Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bereta

Mam być świadkiem- proszę o pomoc.

Polecane posty

Gość Bereta

Mam być świadkiem na ślubie mojej przyjaciółki. Trochę się boję bo jestem osobą bardzo nieśmiałą. Mam pytanie co robi świadek w urzędzie i kościele??? Czy trzeba coś mówić czy tylko podpisywać ???

Gość kielka
20 października świadkowałam swojej młodsze siostrze i nie było źle chociaż denerwowałam się strasznie... Wszystkie dokumenty były podpisywane u księdza, jakieś 10 minut przed ceremonią, potem dopiera podjazd pod kościół i wejście. Jako świadkowa musiałam zaraz po wejściu do kościoła odpiąć siostrze tren sukni, podczas ceremoni trzeba odebrać od panny młodej bukiet na czas błogosławieństwa i nakładania obrączek a zaraz potem go jej oddać. Gdy się odwracają do wyjścia np. poprawić tren , a przed wyjściem z kościoła podpiąć go do sukni o ile jest ;) . Podczas składania życzeń stałam ubok trzymając koszyk na telegramy o świadek stał obok mnie i odbierał od panny młodek kwiaty. I to wszystko . Miłej zabawy pozdrawiam Kasia

Oto kilka głównych obowiązków należących do świadków: -pomoc Pannie młodej w przygotowaniach przedślubnych (a zwłaszcza w dniu ślubu)->obowiązek świadkowej, -zbiórka kwiatów podczas składania życzeń po ceremonii->obowiązek świadków, -przewóz kwiatów i prezentów w wcześniej wyznaczone miejsce->obowiązek świadków, -toast na weselu (jako jeden z pierwszych i ważniejszych tuż po toaście taty Panny Młodej i Pana Młodego)->obowiązek świadka. I to chyba w zasadzie tyle. W trakcie całego dnia zauważysz kiedy jeszcze przydałaby się Twoja (Wasza) pomoc. W kwestii formalności, to załatwia je Młoda Para. Wy jak świadkowie musicie dostarczyć własne zaświadczenia o bierzmowaniu i wyspowiadać się-ale tu dostaniecie instrukcje od Młodych kiedy, co i jak.

to wszystko co dziewczyny na górze napisały, nic dodac nic ująć ;) i nie stresuj się tak!!! :D to przecież nie Twój ślub :) moja świadkowa była śmiertelnie przerażona---w przeciwieństwie do mnie i to ja musiałam jej mówić że będzie OK ;) więc weź się w garść!!!!!!!!!!! masz być po pierwsze----PODPORĄ DLA PANNY MŁODEJ trzymaj się 🌻

Gość bozena_1964

Gość bozena_1964

Gość Bereta
Toast???? Masakra:(Ale jakoś to będzie....

Gość zegarynka82
trzeba dostarczyc zaswiadczenie o bierzmowaniu????????a moze byc tylko ksero świadectwa od księdza????mam bys swiadkową 30.12.06 u brata na ślubie???

u nas zadne zaswiadczenia od swiadkow nie byly wymagane- ani od bierzmowania ani od spowiedzi ksiadz jedynie podczas zalatwiania formalnosci pytal sie jakiego wyznania sa swiadkowie bo moze nie kazdy wie, ale nie ma zadnego obowiazku co do wyznania swiadkow, nie sa tez zatem konieczne w/w formalnosci

Gość cieeszsiezemnimasz
byłam świadkową pierwszy i ostatni raz ja jeszcze np. żegnałam gości, pakowałam ciasta,owoce na wyjście, podrywałam ludzi do tańczenia; ale stres niesamowity do momentu,kiedy nie zaczęła grać kapela w lokalu i ludzie nie zaczęli się bawić nie chcętego przeżyć Powodzenia!