Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krypton

Co przez to rozumiec?

Polecane posty

Gość krypton

Taki fragment wiersza ks. Twardowskiego wyslala mi pare dni temu na gg moja byla dziewczyna, ktora aktualnie ma innego chłopaka: "Bliscy boją się być blisko żeby nie być dalej niektórzy umierają - to znaczy już wiedzą miłości się nie szuka jest albo jej nie ma nikt z nas nie jest samotny tylko przez przypadek są i tacy co się na zawsze kochają i dopiero dlatego nie mogą być razem jak bażanty co nigdy nie chodzą parami ............." Jak to rozumiec? :-/

oj mnie również ten wiersz a raczej fragment wiersza zainspirował...................................również czekam na wypowiedzi co przez to rozumiecie??????

Uważam, że ona alej cos do Ciebie czuje. No nie wiem ale ja odbieram to jakby rozstanie z rozsądku czyli kocham ale nie mogę z nim być z innych powodów.

Hm.. ogólnie istota wiersza jest skierowana do miłości do Boga \"nikt z nas nie jest samotny przez przypadek\" - np. chodzi o odrzucenie Boga, w końcu albo się Boga kocha, albo nie. To samo mówi wers - \"miłości się nie szuka, jest albo jej nie ma\". A \"Bliscy boją się być blisko, żeby nie być dalej\"? Hm.. może chodzi o przesadę? Że musi być jakaś zachowana granica, coś tajemniczego, by nie odkryć przed drugą osobą wszystkich kart, by za szybko się nie znudzić. \"Niektórzy umierają - to znaczy już wiedzą\" - no tutaj też przesłanie do miłości do Boga. W końcu po śmierci będzie niebo a wraz z nim nieograniczona miłość Boża. \"są i tacy co się na zawsze kochają i dopiero dlatego nie mogą być razem jak bażanty co nigdy nie chodzą parami\" Tego nie do końca rozumiem ...

Gość krypton
No dobrze, ale nie chodzi tu o interpretacje zwiazana z Bogiem :-P Napisalem jaki jest kontekst - pisala to moja byla do mnie, ktora ma teraz innego chlopaka.

Tęskni za Tobą, wacha się między jednym a drugim - hiperbolicznie zaznacza, że może po śmierci będziecie razem. Wie, że nie może być z Tobą, pomimo tego, że coś do Ciebie czuje. Tadam!

Gość krypton
Jestem, jestem i dziekuje ;-) Ale i tak lipa z tym wszystkim :/ Nie moze byc ze mna z rozsadku? Juz mam dosyc tych bzdur :(((