Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lukrecjaaa

niechże mi ktoś pomoże!

Polecane posty

Gość lukrecjaaa

chodzi o książeczke sanepidu, podajcie prosze jakąś strone gdzie wszystko będe miała opisane, ale wytłumaczcie łopatologicznie- gdzie mam sie zgłosić, jak to wygląda wszystko, ile kosztuje itp

Gość lukrecjaaa
z własnej inicjatywy :-)

Idziesz więc do najbliższej stacji SANEPiD, prosisz o wydanie pojemniczków na kał (lub kupujesz je w aptece), następnie przez trzy dni przynosisz po jednej próbce kału do badanialaboratoryjnego, które wykaże czy nie jesteś nosicielką bakterii shiangella oraz salmonella. W ciagu tygodnia otrzymujesz książeczkę, bądź też nie, jeśli wynik na nosicielstwo jest pozytywny. Koszt wyrobienia zależy od stacji SANEPiD. We Wrocławiu jest to 60 zł, w Warszawie i Łodzi 80. Płatne przy zdaniu pierwszej próbki.

Gość lukrecjaaa
dziękuje :-) a nie robią tam jakś innych badań jeszcze? tylko kał? mam nadzieje że nie trzeba przynosić próbki przez trzy dni pod rząd?

Kwestia ugadania i rodzaju wymazówek. Niektóre stacje SANEPiD posiadają wymazówki, które dwa dni przechowuje się w lodówce, a na trzeci dopiero zanosi się do badania. Najlepiej zadzwń do swojego rejonowego SANEPiDu i tam Ci wszystko dokładnie wyjaśnią. Pozdrawiam i trzymam kciuki za wyniki.

Gość lukrecjaaa
jeszcze raz dziękuje :-)

Gość jeszcze trzeba zrobić
wr (badanie krwi) oraz przeswietlenie pluc-rtg

Drobiazg, moja dziewczyna jest przystojną laborantką :) Prześwietlenie płuc, oraz badanie krwi, ewentualnie wizytę u otolaryngologa i okulisty nie załatwia się przez SANEPiD, tylko przez przychodnię medycyny pracy.

Gość bleble*
Ja też robiłam badania z własnej inicjatywy. U mnie było tak, że poszłam do sanepidu dali mi trzy pojemniczki na próbki. Trzeba było oczywiście za nie zapłacić. Kazali przyjść za trzy dni z próbkami, także nie musiałam nisić codziennie po jednym pojemniczku. Za tydzień kazali się zgłosić po wyniki. W tym czasie w księgarni kupiłam sobie pracowniczą książeczkę zdrowia, do której potem wbili mi wyniki badań.

Gość bleble*
* nosić miało być ;)

Gość lukrecjaaa
książeczka jest mi potrzebna do pracy na promocjach. Jeszcze jedno pytanie: jestem niepełnoletnia, czy musze mieć zgode rodziców?