Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość basiunia2d

Eksmisja-proszę o poradę prawną!!!

Polecane posty

Gość basiunia2d

Moi rodzice po trzydziestu latach mieszkania w domu mojego ojca dostali nakaz eksmisji ponieważ jedo prawowita waścicielka ,siostra mojego ojca,chce sprzedać dom. Urząd gminy twierdzi ,że nie ma dla nich mieszkania-i teraz moje pytanie dla zorientowanych. Czy gmina może odmówić przydzielenia mieszkania i czy to prawda ,że nie ma teraz eksmisji na bruk?Proszę o pomoc.

Nieznam się ale jest chyba coś takiego jak prawo własności przez zasiedzeni.I jest jeszcze coś takiego,że właściciel mieszkania musi zapewnic lokal zastępczy.Idż do prawnika.Lepiej trochę wydac ale wiedziec,że też macie jakieś prawa.

Gość nie ma.......
eksmisji na bruk prawdopodobnie od 3lat prawo do lokalu przez zasiedzenie nabywa sie po 30 latach :)

Gość Zosia 28
basiunia2d, nie napisałaś, czy eksmisję nakazał sąd czy gmina? Tylko sąd może orzec eksmisję! Jak na razie jest "eksmisja na bruk", ale od 1 listopada do 31 marca jest tzw. okres ochronny. Jeśli ktos został eksmitowany bez lokalu zastępczego to i tak nikt nie ma prawa w tych "zimowych" miesiącach wygonić go z mieszkania. Są przesłanki kiedy sąd może orzec eksmisję bez dostarczenia lokalu zastępczego, ale nie wiem jaką sytuację mają Twoi rodzice (sąd bada to indywidualnie). A zasiedzenie to jeszcze inna sprawa...

po pierwsze - nie ma eksmisji na bruk a po drugie to zasranym obowiązkiem siostry twojego ojca jest zapewnic mu mieszkanie- w tym wypadku jest to jej obowiazek a nie gminy, no chyba ze jest to siostra przyrodnia, a twoi rodzice mieszkali tam bez meldunku

Gość basiunia2d
Jest to jego rodzona siostra ,ale nienawidzą się :(byli zameldoeani od początku, właśnie się toczy sprawa w sądzie

Gość otóż
proszę sobie wyobrazić,że są w Polsce eksmisje na bruk.Można je przeprowadzić w okresie od 1 kwietnia do 31 października (tak jak napisała Zosia od 1.11 do 31.03 trwa okres ochronny). Każda eksmisja jest sprawą skomplikowaną i każda wymaga odrębnego,gruntownego rozeznania. Faktycznie najlepiej w takiej sprawie zwrócić się do adwokata.Jeśli nie stać Was na to, to przy Miejskich Ośrodkach Pomocy Rodzinie dyżuruje radca prawny -tylko trzeba wcześniej umówić się na spotkanie

Gość pewnieże
że jest eksmisja na bruk.Tyle,że nie w zimie.