Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sephi

muffiny !!!

Polecane posty

Gość sephi

halo pytanie do lubiacych piec ciasteczka :) poszukuje dobrego przepisu na muffiny - czekoladowe najlepiej :) i pytanie jesli je pieczecie to czy wiecie gdzie mozna kupic te papierowe karbowane foremki??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Papierowe foremki fachowo nazywaja się \"papiloty\". Mozna je nabyć w firmie STALGAST. Są o różnych średnicach, tylko w dużych opakowaniach...Ale może warto się zapytać - a nuż będą skłonni do ustępstw... Przepisu niestety nie znam :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znalazłam przepis na Czarnej Oliwce! Nie wiem, czy uda mi się skopiowac, bo obszerny...a jak nie to wpisz w google \"muffiny\" po prostu :) Prawdziwe muffiny cappuccino Autor: cherryvamp Data: 2004-01-21 22:19:23 Porcje: 8 Koszt: ? zł Trudność: prosty Czas: 20 min. Kaloryczność: ? Składniki: - 6 lyzek miekkiego masla, - 2/3 filizanki cukru, - 1 jajko, - 2 lyzki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 lyzkach wody, - 1 lyzeczka aromatu waniliowego lub pol opakowania cukru waniliowego, - 1 3/4 filizanki maki pszennej, - 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia, - 1/2 lyzeczki soli, - 1/4 filizanki mleka, - 1 tabliczka bialej lub mlecznej czekolady, drobno pokruszonej. Jak przyrządzić? 1. Rozpusczamy kawe we wrzatku zeby zdazyla ostygnac. 2. Wlaczamy piekarnik, musi zadzyc nagrzac sie do 180-200 stopni. 3. W duzej misce ubijamy mikserem na duzej predkosci miekkie, ale nie stopione maslo z cukrem przez ok 5. minut. 4. Wbijamy do tego jajko, dodajemy aromat lub cukier waniliowy i rozpuszczona kawe (musi byc ostudzona). Miksujemy az skladniki sie polacza. 5. W osobnej misce mieszamy \"suche\" skladniki: make, proszek do pieczenia i sol. Dobrze wymieszane dodajemy do miski ze zmiksowanymi \"mokrymi\" skladnikami. 6. Miksujemy przez chwile aby skladniki sie polaczyly dolewajac po trochu mleka. 7. Gdy ciasto jest juz gladkie (powinno byc dosyc geste, tzn \"trzymac sie lyzki\"), dodajemy pokruszona mleczna lub biala czekolade (lub po pol tabliczki kazdej)i mieszamy dokadnie. 8. Natluszczamy forme do muffinow i wkladamy papierowe formy do otworow. 9. Lyzka nakladamy ciasto - wypelniamy otwory prawie po brzegi, ale nie \"kopiascie.\" 10. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut Czasem trwa to dluzej lub krocej, mysle ze zalezy to od piekarnika - zeby sprawdzic czy sa gotowe otwieramy na chwilke piekarnik i naciskamy muffina delikatnie lyzeczka. Jesli wgniecienie zostaje, znaczy ze jeszcze niegotowe, jesli odksztalca sie z powrotem, to znaczy ze juz mozna wyciagac. Potrzebne przybory: - Blaszka do muffinow (babeczek) - widzialam ja w kilku hipermarketach, na pewno jest w Ikei. To taka blaszka z wglebieniami. Z pojedynczych foremek muffiny moga sie wylac podczas pieczenia. - specjalne foremki papierowe do wyscielania blaszki, na pewno dostepne w realu. - gleboka miska - mikser Jak podawać? Najlepiej jeszcze pierwszego dnia, cieple - pachna pieknie, skorke maja chrupiaca a w srodku sa puszyste i miekkie. Potem tez sa dobre, ale bardziej \"ubite.\" Uwagi: Ta \"filizankowa miara\" pochodzi z oryginalnego angielskiego przepisu, sorry za jej nieprecyzyjnosc. Jesli uzywamy takiej samej filizanki do odmierzania wszytskich skladnikow wszystko bedzie ok, bo proporcje beda zachowane. Trzeba uwazac jesli wyciaga sie z blachy jeszcze cieple muffiny (bo takie sa najlepsze:)). Najpierw delikatne okrecamy i dopiero potem wyciagamy zeby nie polamac. \"Cappuccino\" to tylko jedna opcja. Czasem robia migdalowe (olejek migdalowy i siekane migdaly), z jagodami lub porzeczkami (wanilia i owoce), rumowe z rodzynkami. Czas przygotowania: 20 min. + 30-40 minut w piekarnku o temp. 180-200 stopni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sephi
dzieki nie pomyslalabym ze to papiloty :) a przepisy na google tez widzialam ale chcialam jakis dobry sprawdzony :) moze ktos inny zna ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Papierowe foremeczki w Carrefourze są napewno, rózne wymiary i kolory. Robiłam pierwszy raz w papierkach, ale kształt mnie nie zachwycił i poleciałam do Ikei po foremkę teflonową za 30 zł i następne będą bardziej kształtne. Na allegro także mają cały muffinkowy asortyment. Przepisu nie podam, bo ten z którego korzystałam był nieudany, bo musialam dosypać mąki, a może ciasto za rzadkie, bo robiłam muffinki z fruktozą?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wypróbowany przepis
Przepis z forum gazety robiłam kilkanaście razy i zawsze się udają Piekarnik nagrzać do 210 stopni. W misce wymieszać suche składniki: 2,5 szklanki mąki 1/2 do 3/4 szklanki cukru(ilość zależna od dodatków) szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ew.1 łyżeczka cukru waniliowego W drugiej misce wymieszać mokre składniki: 100 g masła rozpuszczonego wcześniej 1 szklanka mleka lub jogurtu lub kefiru lub maślanki(jeśli jogurt jest gęsty to można dodać jeszcze 1/4 szklanki) 2 jajka Do miski z suchymi dodać mokre i ew.dodatki,wymieszać wszystko szybko i byle jak,tylko do połączenia się składników.Piec ok.20-25 minut. Dodatki: Owoce drobne albo większe ale pokrojone na małe kawałki ilość: 1-1.5 szklanki Rodzynki:1/2 szklanki Inne bakalie czyli orzechy różnego rodzaju:1-1.5 szklanki Ser biały:20-30 dkg rozgnieciony widelcem i wymieszany z 1 jajkiem oraz 2 łyżkami cukru jeśli na słodko,albo z ziołami jak na słono Nutella:jedna szklanka,oziębiona wcześniej w lodówce conajmniej 1 godzinę Kruszonka:1/3 szklanki mąki+czubata łyżka miękkiego masła+2 łyżki drobnego cukru Czekolada:1 tabliczka 100 g pokrojona na małe kawałki Kakao:2-3 łyżki Ser:ok.100-150 g starty na tarce jarzynowej lub pokrojony ma malutkie kawałki Piekę w foremce z IKEI wysmarowanej lekko oliwą. Do papierowych foremek ciasto się bardzo przylepia i to mnie denerwuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
muffiny to buly nie dosc ze latwe to jeszcze sa szerokim polem do fantazji :) Ja dzis pieklam czekoladowe z czekolada i rodzynkami mocno nasaczonymi rumem - wyszly naprawde dobre. Mnie smakuja lepiej mufini robione na bazie proszku do pieczenia i sody - nie wiem czy to zludzenie czy fakt ale dla mnei sa jakies takie bardziej wilgotne, lepsze. Farmerko - mozesz sie odezwac do mnie smsem badz mailem? Posialam Twoj nr a bardzo nie chce stracic z Toba kontaktu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Papilotki kupisz napewno w markecie lub na allegro gdzie jest naprawde duży wybórrrrrrrrrrrrrrrrr.Za 10 sztuk płace 3,50-6 zł. MUFFINY ZE SNIKERSEM I MASŁEM ORZECHOWYM 250 g mąki 5 łyżek cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 łyżek (160 g) masła orzechowego 60 g masła, roztopionego 1 duże jajko, roztrzepane 175 ml mleka 3 batoniki Snikers (po 65 g każdy) Wymieszać razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać masła orzechowego, mieszać do otrzymania struktury kruszonki. Do mleka wlać roztopione masło i roztrzepane jajko, wymieszać. Połączyć zawartość dwóch naczyń, na koniec dodając pokrojone Snikersy.Formę do muffinek wyłożyć papierkami. Nałożyć do nich ciasta. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Przed wyjęciem ostudzić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Później moge podać też inne przepisy :) Wypróbowane a to najważniejsze że napewno się udadzą.Aż mnie smaczek wziął na muffiny :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja w czwartek robiłam swoje pierwsze - kakaowe z fruktozą zamiast cukru dla cukrzyka, żeby mógł się zajadać. A w niedzielę mam zamiar spróbować zrobić z oliwkami i serem :) i dodać przecier pomidorowy do ciasta :) Nie wiedziałam, że robienie muffinek uzależnia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a znacie może jakaś książkę o muffinkach oprócz Muffink babeczki dla smakoszy - Lederer Helga, chciałam jakąś kupić , ale znalazłam tylko tą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Goraco polecam stronke www.cincin.cc - tam maja niesamowite przepisy na muffinki wiele juz wyprobowalam i sie nigdy nie zawiodlam. Dla muffinek powstal nawet specjalny dzial - zajrzyjcie a nie pozalujecie!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a nie mowilam ze Wam sie spodoba? :D milego pieczenia I przy okazji polecam zainwestowac w forme silikonowa do muffinek bo jak sie piecze w samych papierkach to moga sie rozlac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a jakie macie doświadczenia z teflonową foremką taką Ikeoowską, bo kupiłam a jeszcze nie używałam. Rzeczywiście w samych papierkach lekko się rozlało:(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mysle ze bedzie ok - ja sama mam silikonowa i taki plus ze absolutnie nic nie przywiera i na dodatek latwo wyjac. Mimo ze masz forme zawsze piecz w papierkach - tadniej wyglada i paluchy sie nie brudza :) no i mimo ze teflon to przejezdzaj tez boki delikatnie tluszczem i wszystko bedzie ok. Muffiny to najprostsze wypieki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w tesco
W Tesco 100 szt. papierowych foremek kosztuje 8,50. Jeżeli je same wstawimy do piekarnika to rzeczywiście babeczki trochę tracą kształt. Ja papierowe foremki wkładam do blaszanej formy do babeczek.Nie ma wtedy problemu ze smarowaniem blachy itp.a ciasteczka zachowują kształt.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ok, wezmę pod uwagę :) W niedzielę upiekę - mam nadzieje, że tak jak pierwsze - wyjdą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zgadzam sie z Lokki - warto, naprawde warto kupic forme silikonowa. W Tesco - sa mniejsze niz te z Ikei, koszt 19,90/forma na 6 sztuk. Ale w uzyciu - rewelacja, wzesniej mialysmy ikoewska i nie ma porownania w komforcie uzytkowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w tesco
W końcu znalazłam kartkę z przepisem na muffinki z programu Nigella Gryzie: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 (pół) łyżeczki sody 175 g cukru 2 łyżki kakao 150 g groszków czekoladowych lub grubo posiekanej gorzkiej czekolady 250 ml mleka 70 ml oleju łyżeczka esencji waniliowej 1 jajko Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Wymieszane ciasto rozlać do foremek. Piec ok 15-18 min. w temp. 200 stopni. Sprawdzone!! Pyszne !! POLECAM SMACZNEGO

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w tesco
Z tego przepisu wychodzi ok. 23-25 babeczek. Proszę pamiętać aby foremki napełniać ciastem do 3/4 wysokości, inaczej wyleją się na blachę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No kurcze piszecie, że lepsza silikonowa a ja kupiłam tą z Ikei, w niedzielę wypróbuję i zobaczę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość super.............
w tesco >>> babeczki czekoladowe są naprawdę SUPER zrobiłam je wczoraj i nie zdąrzyły ostygnąć a już zostały wprost pożarte.Dzięki za przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ta z Ikei też jest super, nic się nie przykleja tylko olejem warto posmarować przed nałożeniem ciasta. Ja mam przepis z mleczna czekoladą: 200 g czekolady mlecznej 100 g masła 200 ml mleka 1 jajko 100 g kwaśnej śmietany 75 g brązowego cukru 250 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Posiekać czekoladę, stopić 30 g dodając masło, a resztę odłożyć. Wymieszać mleko z jajkiem, smietaną i cukrem. Wymieszac mąkę ze skrobią ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, kakao i solą. Połączyć wszystkie mieszaniny i dodać resztę posiekanej czekolady. Piec 20-25 min w 180 stopniach C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Laertys
Babeczki makowo-serowe Składniki, 12 sztuk: Masa makowa: 1 i 1/2 szklanki słodzonej masy makowej (własnej lub gotowej) 1/2 szklanki zmielonych płatków migdałów lub migdałów bez skórek 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych 1 jajko 50 g ciemnej czekolady Masa serowa: 2 szklanki (500 g) trzykrotnie zmielonego sera 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka skondensowanego 1 białko lub 1 całe jajko* oraz aromat, ale niekoniecznie: 1 łyżka likieru kokosowego lub rumu lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru wanilinowego Kiedy nie mam czasu na pieczenie kupuję muffiny Biscuiterie- też są świetne. Niejednokrotnie towarzyszyły mi w pracy, czy podczas rodzinnych spotkań. Uważam, że wytrawne są trafionym pomysłem, ponieważ mogą stanowić idealną formę przystawki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zajrzyj tu moze pomoze
ten jest super, polecam zawsze robię z tego przepisu i wychodzą pyszne: http://www.tinyurl.pl?RECCvFJN Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciasteczkowy-potwor.pl
polecam mufiny i babeczki ze strony www.ciasteczkowy-potwor.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
zapraszamy na nasz fan page polub i zdobądź przepis Agaty :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×