Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

_karina_

CZY KTóRAS STOSTOWAłA MAść ELOCOM WE WCZESNEJ CIążY ??????

Polecane posty

PYTANIE : CZY SMAROWANIE RęKI ( ALERGIA KONTAKTOWA SKORY) MAśCIą ELOCOM NA SAMYM POCZąTKU CIAZY -( JESZCZE PRZED TERMONEM SPODZIEWANEJ MIESIACZKI - TZN . JEST PRAWDOPODOBIENSTWO CIAZY) MOZE ZASZKODZIC PłODOWI?

Gość zakata
pewnie wiesz że na ulotce napisane jest że wolno uzywać tylko po konsultacji z lekarzem, że nie stwierdzono żadnych konkretnych skutków ubocznych dla płodu, acz nie wyklucza się mozliwości szkodliwego działania na płód. Skoro to piszą na ulotce to trzeba się wystrzegać..Jeśli jednak nie smarujesz wielkich połaci ciała to nie ma co panikować skoro używałaś maści nie będąc świadoma ciąży. Wypadałoby jednak chyba unikać. łatwo się wymądrzać,,, ale lekarz niczego innego Ci nie powie skoro nie ma danych na temt działania leku na płód.

DO ZAKATY Dzieki za odpowiedz.Wczesniej napisalam bardzo ogólnikowo. Pani dermatolog nie raczyła mnie poinformować, ze elocom to bardzo silny steryd.Nie miałam pojecia, ze masc moze tak byc grozna dla organizmu i dla ciąży. Dopiero z internetu dowidziałam , ze ta masc ma duzo skutków uboczych.Mialam na ręku ( mały obszar ) alergie kontakową i lekarz przepisal mi tą masc. Nieswiadoma tego ,że jestem w ciązy posmarowałam rękę dwa razy tj. 18 i 19 dnia cyku - a owulację mialam 14 dnia cyklu..Pózniej smarowalam- natłuszczałam to miejsce mascią diprobase(zawierającą wazelinę i parafinę). . Czy smarujac ręke elocomem 5 i 6 dnia ciązy moze wpłynac na dalszy rozwój zarodka? Proszę o odpowiedz.

przyłączam się do pytania kariny czy stosując elocom przy ewentualnej ciąży (9jeszcze przed terminem spodziewanej miesiączki) można zaszkodzić w jakiś sposób zarodkowi? maść mam stosować na bardzo małą powierzchnię skóry (max 1cm)