Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zainteresowana prwanym

kasa a rozwód pomocy

Polecane posty

Mój facet ma firmę i konto firmowe oraz prywatne. Nie wiem czy cały zysk daje na konto firmowe sobie czy cos na prywatne. Chodzi o to ze ja tez mam swoje konto i tam wpływa mi pensja. Niebawem planujemy slub i czy jak nie spisze intercyzy to czy podczas rozwodu kase dzieli sie na pół? czyli z mojego konta i z jego prywatnego konta czy z jego firmowego konta? On przeciez moze wszystko wypłacić i przelac siostrze bądz uszuplic sobie jedno z kont? jak to jest? bo jak jest intercyza to po rozwodzie ja zabieram swoje grosze zaoszczędzone na koncie a on zabiera swoje milony z konta prywatnego i firmowego.

Ostatnio za porade prawnika zaplaciłam 150 zł i Tobie polecam z przedstawicielem tego zawodu porozmawiac.najlepej z takim , który się zajmuje rozwodami.On Ci zaproponuje najlepsze rozwiązanie.

jestss pierwsza jakością. dzięki ale myslałam ze ktos mi za darmo poradzi jak to jest.

tyle razy juz o tym było, ale ok, krótko napiszę kasa przedmałzeńska nalezy do każdego z osobna kasa zarobiona w trakcie trwania jest wspólna, niezależnie, na jakim/czyim koncie jest ulokowana jej ściągalność to oddzielny temat

Za darmo:o pytanie tylko , czy dobrze.:oI ktos te intercyze tez spisac musi.

ewa a czy jak jest intercyza to kasa jest jego i moja osobno - tak to rozumiem. jednak on sie upiera ze firma jest jego za kawalera i nie wezmę jej nigdy tak samo jak on nie wezmie mojego mieszkania. Jednak firma to przeciez zyski i kasa czyli ja do tego nie mam wejścia? nie dostanę nawet przy intercyzie lub bez intercyzy? Bo firma jest jego.

W niektórych przypadkach lepiej miec rodzielnośc , np. jesli małzonek prowadzi firme , w razie krachu :P pieniądze drugiego sa nie do ruszenia.A w umowie przedślubnej moze być. np , ze jesli mąz Cie porzuci , to bieresz opowe jego kasy i odwrotnie , albo bedzie Ci płacił milion dolarów za każdy rok małżeństwa:P:P

Gość megadno
powiem tak jest to nieciekawe jak nie spiszesz intercyzy to w przypadku odpowiedzialności finansowej jest brany Twój majątek także......

ale jest taka ustawa ze jak jest wierzyciel to nie moze w razie długów męza komornik zabrac z naszego majatku naszych rzeczy i pieniędzy bo ja się nie zgadzam.

Trzeba też wiedzieć, że od ostatniej nowelizacji kodeksu rodzinnego i opiekuńczego wierzyciel nie może już egzekwować długu małżonka z majątku wspólnego, jeżeli drugi małżonek nie wyraził w formie pisemnej zgody na jego zaciągnięcie.

Po to ktos studiuje długie lata , zeby udzielac porad w takich sytuacjach.DO PRAWNIKA ! EOT

zalezy, co rozumiesz pod nazwą - firma firma jest na niego i firmy się nie dzieli zyski z działalności sa wspólne w trakcie trwania wspólnoty majątkowej, rozdzielne, jeśli jest rozdzielność (intercyza) co do długów firmowych - zależy, jaka jest forma prawna firmy, taka też jest forma odpowiedzialności finansowej za zobowiązania firmy

a czy ty bierzesz ten ślub z miłosci czy dla pieniędzy? bo jak dla pieniędzy to lepiej jednak weź adwokata i on ci doradzi lepiej jak oskubac męża niz grono laików na tym forum

Miałąm się juz nie odzywac , ale napisze. Jeśli juz sie kłócicie o kase , to lepiej uregulujcie wszystko parwnie przed slubem u dobrego prawnika.boje o pieniadze sa najdłuzsze i najbardziej kłpotliwe.

Gość z tego cow iem
z tego co wiem, to obowiązujące prawo mówi, że wszystko co zdobyte przed slubem nie wchodzi do wspólnego majątku, Twoje mieszkanie pozostanie Twoje, a firma to osobna rzecz- bo zyski uzyskane w trakcie małżeństwa wynikające z działalności gospodarczej małżonka dzielone sa po połowie :)

my nie chemy nigdy brac rozwodu, nam generalnie chodził aby US i komorniek podczas wspólnoty nie zabrali wszystkiego. Dlatego chcemy tą rozdzielczośc, on wtedyby na moje konto powpłacał kase i uS nie zabrało by z jego konta az tak duzo. To o to chodzi. Natomiast jezeli dopuszczmy rozwód i jest intercyza to po rozwodzie kazdybierze kase ze swojego konta. A gdy jest dopuszczalny rozwód ale nie ma intercyzy to po rozwodzie łączy sie zyski firmy i moje z konta. Jednak tu mój facet moze powiedziec"o przepraszam, wara od mojego konta firmowego, to moja firma i nie masz do niego prawa tak samo jak nie mam prawa do twojego mkieszkania". jednak moge mu powiedziec firma to zyski więc dziel się i nie kombinuj.

dla mnie chyba taka intercyza nie jest konieczna. Po rozwodzie by dzieli kase moja i swoja i miałabym więcej dla siebie niż w momencie jakbysmy mieli tą intercyzę prawda? jednak tu tez jest niebezpieczeństwo by US nie przyczepił się i nie zabrał nam wszystkiego i mojego i jego., gdy bedzie wspólnota. on w takim razie powinien wpłacac kase na moje konto aby US nie przywaliło sie do niego prawda?

to nie ma znaczenia, na jakim konice leżą pieniądze z majątku wspólnego to jest tylko miejsce przechowywania, a nie własność to dwie różne sprawy

Ok a jeszcze jedno. Jest intercyza- podział majatku. On wpłaca na moje konto kasę. Więc ta kasa juz jest moja i nikt nie ma prawa jej de facto ruszać. tez jest US który oczysza jego i moje konto czy tylko jego w razie czego?

w razie czego oba konta są zajęte, bo na obu są wasze pieniądze, wasze wspólne dochody, a majątek jest wspólny

no to jeszcze. Nie ma podziału. Mamy wszystko wspólne. On pwłaca na moje konto. Przychodzi US i zabiera jemu z konta oraz z mojego? W sumie mimo iz mamy wspólnote to przeciez US nie ma prawa zabierac mi moich pieniędzy - tylko mojemu facetowi bo to jego firma ma problemy. Co ja bogu winna.

Ok a jeszcze jedno. Jest intercyza- podział majatku. On wpłaca na moje konto kasę. Więc ta kasa juz jest moja i nikt nie ma prawa jej de facto ruszać. tez jest US który oczysza jego i moje konto czy tylko jego w razie czego? 12:24 Ewa 33 w razie czego oba konta są zajęte, bo na obu są wasze pieniądze, wasze wspólne dochody, a majątek jest wspólny EWO przy intercyzie czyli podziale majatku majatek nie jest przeciez współny

jeśli jest intercyza, to jego majątek jest jego, czyli jego dochody nawet umieszczone na twoim koncie, są jego dochody wykazuje się w zeznaniach podatkowych a nie na wydrukach z kont!

Gość wlasnie tak
znajdz w necie kodeks rodzinny i opiekuńczy. tam masz cale rozdzialy o tym jakie sa rodzaje rozdzielnosci majatkowej (sa 3) i czym jest wspolnosc i jak to wyglada od strony prawnej. tez uwazam ze tylko prawnik Ci moze doradzic jak najlepiej spisac intercyze w Twoim przypadku. jak zrobisz to sama, to przy ewentualnym rozwodzie mąż Ci wskaze tyle bledów w intercyzie ze jeszcze bedziesz mu musiala oddac wszystko.

ewo a jak radzisz . Czy w takim razie jak podpiszemy rozdzilczość czyli intercyze to jak by wpłacał mi na moje konto pieniązki to i tak US zabierze to z mojego nawet konta. A pprzy rozwodzie moge nie dostac nic- bo nie ma podziału. A jak bedzie wspólnota to tez US zabierze a dodatkowo mam przy rozwodzie podział kasy i to jest dla mnie dobre. jasne ze pójde do prawnika- ale chce nabrac informacji nieco.

Ewa prosze pomóz mi jeszcze ostatni raz. Otóż rozrysowałam sobie schematy dwa Intercyzy i Wspólnoty. Co trace co zyskam. chciałabym abys zerkneła i spróbowała mi jeszcze to wytłumaczyć. INTERCYZA Zona ma konto 500 żł Mąż ma konto 1000 zł Mąz wpłacił swoje 500 zł ze swojego konta. Męzowi zostaje więc 500 zł Zona ma więc 1500 zł na koncie. Teraz US dobiera sie do konta męza i zabiera mu te 500 zł co zostało. US wie jednak ze jeszcze gdzies kasa powinna być i wchodzi na moje konto i zabiera kolejną częśc męża jego 500 zł. I tu jest pytanie odnośnie tego schematu INTERCYZA. Czu US z konta Zony zabierze tylko te 500 zł ta część mężą czy tez moze część żony zabrać? WSPÓLNOTA Zona ma konto 500 żł Mąż ma konto 1000 zł Razem mają więc 1500 zł Teraz US dobiera sie do konta męza i zona i zabiera mu te 1000 zł. I tu jest pytanie odnośnie tego schematu WSPÓLNOTA. Czu US z konta żony i męza zabierze tylko te 1000zł męza zł czy tez długi i wtedy tez część zony te 500 zł bo jest tak duzy dług ze nawet częśc żony zabiera? Bo jest taka ponoc ustawa ze" Trzeba też wiedzieć, że od ostatniej nowelizacji kodeksu rodzinnego i opiekuńczego wierzyciel nie może już egzekwować długu małżonka z majątku wspólnego, jeżeli drugi małżonek nie wyraził w formie pisemnej zgody na jego zaciągnięcie." Więc mojej części nie powinno sie ruszać.