Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alallaaaaaa

mam 24 lata i jeszcze nie mialam cytologi robionej...

Polecane posty

Gość alallaaaaaa

nie bulwersujcie sie ale czytam i czytam te watki w tym temacie i sie zastanawiam czy mam juz przesrane skoro w tym wieku nie robilam tego badania:(

Nie masz:) Ale idz lepiej zrób i powtarzaj co pół roku :) to nic strasznego - zazwyczaj wychodzi gr I jak jest zapalenie to II.

Gość Studentka AM
wypdalo by zrobic badanie. Chodzi o profilaktyke. To przeciez nic nie boli i nie jest straszne :). Czy bylas wczesniej u ginelokoga?

Gość Studentka AM
sorry z błedy,to przez zbyt szybki pisanie

Gość ale po co masz robic juz
poczejak rok jeszcze! to badanie sie robi dopiero w wieku 25 lat!!

ja tez mam 24 a malam juz 2 razy wiec mysle ze i ty powinnas sobie zrobic-chociazby tak na wszelki wypadek.A tak wlasciewie to dlaczego nie robilas?

wiecie co - ja odpadam ... czytam te ginekologiczne teksty i wymiękam. RAKA MOŻNA DOSTAĆ W KAŻDYM WIEKU. Proponuje poczekać do 40stki jak już bedzie za późno. :(

Gość Studentka AM
Mafou, zgadzam sie z Toba. Statystyki nie kłamią. W polsce ludzie nie sa swiadomi profilaktyki. Niektore badania robi sie bez wzgladu na wiek. kobiet powinna isc do ginekologa przynajmniej w wieku 18 lat. Dziweczyny wlasnie przez brk badan i lekcewazace podejscie do tego rozne choroby wykryuwane sa za pozno.cytologia to profilktyka, powinna byc wykonywana co najniej raz do roku.

Gość no jeszcze nie masz
ale idź do ginekologa jak najszybciej ja też pierwszy raz u ginekologa byłam w wieku właśnie 24-ech lat i wtedy też miałam robioną pierwszy raz cytologię:)

Co za brednie! Że cytologię się powinno robić dopiero po 25 roku życia! Rak szyjki macicy dopada w każdym wieku i niekoniecznie trzeba mieć przy tym uwarunkowania genetyczne, wystarczy po prostu nieleczone zakażenie. Radzę Ci, bez pośpiechu ale umów się na cytologię. Wystarczy że zrobisz to badanie i masz no problem - ja zawsze w dniu swoich urodzin daruję sobie zdrowie w prezencie, robię mammografię, cytologię i badam się ginekologicznie dołem i górą. A mam dopiero 26 lat, a może aż.

Gość LAJCVIKC
CO TAKIEGO???RANYBOSKIE JESTEM W SZOKU!!!W WIEKU 24 LAT DOPIERO BYLAS U GINA??TRAGEDIA ..

zazwyczaj pierwszą cytologię robi się po zaczęciu współżycia. Więc jeśli jeszcze jesteś dziewicą nie musisz sie spieszyć z tym badaniem jeśli nic ci nie dolega

Cytologię robi się za pomocą wziernika, dzięki któremu lekarz rozstawia szerzej wargi sromowe i pochwę, a następnie zeskrobuje delikatnie (bezboleśnie!!!!!!!!!) komórki ze ścianek szyjki macicy. Pobrany materiał zostaje wysłany do laboratorium, skąd wynik dostaje się po kilku dniach. Jest pięć stopni: I to czysto - ani zakażenia ani nic A V to komórki rakowe w zaawansowanym stadium.