Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość typ I

ciąża i cukrzyca

Polecane posty

Gość typ I

jak przebiega ciąża chorej na cukrzycę i jak wygląda opieka lekarska w tym czasie?

Gość ehhh szkoda słów
kobieta jest własciwie wciaz na oddziale czuje sie fatalnie a przebieg ciazy???? wszystko sie moze zdarzyc

Gość typ I
ehhh... --> jak było w twoim przypadku? mam nadzieje że wszystko dobrze się skończyło?

coś znalazłam są to inf.z poradni ginekologicznej Cukrzyca w ciąży, mimo ogromnych postępów w diagnostyce i leczeniu, nadal stanowi poważny problem, zarówno w zakresie przebiegu tej choroby, przebiegu ciąży i prawidłowego rozwoju płodu. Ocenia się, że około 0,2-0,3 % wszystkich ciąż jest powikłanych cukrzycą występującą przed zajściem w ciążę, a w 3-6 % ciąż objawy cukrzycy występują po raz pierwszy w trakcie ciąży. Ponieważ stale zwiększa się liczba ludzi chorych na cukrzycę (choroba cywilizacyjna), rośnie więc także liczba ciężarnych z cukrzycą (również dzięki możliwości utrzymywania glikemii na stabilnym poziomie, co ułatwia zapłodnienie). Paradoksalnie dzięki osiągnięciom nowoczesnej medycyny problem ciężarnych chorych na cukrzycę narasta, wymaga odpowiedniej diagnostyki i szczególnego prowadzenia ciąży. Cukrzyca typu I – insulinozależna występuje w 0,1-0,4 % ogólnej populacji, w różnych grupach wiekowych, ale zaczyna się poniżej 30 roku życia. Wysokie poziomy cukru u ciężarnej, szczególnie w pierwszych trzech miesiącach ciąży mogą prowadzić do wad rozwojowych płodu lub poronień. Częstość występowania dużych wad wrodzonych u dzieci matek z cukrzycą (niewyrównaną) wynosi około 10 % i jest 2 do 3 razy wyższa niż w ogólnej populacji ciężarnych. Są one przyczyną około 40 % wszystkich zgonów okołoporodowych w tej grupie dzieci. Ciąża zmienia przebieg cukrzycy, a cukrzyca pogarsza wyniki położnicze. utrzymywanie stężenia glukozy we krwi na wyrównanym poziomie ma ogromne znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży oraz rozwoju płodu. Głównym czynnikiem regulującym metabolizm węglowodanów jest insulina, jej niedobór powoduje podwyższenie poziomu cukru w surowicy krwi (hyperglikemia) oraz jego wydalanie wraz z moczem przez nerki (glikozuria). Wpływ ciąży na przebieg cukrzycy W cukrzycy już istniejącej, w I trymestrze ciąży obserwuje się poprawę tolerancji węglowodanów i zmniejszenie zapotrzebowania na insulinę głównie dzięki pobieraniu przez płód glukozy i aminokwasów. W II i III trymestrze przemiana węglowodanów stopniowo pogarsza się i zwiększa się zapotrzebowanie na insulinę – w granicach 50 – 70 %. W ostatnich tygodniach ciąży zapotrzebowanie to wyraźnie zmniejsza się w skutek zwiększonego wydzielania insuliny przez płód. W ciąży u chorych na cukrzycę ze zmianami naczyniowymi obserwuje się postęp niektórych przewlekłych powikłań cukrzycy, szczególnie ocznych oraz nerkowych. Konsekwencją tych powikłań może być pogorszenie a nawet utrata wzroku, zakażenie dróg moczowych i nerek, stan przedrzucawkowy. Wpływ cukrzycy na przebieg ciąży U ciężarnej chorej na cukrzycę mogą pojawić się następujące komplikacje: poronienie występuje znacznie częściej u kobiet chorych na cukrzycę nadciśnienie i stan przedrzucawkowy, 2 do 3-krotnie częściej niż u zdrowych ciężarnych. infekcje dróg moczowych występują dwukrotnie częściej. poród przedwczesny – 2-3-krotnie częściej wielowodzie odsetek cięć cesarskich sięga 50-60 % Wpływ cukrzycy na rozwój płodu i stan noworodka Cukrzyca u kobiety ciężarnej może wpływać również na rozwój płodu i stan noworodka. Do najczęstszych powikłań zaliczamy: umieralność okołoporodowa w przypadku braku prawidłowej opieki nad ciężarną jest znacznie zwiększona duże wady wrodzone dotyczą około 6 do 10 % noworodków matek chorujących na cukrzycę przed ciążą. Najczęstsze wady to: wady serca, kardiomiopatie wady nerek wady ośrodkowego układu nerwowego – wodogłowie, niedorozwój tkanki mózgowej. Wady te występują szczególnie u kobiet z cukrzycą z wysokimi poziomami cukru przed ciążą oraz w pierwszych 7 tygodniach jej trwania. makrosomia, czyli nadmierny wzrost wewnątrzmaciczny płodu, któremu można zapobiec przez optymalne wyrównanie cukrzycy. hypotrofia czyli wyraźne cechy opóźnienia rozwoju płodu i mała masa ciała, zdarza się u matek z cukrzyca długo trwającą i zaawansowanymi zmianami naczyniowymi. dojrzewanie płodów matek chorych na cukrzyce jest opóźnione, co z częstszymi porodami przedwczesnymi wpływa na zwiększoną umieralność okołoporodową.

Gość typ I
kangurek dziękuję za wyczerpującą odpowiedź (niźle mnie nastraszyłaś) czytając to chwilowo straciłam ochotę na dziecko ale może znajdzie się ktoś kto opowie o swoich perypetiach pozdrawiam :)

nie chciałam nastraszyć :( poprostu wyciełam z googlów pierwszą lepszą stronke na temat ciązy + cukrzycy.Ale teraz z drugiej strony będizesz wiedziała co Ciebie czeka i co masz robić by było dobrze.A byłaś u swojego gina? to by była lepsza i fachowa pomoc niż tutaj. Ja mam kuzynke która urodziła zdrowe dziecko mając tą chorobe.W szpitalu też nie leżała (jedynie co musiała się stawić tak na wszelki wypadek tydizeń przed porodem) , musiała częsciej badac sobie cukier we krwi oraz chodziła częsciej na wizyty kontrolne do gina.Ona i dziecko czują sie dobrze,to urwis który ma dziś prawie 2 latka

Gość EWIK73
Miałam cukrzycę ciążową. Co tydzień kontrola w poradni cukrzycowej, cztery razy na dzień kontrola cukru w domu ( paluchy miałam strasznie pokłóte ), ścisła dieta ( dla mnie rzecz najgorsza bo ja bardzo lubię jeśC ) no i niestety dwa razy dziennie zastrzyki z insuliną. Półtora miesiąca przed terminem porodu musiałam się położyć w szpitalu i zostałam tam już do porodu. Pomimo tych wielu wyrzeczeń i starań o zdrowie dziecko urodziło się z poważną wadą serca.

Gość łączenie tematów
Cukrzyca w ciąży ----------------------- 10:23 Katii23 Martwie sie... mam cukrzyce od 10 miesiecy. Zastanawiam sie nad dzidziusiem, ale bardzo sie boje ze ono tez moze byc chore.Poradzcie co tzreba zrobic aby zmiejszyc ryzyko zachorowania noworodka? 10:38 nie wiem ale uwazaj na leki ktore bierzesz kumpela ma cukrzyce lekarze dali jej leki ktore nie powinna zazywac w ciazy (ale przeciez nikt na to nie zwraca uwagi) i urodzila niepelnosprawne dziecko wiec znajdz dobrego lekarza czytaj ulotki i upewniaj sie 100 razy czy mozesz brac leki 10:50 Katii23 dzieki. ja mam przepisana juz insuline niestety.. i nie wiem jak to by wplywalo na dziecko. 11:02 beret Podnoszę temat leków. Przy cukrzycy insulinozależnej naprawdę trzeba uważać na leki. Podczas wizyty u lekarza za każdym razem mówić o chorobie ponieważ bardzo dużo leków zawiera cukier. Jeżeli kupujesz leki w aptece to także proś o takie, które nie zawierają cukru. Staraj się utrzymywać poziom cukru w normie a wszystko powinno być w porządku. Cukrzyca to po prostu niedogodność w życiu, którą należy zaakceptować

Gość chcąca wiedzieć
jaki poziom cukru jest dopuszczalny w ciąży- chodzi mi o konkretny wynik?

Są 2 typy cukrzycy czy masz cukrzycę ciążową, najważniejsze to DIETA, cukrzyca w ciąży częściej występuje przy synu

Nie wydaje mi się zeby znaczenie miała płeć,w końcu chodzi ozaburzenia tolerancji glukozy powodowane za dużym obciążeniem na organizm jakim jest ciąża, ja miałam cukrzycę ciążową, urodziłam córkę, lekarza już mnie uprzedził, że przy kolejnej ciąży problem się powtórzy, raczej chodzi tu o predyspozycje własne a nie o płeć.

Gość angela8899
Witam wszystkie mamy! zbieram materiały do pracy magisterskiej na temat, jakości życia kobiety ciężarnej z cukrzycą. Dlatego zwracam się do Pań z ogromną prośbą o wypełnienie anonimowej ankiety. W szpitalach nie jestem w stanie zebrać wystarczającej ilości ankiet do przeprowadzenia badań, dlatego bardzo potrzebuje pomocy Pań. Z góry dziękuję za poświęcony mi czas i każdą wypełnioną ankietę. Wszystkim słodkim mamom życzę mnóstwo zdrowia i samych radości :) Link do ankiety http://moje-ankiety.pl/respond-38771.html