Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Prosto z Kazimierza

Betanki wydalone z zakonu! Kolejna schizma nieunikniona

Polecane posty

Gość Prosto z Kazimierza

10 sióstr betanek z klasztoru w Kazimierzu Dolnym (Lubelskie), które nie podporządkowały się decyzji Watykanu o wyznaczeniu nowej przełożonej, zostało wydalonych z zakonu. Zdecydowała o tym watykańska Kongregacja ds. Instytutów Życia Konsekrowanego i Stowarzyszeń Życia Apostolskiego. O dekretach wydalających siostry z zakonu poinformował sobotę abp Józef Życiński w cotygodniowej audycji "Pasterski kwadrans" emitowanej przez archidiecezjalne Radio "eR". Metropolita lubelski powiedział, że dokumenty podpisane przez sekretarza Kongregacji dotarły do klasztoru Kazimierzu Dolnym w ostatnim tygodniu i noszą datę 28 października.Konflikt w klasztorze w Kazimierzu Dolnym trwa od wielu miesięcy. W sierpniu ub. roku Watykańska Kongregacja ds. Instytutów Życia Konsekrowanego odwołała z funkcji przełożonej generalnej zakonu siostrę Jadwigę Ligocką a mianowała nową - siostrę Barbarę Robak. Decyzja taka zapadła po wizytacji delegata Kongregacji w klasztorze w Kazimierzu. Przyjechał on tam z powodu skarg niektórych sióstr. Jak informował w listopadzie ub. roku abp Życiński powodem odwołania przełożonej był jej styl kierowania zakonem "z odwołaniami do prywatnych natchnień otrzymanych od Ducha Świętego". Siostra Jadwiga Ligocka i popierające ją betanki w Kazimierzu nie uznały nowej przełożonej.

Gość Oswiećcie mnie bo nie wiem
co to: "z odwołaniami do prywatnych natchnień otrzymanych od Ducha Świętego" ?

Gość Gabrysia B.
To proste. Siostra Jadwiga w momentach natężonej modlitwy lub medytacji nawiązała kontakt z "istotą z wyższego poziomu", która dawała jej wskazówki. Podobne opisy znajdujemy w dziełach mistyków i w klinicznych zapiskach na temat wariatów. Różnica: u mistyków te treści są spójne, sensowne i uderza w nich rzeczywiście ponadludzka mądrość, w wypadku wariatów chodzi o czysty bełkot. W wypadku betanki może chodzić o jedno lub drugie, nie znamy szczegółów. Zadowolona z wyjaśnienia?

Gość Te baby są opetane
Wiem, bo moja teściowa jest dyplomowaną wróżką i egzorcystką. Wyraźnie widziała strumień złej karmy ciągnący się przez cały Kazimierz Dolny!

Gość aŁtoryteT wjadomo
Życiński, Życinski, .. a to ten co tak dzielnie bronil Czajkowskiego.