Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość helenka123

tabletki a zioła

Polecane posty

Gość helenka123

witam, biore tabletki antykoncepcyjne i dowiedziałam się teraz że picie ziół zmniejsza ich skuteczność :( biore pierwszy miesiąc, już 2 tygodnie, ale bardzo często przy braniu ich popijałam je np. ziołami lub piłam przed braniem, lub jakiś czas po braniu tabletek, piłam zioła xenna, i teraz nie wiem czy mogę kochać się spokojnie z moim chłopakiem :(

Helenka tabletek nie powinno się w ogóle popijać chyba że nie potrafisz przełknąc tabletki wtedy najlepiej popijac je wodą przegotowaną(przynajmniej u mnie w ulotce tak pisze). A co do ziułek tez słyszałam że szczegolnie dziurawca trzeba się ustrzegać.

Gość sorki....
że się nie wbijam w temat ale mam straszna ochote na jednego faceta Remik, doprowadzasz mnie do szaleństwa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość helenka123
czyli nie mogę współzyć teraz bez innego zabezpieczenia?:((

a czemu ich si nie powinno popijac.ja mam w ulotce ze jak potzreba to popic??jak inaczej mampokłanac tabletke niepowlekana ktora mi sie przylepia do jezyka?? czy ma znaczenie jak jem przed i po wzieciu jej??

Gość myśka
Pigułek (i w ogóle żadnych leków) nie powinno się popijać herbatą, sokami itp. Zawsze jedynie wodą. Uważaj też żeby biorąc pigułki nie pić soku grejpfrutowego i nie jeść tych właśnie owoców (jak musisz już, to zachowaj odstęp kilkugodzinny). Dziurawiec zawiera się też w popularnych tabletkach typu "Deprim" (uspokajające -przeciwdepresyjne), nie powinnaś ich brać! Uważaj też na zioła i leki uspokajające, niektóre takie mieszanki zawierają dziurawiec (czasem nazwa dziurawca jest po łacinie). Uważaj z witaminą C w tabletkach, powoduje wahania hormonów z pigułki (tzn. w twoim organizmie te hormony mogą spadać i wzrastać). I ogólna zasada -- pamiętaj, że wszystko co bierzesz w towarzystwie pigułek anty (napoje, inne leki) może wchodzić z nimi w reakcje, jak masz jakąkolwiek wątpliwość to zachowaj odstęp czasowy.

Gość myśka
AAA napisalaś że piłaś Xennę !! Nie powinnaś tego robić, tzn. łączyć środków przeczyszczających z pigułką - możesz po prostu "przeczyścić" pigułkę z organizmu. Serio. Wiele wpadek na pigułkach jest dlatego, że dziewczyna "wyczyściła" sobie pigułkę. Zresztą, logika wskazuje że tak może się stać.

Gość kabaretka_aa
dobry topik! ja tez biore pigułki anty.. ale slyszlam o dobrych ziolach na cerę włosy i ogolnie te wszystkie herbatki odchudzające na ziołach raczej są..i bardzo mnie to martwi ze osłabiaja ich skutenczosc:(

Gość helenka123
ale zwykłe zioła którymi np. nie popija się tabletki, a pije np. 2 szklanki bądź 1 dziennie mogą osłabić działanie? co to w ogóle znaczy że mogą osłabić :) że zmniejszają bardzo mocno skuteczność, leciutko, średnio, mogą całkowicie zniwelować działanie tabletki, czy może w ogóle nie wpłynąć, bo może to nam również cegła na głowe spaść podczas porannego spaceru ;)

Gość heili
o rany ja pije czasem herbatke xenna ale ona nie powoduje ze od razu lece do kibelka ostatnio bralam tabletki tak ok 18 a herbatke pilam ok 20 ale to tak mniej wiecej tzn ze to moglo zaszkodzic?

Gość do_helenka123
Ale takie gdybanie jest bez sensu. Jakie to ma znaczenie, czy osłabia więcej czy mniej... Ważne, że w ogóle osłabia. Tak samo gdybyś np. gdybała, czy antybiotyk który musisz brać, osłabi dzialanie pigułki mniej czy więcej. Po prostu załóż, że osłabia i już. Skąd wiesz, czy jeśli pigułka wchłonie się tylko częściowo (bo wzięłaś jednocześnie jakiś niewskazany środek/lek), to czy twój organizm nie potraktuje tego tak, jakby nie było żadnej pigułki ?? Czasami wystarczy małe wahanie hormonów, i zabezpieczenie spada.