Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość la stella

Maz-Wloch

Polecane posty

Gość jadzka i jadzka spa
to wrzuc ten temat na w "zycie poza granicami kraju" tam predzej ludzie gadaja o takich rzeczach

Gość krytykantka34
Jadzka i wow twoje wypowiedzi to wogole odbiegaja od tematu moze idz i wypowiadaj sie w innym poscie bo to co wygadujesz odbiega od tematu wogole ,kieruje toba tylko zawisc i nic wiecej

Gość jadzka i jadzka spa
Az tyle czasu potrzebowalas by wymyslec te trzy mierne linijki? z ta zawiscia to juz sie powtarzasz, no ale czego oczekiwac mozna po osobie ktora tyle czasu potrzebuje by zrozumiec czyjs tekst a potem nie potrafi nawet konstruktywnie odpowiedziec. Idz ugotuj twojemu mezowi talerz pasty - to wychodzi ci chyba najlepiej.

Gość krytykantka34
I nie mam zamiaru czytac wypowiedzi tych zawistnych inteligientnych inaczej, dziewczyny sa szczesliwe w zwiazkach z obcokrajowcami to dobrze przechwalaja sie tez ok nie mam nic przeciwko najwyrazniej im dobrze jak ci tak bardzo zle czytac te wypowiedzi to moze zaloz sobie posta TYPU NIE NAWIDZE TYCH KTORYM SIE WIEDZIE I MAJA CZELNOSC CIESZYC SIE SWYM SZCZESCIEM , I nie mowie o obcokrajowcach bo takie wypowiedzi widuje gdy chodzi rowniez zwiazku rodaka i rodaka , napewno sie znajdzie grupka chetnych i nie odbiegaj od tematu i nierob z siebie nie winatka ze nie o to chodzilo bo o to wlasnie chodzi i wnioskuje to z twych i innych wypowiedzi .

Gość krysiu droga...
naucz sie zasad ortografii..."NIE NAWIDZE " - pisze sie nienawidze

Gość krytykantka34
Widzisz jadzka ABY TAK DALEJ wiesz ukazalas swa inteligietna strone osobowosci widze co reprezentujesz .NO COZ TRUDNO SIE MOWI

Gość jadzka i jadzka spa
a skad ona moze znac ortografie jak ledwo co szkole skonczyla to teraz musi tylko mezowi paste gotowac. wybaczmy to dziewczynie. i tak duzo ze zna slowo "zawisc". non stop go uzywa

Gość krytykantka34
Powiedzialam juz nie sprowokujez mnie i odbiegasz od tematu majac chec obrazac innych moze zmnien sobie posta to ci ulzy bo ten post ma inny cel

Gość facet z krwi i kosci
ah te baby---kloca sie o wloskiego fagasa a on ma je gdzies...

a ja se weszlam na forum dla tych co za granica, a tam posucha, tu z koleii dalej bloto, chyba ide te paste gotowac, ale dla siebie :)

Gość znalazlam cos
dla tych co maja wloskich mezow i sie chca tym pochwalic www.aga-umbra.blog.onet.pl

Gość izulkaizulka
No ja tez ide makaron gotowac i tez podstawowke skonczylam kurcze no chyba sie zalamie.

Gość znalazlam cos
Widzisz bynajmniej ma sie czym pochalic Kurcze no juz sie zalamuje

Gość znalazlam cos2
tam przynajmniej zostaniecie zrozumiane:))))

Gość ktos z czyms
Tylko o to chodzi ze nie wszystke chca zrozumiec a moze nie rozumieja i daleko odbiegaja od tematu

Gość ktos z czyms
No dobra dodam cos od siebie ten kraj zawsze mi sie podobal mieszkam tutaj od 5 lat roznice mentalnosci moge stwierdzic nie sa duze ,wystepuja nie ktore roznice co do swiat np.w polsce dzielimy sie oplatkiem w Italii tego niema ,ale natomiast przed swietami np.bozego narodzenia rodzina znajomi i przyjaciele i rodzina skladaja sobie zyczenia i w prezencie ofiaruja tzw PANETONe , lub koszyczek z slodyczami i szmpanem ,prezenty pod choinke to rzecz obowiazkowa, u nas jest mikolaj tutaj tzw befana -ktora w kalendarzu polskim nastepuje w dniu trzech krolow otrzymuje sie tzw duza skarpete pelna slodkosci . W italii obchodzi sie bardzo urodziny tort znajomi i nawet najdalsi znajomi i rodzina to dla nich rzecz obowiazkowa zawsze jakies male pensierino ci podaruja ,zaskakujaca jest ich chec poznawania nowych ludzi i otwartosc i pozytywizm ,co z kolei naszy rodacy sa raczej niechetni do poznawania nowych ludzi i,Wchodzac do sklepu zasze cie pozdrawiaja tutaj jezeli ktos wchodzac do sklepu nie powie dzien dobry jest zle odbierany ,u nas w kraju wchodzac do sklepu nawet nikt na ciebie nie zwroci uwagi a nawet nie odpowie ,powiedzmy szczerze jestesmy takim troche kraje smutnitkim, ale zauwazylam ze wiekszosc moich rodakow mieszkajacych dluzej w italii sa badziej humorystyczni i pozytywniej nastawieni

Gość ktos z czyms
Hmm co jeszcze sluby sa inne niz unas w poslce bylam mnostwo razy ceremonia odbywa sie w kosciele tata zawsze panne mloda doprowadza pod oltarz ceremonia trwa ok 1 godzine ksiadz sie streszcza jest horek organista do podawania obraczek zawsze sie wybiera malego asytenta z rodziny ktory na slicznej poduszecze podaje obraczki slubne ,po ceremonii ,jedzie sie bezposrednio do restauracji , jest naprawde pieknie obrusy sala zdobiona na specjalne zamowienie rownoiez w tym samym stylu zdobi sie rowniez kosciol , jest muzyka, przed wejciem do sali goscie spaceruja po tzr malutkim parku delektujac sie malutkimi antypastami , potem wejscie mlodych do sali i powitanie gosci weseliko trwa do godziny mniejwiecej 21 ,00 dania sa podawane co 15 mninut muzyka trwa jest naprawde swietnie ,pod koniec slubu mlodzi obok wyjscia zegnaja gosci i dziekuja za przycle w podarunku dajac tzw bomboniera tzn .sliczne pudeleczko w ktorym jest prezent dla gosci moze to byc krysztalowy dzbanuszek,wykonany pieknie obok sa doczepione tzw.konfetti takie cukiereczki wszystko jest ozdobione przepieknie

moj kochany jak jechal do mnie pierwsz raz do polski, niestety autobusem pelnym polakow, to tak jakby sam, nie chodzi mi o to ze ktos sie mial nim opiekowac, ale kierowca ani jednego slowka po wlosku, wspolpasazerowie zlewka, we wloszech wsrod wlochow nigdy mi sie to nie zdarzylo, teraz latamy juz tylko samolotami taniej niz autobusem, szybciej, wygodniej i przyjemniej ;)

Gość ktos z czyms
Prezenty dla mlodych Tutaj w italii otrzymuje sie prezenty para mlodych wybiera sobie dany sklep tozn tzw tutaj LISTA NOZZE sa to sklepy o wysokiej jakosci w ktorych prezenty sa przepiekne mlodzi spacerujac po sklepie wybieraja sobie prezenty jakie chcieliby otrzymac ,tworzac liste prezentow , Zaprosiny na slub odbywaja sie 3-4 miesiace przed slubem para mlodych ofiaruje kartonik zaproszenia w raz z adresem sklepu w ktorym ma byc wybrany prezenty przez mlodych ,zaproszeni wchodzac do skleu odbieraja liste i decyduja sie jaki prezent kupic mlodym,kazdy kupuje na swoja kieszen sa to prezenty poczynajac od 100 euro konczac na 2 tysiacach euro sa to tacki , serwisy ,kielichy itd zaproszony gosc swoj prezent zanosi mlodym conajmniej miesiac przed slubem , Gdy zaproszony nie zdecyduje sie isc na slub prezent musi i tak kupic obowiazkowo chociazby nawet za niska cene ale jakis upominek zawsze sie kupuje, gdy tegoz nie uczyni zostaje zle odbierany przez przyjaciol i rodzine

Gość ktos z czyms
Dzieci wlochow wlosi jak wiemy badzo kochaja swe maluchy nie ma przemocy fizycznej dzieci sa bardzo rozpieszczane i lubiane ,chociaz widzialam w mojej historii pobycia ze czasem bywaly nakrzyczane ale tutaj za zadanie maja to mamy. Duzo osob mowi ze wlosi siedza pod skrzydlem mamusi ALE NIE O TO TU CHODZI wlosi aby zawrzec zwiazek malzenski najpierw koncza szkole studia , otrzymuja prace kupuja mieszkanie meble oczywiscie pomagaja w stronie finansowej rodzice a wpozniejszym terminie poszukuja ukochanej no coz wiele osob mowi ze do 30 siedzi u mamusi Bo utaj jest troche odwrotnie niz w polsce unas w polsce najpierw sie zenia robia dzieci siedza u tesciow a pozniej kupuja mieszkanie lub buduja sie po ok 5 -10 latach ida na swoje czujac na skorze przezycia z tesciami.NZaznaczam nie wszystkich to dotyczy bo jak ktos ma dobre oparcie finansowe to jest inaczej

nie przesadzajmy z tym umiwolaniem do dzieci, ot poprostu rozpuszczone sa jak dziadowski bicz i niestety wiem o czym mowie, jak sie rodzinka do restauracji wybierze to taki guwniarz jeden z drugim po calej sali lata, pod stol wchodzi, a mamusie nic nie widza, co je to tam zreszta obchodzi, chyba pod tym wzgledem polske wole

Gość ktos z czyms
Wiekszosc mowi ze jak sie mamusi podoba przyszla wybranka to wlocha to bedzie jego zona .I ZNOWU nie o to chodzi bo znam wiele takich osob ze tutaj ta sprawa nie ma tutaj znaczenia ,liczy sie to jak dwie osoby sie szanuja i czy maja chec budowania stabilnego zwiazku , Tesciowe wloszki coz nie widze zadnej roznicy miedzy polka a wloska moze tesciowe wloskie za badzo sie przejmuja losem swoich dzieci byle glupota i OJEJUUU ale mozna do tego przywyknac .sa przypadki ekstremalne ale rowniez i tych u nas w polsce nie brakuje DZIEWCZYNY I CHLOPAKI nie oszukujmy sie .Ja nie iwdze roznicy ,No chyba ze moja mama ci ciotka tez sa wloszkami .

Gość ktos z czyms
Wiesz monimoni raz w kraju w polsce bylam i taka sytuacja dziewczyna i sama wychowujaca dziecko i slowa jej rodzicow chciala miec bachora to niech sobie pomysli jak mu zrec dac .LUdzie jak tak mozna to ci ludzie sie nie ciesza ze maja slicznego wnuczka gdzie szacunek dla dziecka pomysl jak ta dziewczyna sie czula.JA juz tam wiem moze w italii sa troche rozpuszczane ale ile zyje takie czego tutaj jeszcze nie slyszalam ,slowa typu heee rozwodka itd ,u nas w kraju jak kobieta sie rozwiedzie to jest spuszczana na margines sopleczny .a tutaj tego nie ma ,

Gość agnieszka 77
Wyszlam za polaka bil pil wyzywal ,wszystkie pieniadze rozwalam na wodke mamy 2 corki , wyjechalam do wloch , tam poznalam wspanialych ludzi i MOJEGO LUIGI cudowny czlowiek wspieral mnie i wspiera mnie do dzisiaj ,jestesmy ze soba 3 lata ale nie wiem czy sie zdecyduje na slub po tym co z pierwszym przeszlam ale mysle pozytywnie on mnie zawsze spiera w trudnych chwilach, zlozylam o rozwod maz polak domaga sie o demnie pienedzy ,poniewaz zauwazyl ze mi sie wiedzie dobrze ale nie dam za wygrana .

Gość agnieszka 77
pamietam te czasy kiedy corce wyslalam pieniadze z wloch, moj byly maz dak duza mial chec zabrania tych pieniedzy na WODE ze pobil moja corke i zlamal jej reke. Moje kochane dziecko wyladowalo w szpitalu .Musialam szybko wyjechac moj Luigi pozyczyl mi pieniadze na prezent i leczenie corki bo zlamanie bylo w trzech miejscach