Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość geszaaa

Co to za alkohol Martini ? białe Martini, to jakies wino?

Polecane posty

Gość geszaaa

nie znam sie wogole na alkoholach. To wino? a jesli tak to jakies dobre? jakiej klasy?

Gość to wermut

Gość 11111111
wino białe mozna pić z lodem i cytrynka albo dodawać do drinków

Gość to wermut
Wermut - wino o mocy 12-20%, otrzymywane z win gronowych z dodatkiem ekstraktu z piołunu, a także, w zależności od marki i rodzaju, dodawane są inne przyprawy ziołowo-korzenne (szałwia, kolendra, goździki, gałka muszkatołowa), cukier lub karmel. Nazwa trunku pochodzi od niemieckiego słowa Wermut oznaczającego piołun. Ze względu na barwę wyrózniamy wermuty czerwone (wł. rosso) i białe (wł. bianco),a w zależności od ilości cukru dzielimy na: gorzkie (wł. amaro) wytrawne (wł.secco, ang. dry) słodkie (wł. dolce, ang. sweet) Wermuty wytrawne podaje się zazwyczaj jako aperitif, ponieważ nadawana przez piołun goryczka wzmaga trawienie. Słodkie wermuty dodaje się do koktajli lub pije się jako wina deserowe. Obydwa rodzaje podaje się po schłodzeniu w kieliszku bądź z lodem w szklance do whisky. Tradycyjnie uważa się za najlepsze wermuty produkowane we Włoszech i Francji. Najbardziej znane marki to: włoskie Martini i Cinzano, francuskie Noilly Prat i Chambry, a także chorwacka Istra. Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Wermut" Kategoria: Wina

Gość -o
Martini to jak dla mnie paskudne ziolowe wino... wogole nie lubie alkoholu ale martini to juz nie trawie fujjj

Nie wiesz co mówisz -idż do porzadnego baru i niech ci zrobią takiego drinka -coś pięknego !!! :)

Gość gość
Odradzam.Trafilam na promocje martini w tesco,33zl to i tak duzo za alko!i jakiez zdziwienie!wino pachnialo bimbrem,smak sfermentowanego piwa...mozna byloby sie niezle zatruc!jak reklamowac taka trefna butelke!

Gość gość
A ja uwielbiam Martini. I co najważniejsze- nie mam po nim kaca. Za to jak piję normalne wino czerwone, to głowa mi pęka, a po wódce to już w ogóle rzygam jak kot...

Gość Magda Gesler
Martini to alko dla ludzi z klasa!

Gość gość
Połączenie ginu i wermutu, nie rozumiem dlaczego ludzie narzekają na jego smak. Kazdy ma swoje wyodrębnione gusta. Gin jest zrobiony z jałowca, wermut ma w sobie przyprawy korzenne. Mając taka wiedzę gdy się kupuje alkohol to nie można powiedzieć potem, ze smakuje jak skisniety

Gość gość
Martini to obrzydliwy wermut, po którym kiedyś miałem kaca życia tak się tym zatrułem:O