Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie mogę sobie przypomnieć

nadzienie do wafli z mleka w proszku pamiętacie?

Polecane posty

Gość nie mogę sobie przypomnieć

kupiłam wafle i zapragnęłam zrobić takie nadzienie jakie robila moja mama jak byłam mała. Pamiętam, że robiła to z mleka w proszku i wkruszała tak trochę wafli i drugie z kakao i też wkruszała tam wafle, później przekładała wafle na przemian. No i mam wszystkie składniki i nie mam zielonego pojęcia jak zrobić te dwie masy. Czy do mleka w proszku dodać tylko trochę wody żeby było na gęsto i wkruszać wafle, czy gotować mleko dodać żółtka, no nie mam zielonego pojęcia a nie mogę sobie przypomnieć jak to robiła mama.Pomóżcie mi jak wiecie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie mogę sobie przypomnieć
Dziewczyny nie znacie tego przepisu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja wiem że mleko kondensowane mozna ugotowac w tej pusze i wtedy robi sie karmel i tym sie smarowalo wafle-diabelnie slodkie ale dobre ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Scary
ja wam mogę podpowiedzieć to, ze bardzo lubię wafle z karmelkiem czyli wystarczy : - iść do sklepu i znaleźć puszkę mleka słodzonego zagęszczonego (( chyba, ze macie w domu :) , - wlać do garnka wody (( pamiętając, żeby garnek nie był zbyt niski by sie zmieściła puszka, - postawić na kuchenkę, - włożyć puszkę do tej wody i przykryć pokrywka - gotować to przez około 2 - 3 godz. - otworzyć puszkę i karmelka można rozsmarować na waflach :] życzę smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość akarsay
Prawdopodobnie temat już jest nie na czasie bo z 2006r... Wafle z mlekiem w proszku: 2 paczki wafli 2 szkl. mleka w proszku klika łyżek cukru do smaku klika łyżek gorzkiego kakao trochę ciepłej wody Paczkę wafli kruszę rekami, potem dodaję mleko w proszku, kakao i cukier i wodę (wody nie za dużo by masa nie była zbyt luźna) mieszam to wszystko i przekładam wafle CZASEM BY WAFLE NIE BYŁY TAKIE MDŁE JEDNA WARSTWE PRZEKŁADAM DZEMEM Ja osobiście bardzo lubię te wafle, choć reszta rodziny woli bardziej popularne z margaryną itd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a ja robię blok. masa taka sama jak do wafli (mleko, mleko w proszku, cukier, kakao, margaryna) i potem mieszam to z pokruszonymi (duże kawałki) petitkami i wkładam w formę, by zastygło. niebo w gębie, moja rodzina to uwielbia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ulotna cjwila
też pamiętam te wafle z dzieciństwa.... rozpuszczało się margarynę/masło, dodawało się mleko w proszku, do tego cukier i kakao, ale proporcji niestety nie jestem w stanie sobie przypomnieć, a i chyba jak było zbyt gęste to dodawało się zwykle mleko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hehe nie dość że nie doczytałam, że przepis został już wyżej podany, to jeszcze zrobiła się ze mnie jakaś ulotna niemalże cwela :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość s17
o kurka, a jaki skład ilościowy, możesz podać? dzięki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×