Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bojąca się

tabletki a bolace łydki

Polecane posty

Gość bojąca się

czesc dziewczyny prosze Was jeżeli mozecie odpowiedzice mi na pytanie. od kilku dni biore diane 35, po 2 tabletkach zaczeły mnie bolec łydki, takie uczucie ciezkosci nog, jakbym miala zakwasy, czy to moze byc problem z krązeniem? boje sie ze to moga byc objawy zakrzepicy. czy nigdy nie bede mogla stosowac tabletek anty?

Gość Bratkowa
Nie chcę Cie straszyć Bojąca, ale ja miałam takie objawy po 3 tyg. brania Novynette i niestety okazało się, że to pierwsze objawy niewydolności żylnej. Natychmiast tabletki odstawiłam, ale i tak do dzisiaj mam po tym epizodzie pamiatkę w postaci refluksu żylnego w prawej nodze. Powinnaś jak najszybciej powiedzieć o tym swojemu ginekologowi.

Gość Bratkowa
To czy lekarz rodzinny da skierowanie zależy tylko od jego dobrej woli. Mój jest niezłym g...kiem i daje tylko "umierającym". :( Kiedy zaczęły mi sie problemy z bolącymi i obrzmiałymi łydkami poszłam do niego, powiedziałam, że to pewnie od tabletek i żeby dał mi skierowanie do chirurga naczyniowego, bo zanim przyjmie mnie mój gin. może być za późno, ale ten pipol zbagatelizował problem i powiedział, że mogę sobie iść prywatnie, kazał kupić w aptece Lioton1000 i smarować bolące łydki ! Już nastepnego dnia przyjął mnie chirurg w prywatnej klinice Chorób Zylnych, zrobił badanie , to się chyba nazywało Doppler, rodzaj usg żył, obejrzał moje nogi i rozpoznał zaawansowany refluks żylny! Kazał natychmiast odstawić tabletki anty. Przepisał mi lek/niestety nie pamietam nazwy, było to prawie 4 lata temu, był cholernie drogi!/ jedyny najbardziej skuteczny w tych problemach, brałam go przez pół roku plus smarowanie Liotonem 1000 i było lepiej, po tym czasie brałam jeszcze przez kilka miesięcy Troxerutin. Niestety po tym epizodzie znacznie uwidoczniły mi się żyły na łydkach i kiedy dużo chodzę lub w czasie upałów "czuję" ich ciężkość i obrzmienie. Teraz nie biorę już żadnych leków tylko smaruję łydki od czasu do czasu Liotonem, no i o tabletkach hormonalnych mogę zapomnieć :( Diane też próbowałam kiedyś brać /ze wzgl.na trądzik/ i wytrzymałam tylko 10 dni brania! Czułam się po nich potwornie, nie mogłam normalnie funkcjonować, miałam chyba wszystkie możliwe skutki uboczne, choć prolemów żylnych nie przypominam sobie, bo było to chyba z 10 lat temu. Pozdrawiam.

Gość bojąca się
wiesz bratkowa mnie juz nogi prawie dzis nie bola tylko sa lekko ociązałe ale jest dobrze ale do lekarza rodzinnego i tak pojde zeby mi dał skierowanie na krzepliwośc krwi mam nadzieje ze bedziesz czula sie lepiej pozdrowiam pa

Gość dytkaaaa
natychmaist odstaw te tabletki moja kolezanka miala to samo i okazalo sie ze to zakarzepica nie chce Cie straszyc ale to nie są przelewki kolezanka lezala 10 dni w szpitalu i teraz ma strasznie problemy z zylami tabletki brala 2 miesiace i lekarz powiedzial ze to byla glowna przyczyna zakrzepicy pozdrawiam i idz lepiej do lekarza i szybko odstaw tabletki

Gość Bratkowa
Bojąca, zrób te badania jak najszybciej! Ja w trakcie brania tabletek też czułam się jednego dnia lepiej, a następnego gorzej / bóle w łydkach/. Oczywiscie nie jest powiedziane, że w Twoim przyoadku, to objawy niewydolności żylnej, ale lepiej dmuchać na zimne, bo zakrzepica nie daje niekiedy alarmujących objawów. Zresztą wrzuć na google i wyszukaj sobie coś na ten temat. Pozdro.

Gość ja mam ten sam problem
mam przyklejony plaster

Gość bojąca się
dziewczyny mam pytanie a jak robie badania na krzepliwośc krwi to wyjdzie mi czy mam zakrzepice czy jakie mam badania zrobić???

Gość marysia40
ooo dobre pytanie!!!! wystarczy samo badanie na krzepliwosc krwi zeby spr????

Gość nowaZuzia
wtedy przy zakrzepicy bola dwie lydki jak cos??/czy moze jedna?????

Gość nowaZuzia
a jak przerwie sie tabletki anty to wtedy bol lydek ustaje??????????????

Gość miałam to samo
Miałam to samo jak zaczęłam stosować Diane, bolały nie tylko łydki, ale czułam tez cos dziwnego w klatce piersiowej, mimo to stosowałam dalej i po pewnym czasie na nogach, biuście i dekolcie pojawiły mi się żyły, tzn. stały się bardzo widoczne. Na nogach mam już wczesne objawy żylaków.

Gość nowaZuzia
i przestalas brac????????? jaie badania robilas?? co na to ginekolog?

Dziewczyny - po pierwsze za nim lekarz przepisze jakieś tab.anty. to winien zrobić odpowiednie badania by dobrać odpowiednie dawki hormonów zawarte w tych tabletakach, jeśli tego nie zrobił to zrobił to "na czuja" przepisując tabletki. Jeśli już macie jakieś objawy bolesności - tkliwości - ociężałości - nóg lub jest któraś noga spuchnięta ( lub obie a nie ma ku temu żadnej konkretnej przyczyny ) i jest troszke innego koloru to musicie iść do lekarza - najlepiej ogólnego by dał skierowanie do specjalisty ( albo do angiologa albo choć do chirurga naczyniowego ) i dobrze byłoby dostać skierowanie na USG dopplerowskie - badanie przepływu krwi w żyłaćh, które stwierdzi czy jest skrzeplina czy też nie. A odnośnie badania krwi to jak ma się już zakrzepice to lekarze najczęściej robią INR, APTT i D-dimery ale te ostatnie to już praktycznie jak ktoś ma duszności i boli go w klatce piersiowej by wykluczyć choć poczęści zator płucny - na to najlepsze jest z kolei ct angio.

a i jeszcze jedno: jak już bierzecie tabletki antykoncepcyjne to nie palcie papierosów , ograniczcie picie kawy i pamiętajcie o piciu wody mineralnej. Taka mała rada :-)

Gość z tego co wiemmmm
tez tak mialam, niestety ginekolog wytlumaczyla mi, ze chodzi o zatrzymanie wody w organizmie, w kazdym razie przestalam brac tabsy, bo chce miec zdrowe nogi i dzieci w przyszlosci :)