Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ripli

jakie wino do wedzonego kurczaka w czerwonej kapuscie?

Polecane posty

Gość ripli

mam fajny przepis na taka potrawe, ale jest w nim podane ze mam dodac do kapusty czerwonej 150 ml czerwonego wina. Ale jakiego? Wytrawnego. półwytrawnego, czy jeszcze innego... Prosze o podpowiedz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łagodne wytrawne lub pół
byle nie nazbyt mocne i wyraziste, moze jakies francuskie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość syzyfka
Moim zdaniem tylko wytrawnego - w ostatecznooooości półwytrawnego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łagodne wytrawne lub pół
a przy okazji to podaj przepis:) Proszę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ripli
* 1 kostka Rosołu z kury * 4 łyżki oliwy z oliwek * 1 posiekana cebula * 2 ząbki czosnku * poszatkowana główka czerwonej kapusty * 150 ml czerwonego wina * 2 łyżki cukru * 1 łyżka czerwonego octu winnego/lub innego jak nie ma * 1 liść laurowy * 1 łyżka ziaren kolendry * 2 szczypty słodkiej papryki * 80 g mięsistych rodzynek * 2 kwaśne jabłka, najlepiej żółte * kurczak wędzony- moze byc w kawałkach * posiekana kolendra 1. Zagotuj 0,5 litra wody. Wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj i gotuj minutę. 2. Do garnka wlej oliwę i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. 3. Dodaj do garnka kapustę, wymieszaj, dodaj czerwone wino, cukier i ocet winny (najlepiej jest samą kapustę połączyć dzień wcześniej z winem, octem i cukrem). 4. Dodaj liść laurowy i nasiona kolendry oraz dwie szczypty słodkiej papryki. Dodaj rodzynki i jedną chochlę rosołu. Przykryj i duś 30-60 minut. 5. Jabłka pokrój w ósemki, wytnij pestki. 6. Połowę kapusty wyjmij do miski. Resztę kapusty rozłóż równomiernie na dnie garnka. Ułóż na kapuście kurczaka i obłóż go pozostałą kapustą. Ułóż jabłka koło kurczaka. 7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st na pół godziny. Po upieczeniu posyp posiekaną kolendrą. 8. Podawaj z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, moczonymi przez 12 godzin w wodzie i usmażonymi na oliwie z odrobiną czosnku. Przepis nie jest moze szybki do wykonania, ale mam straszna ochote wyprobowac. To jest przepis Pascala tak w ogóle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość łagodne wytrawne lub pół
Ciekawe... dzięki:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oooo, ale pysznie wygladajajacy przepis :) do wszystkiego powinnismy podawac takie wina, jakie nam smakuja. reguly typu biale do bialego, czerwone do czerwonego to przezytek. do tego dania nie pasowac moze jakies ciezsze czerwone wino, poza tym to juz rzecz gustu. jezeli beda goscie, to zawsze warto miec do wyboru biale i czerwone, coby mogli sobie w zaleznosci od nastroju i preferencji wybrac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niecałkiem gosposia
o mi tez sie podoba. moze spróbuję. :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×