Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

betacia

szkoła rodzenia

Polecane posty

Gość majkkka
daj sobie spokój ze szkołą rodzenia- ja nie chodzilam, większość moich koleżanek nie chodziła i bez problemu urodziła..

ja właśnie zaczęłam, akurat do tej szkoły mozna się zapisać od 16 tc, ja jestem bardzo zadowolona, mowa jest nie tylko o porodzie, ale i okresie ciązy, zagrożeniach, potem opiece nad maluchem, ... przed zajęciami są ćwiczenia ... poza tym, mam okazję poznać szpital i połozne tam pracujace, jak masz czas i ochotę, to polecam :)

Gość a ja ja
Uważam wręcz przeciwnie. Chodziłam do szkoły rodzenia i bardzo sobie chwaliłam. Dokładnie dowiesz się wszystkiego na temat porodu i pielęgnacji dziecka. Nauczysz się oddychać i przeć. Do tego gimnastyka w czasie zajęć była bardzo relaksująca. Można urodzić bez szkoły, pewnie, ale lepiej wiedzieć jak wszystko przebiega i na jakim jesteś etapie.

Gość italiana
ja tez polecam :) Poza tym fajnie jest że mężowie/partnerzy tez chodzą.....zawsze się osłuchają i dowiedzą ,( tak ja my) czegoś nowego /oni z reguły mniej wiedzą na temat ciąży i dzieci ;)/ ! fajnie tak razem chodzić, także jestm za!

Jestem również za - przez to wszystko co piszą dziewczyny:) gdyby nie nauka oddychania byłoby mi ciężej poradzić sobie w czasie porodu. Na pewno bez szkoły rodzenia bym nie wiedziała jak i że w ogóle można powstrzymać parcie, bo zdarzają się takie konieczności (niepełne 10cm rozwarcia).

W \"mojej\" szkole rodzenia zapisy były od 30-32 tygodnia, więc raczej nie jest za późno. 🖐️

Gość Italiana
u mnie sa dziewczyny np.33 t.c... Pytanie tylko czy dostaniesz się gdzieś bo jest popyt na szkoły rodzenia i tzreba wcześniej się zapisywać.....Ale może ci się uda!

Napewno sie uda mieszkam w małym mieście więc problemów mam nadzieję nie będzie.

Podnosze temat bo jestem ciekawa jakie macie zdanie na temat szkół rodzenia - czy waszym zdaniem szkoła pomaga czy jest to strata czasu/pieniędzy?

Gość mufffffinka
ja jestem zadowolona. Chodzę od 26 tygodnia.były wykłady, a teraz chodzę na gimnastykę. Moja szkoła jest bezpłatna, miłe babki, fakt że może trochę nawiedzone. Nie podoba mi się tylko podejście niektórych osób, którym mówię że chodzę, zaraz atakują, że to głupota, można chodzić na spacery itd. Mi się podoba, ale pewnie jakbym musiała płacić to chyba bym nie chodziła.

ja chodziłam do darmowej przyszpitalnej szkoły. szczerze powiem że nie podobalo mi się. poza tym wcale mi się nie przydała podczas porodu. niestety sila bólu mnie porazila, nie bylam w stanie wykorzystać nauki oddychania, a informacje o tym co po porodzie były przekazane w taki spodsób że nic z niej nie wyniosłam. oczekiwałabym czegoś innego po szkole rodzenia, ale wiem że jak się znajdzie odpowiednią to moze być naprawdę fajnie :)

Podam przykłady dwóch różnych szkół z mojego miasta: W jednej zapisy są od 20 tygodnia ciąży, w drugiej od 28 tygodnia. Gdy do tej pierwszej przyszła pierwszy raz dziewczyna w 32 tygodniu przyjęli ją, ale powiedzieli że to już trochę późno. Każda szkoła rodzenia ma trochę inny program i tryb ćwiczeń, dlatego warto zadzwonić do tej wybranej, konkretnej szkoły i zapytać od którego tygodnia można się zapisywać.