Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie znam sie

skład mydła glicerynowego CD

Polecane posty

Gość nie znam sie

Bardzo proszę powiedzcie jak wyglada ten skład? Duzo chemii, mydło niby dobre dla wrazliwców...Z góry dzieki Mam nadziej, ze nie zrobiłam literówek jak przepisywałam skład... Skład:Sodium Talkowate, Aqua, sodium palm kernelate, glycerin, sorbitol, parfum, plm kernel acid, sodium chloride, tetrasodium EDTA, tetrasodium editronate, alpha-isomethyl Ionone, Benzyl Salicytlate, Butylphenyl Methylpriopional, citronellol, coumarin, geraniol, hexyl cinnamal, linalool

Gość nie znam sie
upup Prosze:/

Gość nie znam sie
;/

sodium tallowate: sól sodowa tłuszczu zwierzęcego (łoju)- związek powierzchniowo czynny -odpowiedzialny za mycie -usuwanie brudu aqa: woda sodium palm kernelate: sól sodowa kwasu palmitynowego (otrzymanego z oleju z pestek palmy oleistej) -związek powierzchniowo czynny -odpowiedzialny za mycie -usuwanie brudu glycerin: gliceryna (nawilżacz) sorbitol: sorbitol (nawilżacz) palm kernel acid: kwasy tłuszczowe pozyskane z pestek palmy oleistej sodium chloride: sól kuchenna (zagęszczacz) tetrasodium EDTA: sól sodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego; ma za zadanie kompleksowanie jonów metali, jesli np. mamy twardą wodę, która utrudniałaby wtedy pienienie itp tetrasodium editronate: zadanie podobne jak EDTA alpha-isomethyl ionone: nie wiem niestety benzyl salicylate: salicylan benzylu -pewnie jakiś srodek zapachowy przy okazji, ale na bank jest to też filtr przeciwsłoneczny UVB butphenyl methyl propional: konserwant prawdopodobnie citronellol: związek terpenowy, daje zapach coumarin: kumaryna (daje zapaszek) geraniol: terpen, daje zapach, występuje w wielu olejkach eter. np. różanym, pomarańczowym hexyl cinammal: hmmm, też myślę, że jest odpowiedzialny za zapach, ale tu głowy nie dam linalool: alkohol terpenowy, gwarantuje zapaszek, sładnik wielu olejków eter. mam nadzieję, że pomogłam, jak masz jakies pytania to pisz :)

Gość nie znam sie
super Zwinka🌼 wielkie dzieki:) czytli wyglada na to, ze to mydło jest całkiem ok??? dobrze mysle??

hmmmmm. teraz te \"mydła\" w kostkach to już prawie detergenty, co jest oczywiście niezbyt korzystne ( a kiedyś kostka mydła to była tylko sól sodowa kwasów tłuszczowych). ale ja bym nie panikowała, wszędzie jest pełno \"sztuczności\", wszędzie chemia, nie da się tego uniknąć. a na marginesie, jest to typowy skład dzisiejszych mydeł, nic specjalnie szkodliwego tam nie ma. pozdrawiam, 🖐️

Gość nie znam sie
no to wole w takim razie zel babyderm, dzieki zwianka👄