zerban moj idol.... no chyba ze ty jestes jakas Znana piosenkarka, badz znanym fotografem..i jestes dla niego idolem..ale w to watpie!! chyba to sam eb sie podszywa pod ciebie

Gość idolka Zeba
zajefajnalaska29 i do idolka seba czy nie lepiej pisać pod jednym nickiem a nie podszywać się pod kogoś innego?. Skąd to wiem? Ano wiem. Zmień komputer to nie będę wiedziała. Co do twojego poczucia artyzmu to nie zostałam przekonana. Za to przekonałam się, co do twojej kultury osobistej. Jeśli jesteś taki znawca sztuki to wypunktuj mi, w czym przejawia się ten artyzm Murrayphotography. Oraz napisz co to znaczy artyzm w fotografii ślubnej.

Gość Zeb Serban
idolko, ..."Zdjęcia wykonywane są przez twórcę i podlegają takim samym przepisom prawnym jak płyty, książki, programy itp. ".. takie prawo ma zastosowanie tylko wtedy kiedy tworca (fotograf) robi zdjecie dla siebie a nie dla kogos za pieniadze ! jesli w umowie nie ma ze zdjecia sa wlasnoscia fotografa i ze za oplata udostepnia je innej osobie to po oplaceniu uslugi za wynajecie fotografa, otrzymaniu odbitek, odbitki sa wlasnoscia juz osoby ktora za nie zaplacila i nie moze byc inaczej bo gdyby prawo autorskie dzialo tak jak myslicie to nie bylo zadnego dziennika tv, zadnego filmu, zadnych stron internetowych, gazet !!! nic bo zawsze ktos moglby sie przyczepic ze naruszono jego prawa autorskie.

Gość zajefajnalaska29
zrobiłam zebowi serbowi reklamy i jeszcze sie idolko plujesz!! podałam link do jego fotek, moze jakas dziewczyna wejdzie i jej sie spodoba i zamowi u niego zdjecia!! wg moich kryteriow..zeb robi ładne, ale przecietne zdjecia, mało oryginalne..przewidywalne.. a murray jest troche "inne"niz typowe zdjecia slubne, wiec rozumiem , ze moze sie wiekszosci nie podobac..dla mnie w jego fotografii, piekne jest przede wszystkim "uchwycenie" sponatanicznej chwili..widac, ze dobry fotograf i obserwator..z tego co pstryka zdjecia..sa naprawde takie pełne miłosci i ciepła..a przy tym wizualnie dopracowane, piekne odcienie zdjec czarno-białych..kolory w kolorowych tez super ..prostota!!! im prosciej tym piekniej dla mnie, takie tez sa zdjecia murraya..a zec serban..zbytnio probuje byc "oryginalny" przez co niektore zdjecia sa typowe, sztampowe, nieco sztuczne ..kiczowate..czasem widac ze ujecie z jakiego robi zdjecie..kadr..jest przekombinowane..za duzo szczegółow na zdjeciu..i juz robi sie chaos..odcienie czarno-białych zdjec tez takie sobie pewnie w skali szarosci Nie lubie zdjec "kombinowanych", lubie natomiast zdjecie proste , szczere..przez to maja w sobie wiele uroku

Gość idolka Zeba
Drogi Zebie zapoznaj się z Dziennikiem Ustaw i przepisami regulującymi prawo autorskie. Tam nawet jest podane ile lat muszą być przestrzegane prawa autorskie. Co innego jak kupisz sokowirówkę i przerobisz ją na kosiarkę a co innego jak namalujesz obraz, napiszesz książkę czy zrobisz zdjęcie. Kupując zdjęcia owszem jest się właścicielem odbitek z filmu czy płyty, ale nic więcej. Jeśli w umowie jest odstępstwo od przepisów prawnych to już jest inna sprawa. Para młoda może zagwarantować sobie umową, że dostanie negatywy. Oddając negatywy fotograf zrzeka się praw autorskich ale pomimo tego bez jego zgody nadal nie można bez zgody fotografa umieszczać zdjęć w Internecie, prasie itp.

Gość Zeb Serban
zajefajnalaska29, to sa twoje slowa: "zeb robi wioche dla takich jak ty co sie na sztuce nie znaja" a teraz piszesz: "wg moich kryteriow..zeb robi ładne, ale przecietne zdjecia, mało oryginalne..przewidywalne.." to sa krancowo dwie rozne wypowiedzi !!! i az dziw ze pochodza od jednej osoby. idolko, no dobra. sprawilas ze siegne do dziennikow ustaw i sprawdze dokladnie i nawet podzwonie gdzie trzeba aby byc pewnym. jesli masz racje w co gleboko NIE WIERZE to przyznam publicznie ci racje. :-)

Gość idolka Zeba
zajefajnalaska29 szanuje twój pogląd bo jest to twój gust. Mi się akurat zdjęcia murray całkowicie nie podobają. Podoba mi się jedynie to że są robione analogowym aparatem mają ten analogowy klimat, analogowe ciepło i coś….. Tak jak napisałam wcześniej murray bardzo ma poprzebierane zdjęcia i trudno ocenić jakość całej jego oferty. Po drugie zazwyczaj młoda para zamawia około 100 zdjęć, aby pokazać ceremonie ślubu, przyjęcie i inne dodatki w postaci pleneru nocy poślubnej itp. Zdjęcia murray nawet nie pokazują jak naprawdę wyglądała młoda para. Wyobraź sobie 100 zdjęć wykonanych ,,artystycznie” w stylu murray. To że zdjęcia są czarno białe i kolory nie rozpraszają oglądania zdjęć co też bardzo mi się podoba.

Gość xsf
bo dla mnie nie sa to zjecia najwzyszych lotow..wiec prosciej mowiaz wiocha..ale wg obiektywnych kryteriow..wiem ze tWOJE ZDJECIA MOGA SIE OGóLOWI PODOBAC, BO JEST POPYT NA WłAANIE TAKIE ZDJECIA!! mURRAY ROBI FOTOGRAFIA DLA B WYMAGAJACYCH.. NATOMIAST NIE moge ci zarzucic nic technicznie..robisz zdjecia ładne, wyraznie dokłądnie itp..wszystkie parametry sa okey..ale wg mojego smaku, gustu..zdjecia Twoja sa troszke wioskowate, sprawdzaja sie na takich typowych weselichach, widziałąm takich zdjec tysiace, jestes rzemieslinikiem a nie artysta nie oszukujmy sie.. subiektywnie wiec moja opinia jest:zdjecia sa wioskowate obiektywnie rzecz patrzac..(czyli porownujac z innymi fotogagrafami z kanonami sa twe zdjecia poprawne)... nie ebde ci tłuamczyc co znaczy obiektywnie a co subiektywnie..bo mam nadzieje ze rozumiesz.dlatego moje pierwsze swtierdzenie rozni sie od drugiego.. poza tym mowiac wiocha..miałam na mysli "ogolna stylistyke" zdjec..czyli ze nieco kiczowate ujecia i kadry, nieco takie typowe.. a mowiac ze zdjecia sa łądne i poprawne miałam na mysle.."technike " robienia zdjecia..czyli, jakosc zdjec, kolory i takie tam.. to ze zdjecie ejst technicznie poprawne i w miare ładne nie znaczy, ze jest "super dziełem artytyznym"..nawet takie zdjecie..moze byc wiocha..

Gość xsf
ładne zdjecie moze byc nieco wiochmenskie i kiczowate.. to tak jak z kobietami.. moze byc ładna kobieta, ale miec banalna urode..(przypuscmi pAMELA ANDERSON) a moze byc ładna kobieta i miec niesamowita i oryginalna urode,wyrozniajaca ja wsrod innych)DAJMY NA TO ANGELINA JOLIE) WIEC DLA MNIE Twoje zdjecia sa jak pAMELA ANDERSON, a murraya jak Angelina Jolie..mam nadzieje ze zrozumies zteraza analogie

Gość OBSERWATORKA i nie tylko8230.
Panowie i Panie bardzo mi się podoba ta dyskusja. Czasami jest ostra ale widać że potraficie się dogadywać. Tak właśnie powinna wyglądać dyskusja na forum ślubnym. Wiele osób czytając wasze zażarte dyskusje zdobywa tak bardzo potrzebną przy organizowaniu ślubu wiedzę. Pomimo ze nie używacie czarnych Nicków potraficie dyskutować i nawet sobie ustępować. Właśnie taka dyskusja odróżnia to forum od osławionego forum Gimbla gdzie nie da się tak dyskutować. Zaraz trzy grosze wtrąciła by Gimblowa pani fotograf która wszystko wie najlepiej , poparło by ją kilka przytakujących sobie osób. Swoje trzy grosze jeszcze by dodał pewien filmowiec który chce robić zdjęcia w stylu gimblowej pani fotograf. Na koniec moderatorki zaczęły by robić swoje porządki i koniec końcem nikt z tej dyskusji by nic dobrego dla siebie nie wyniósł. Pozdrawiam wszystkich dyskutujących w tym temacie.

Gość Gimblowa Pani Fotograf
Pozdrowienia dla nie-gimblowego juz Pana M. :)

tęskni Pan za moją obecnością na forum, nie? oj, tęskni, tęskni.... tak to nic się nie dzieje... buziaki!

Gość OBSERWATORKA i nie tylko8230.
Witamy najlepszą panią fotograf forum Gimbla 🖐️ 🖐️.... Znowu dała się pani SPROWOKOWAĆ.....:D:D:D do ujawnienia się swoją obecnością na tym forum:D. Pod iloma różowymi postaciami pani na tym forum się ukrywa...:P? Co do pana M (dla wyjaśnienia p Marka Marchewki którego min. prywatną korespondencją bez jego zgody rozpowszechniała pani na forum gimbla) to z tego co wiem bardziej aktualnie jest związany z forum Gimbla niż pani:):). W jaki sposób jest związany to tego już nie zdradzę:P. Kiedyś ktoś przytoczył pani przysłowie że ,,kto się śmieje pierwszy to się śmieję ostatni”. Przysłowia lubią się czasami bardzo sprawdzać... Śmiała się Pani pierwsza zniesławiając i obrażając innego fotografa który w Pani mniemaniu zagrażał pani pozycji na forum Gimbla 😠. Może będzie i druga cześć tego przysłowia.....:D:D:D Proszę pozdrowić p Maćka....👄 Życzymy dobrych łowów ślubnych wśród przyszłych młodych gimblowiczanek.

a cóż to za marna prowokacyja była? Uśmiałam sie nieźle, że ktoś przeboleć nie może, że sie tu nie udzielam, toteż, coby łez na marno nie wylewał, słów kilka napisałam. A teraz zmykam łowić gimblówki, coby mi nie pierzchły do Najbardziej Związanego Z Gimblą Pana M. Cmoczki!

Gość basza
Ten fotograf daje dwie płyty DVD - jedna ze zdjęciami przygotowanymi pod nawet duże odbitki, a druga do oglądania na telewizorze: www.renesfoto.pl