Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chlopaciaraa

do mamus chlopcow!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Polecane posty

Gość chlopaciaraa

jak to jest z tym zsuwaniem napletka podczas mycia , trzeba czy nie? jestem przyszlą mamą chlopca ale juz teram mnie to zastanawia bo slyszalam rozne opinie, ze np. robic to dopiero jak may skonczy dwa miesiace, inni twierdza zeby wogole tego nie robic , juz sama nie wiem , a nie chce zeby moj synek mial pozniej stulejke ,(bo mialam kolege ktoremu rodzice nie pomogli jak byl maly i ma z tym problem), no i jak czesto to robic i jak??

Gość robod malego
ja nie robilam imusialam isc z malym na 3 dni do szpitala obydwoje to br przezylismy

Gość chyba nic sie nie robi
stulejka moze byc bez wzgledu na to.

Gość chlopaciaraa
no tak ale czy robic to od razu jak sie urodzi czy jak bedzie juz starszy??? troszke glupio mi sie zapytac lekarza o zsuwanie napletka:/

Gość chyba nic sie nie robi
zapytaj ekarza o to czy powinnas w jakis sposob zrobic cos, zeby zapobiec stulejce

Gość podnnosimmy
do roku nie wolno ruszac-na 100 procent

Gość jestem mamą .......
1,5 rocznego chłopca. Mi się wydaje, że nie mozna tego robić. Ale też chętnie posłucham opinii innych mam...

Mi lekarz mówił, że po roku już należy zsuwać napletek.

Gość widać ile lekarzy
tyle opinii :o Moja lekarka kazała nam przy myciu delikatnie zsuwać - głównie chodziło o higienę. Robiliśmy tak co jakiś czas do skończenia roku przez synka. Też słyszałam, że niektórzy lekarze są przeciwni ... i bądź tu potem człowieku mądry :P

Hej! Ja mam 2 chlopakow. Ten starszy ma 4 lata i wiem od malego,ze ma stulejke. Odciagalam mu ale on tego strasznie nie lubial. Zapytalam kilku lekarzy i powiedzieli zeby nie odciagac profilaktycznie tylko czasem przy myciu. Kazdy stan zapalny cewki powoduje zarastanie napletka wiec kup sobie Rivanol i przemywaj malemu siusiaczka. Teraz mam 2 synka i jeszcze raz sie pytalam o ten napletek i powiedzieli nie sciagac,czasem do umycia. Nie robie tego i przynajmniej nie boje sie ze zrobie bol malemu. Pozdrawiam! 🌻

Gość Też mamusia
mam znajomą której lekarz ściągnął napletek na siłę zamaszyście.Było potem dużo krwi.Inny doktor był zbulwersowany tym. Teściowa ma trzech synów i żadnemu nic nie robiła.Moja mama bratu również nie.Mój synek ma 3 latka i jemu również nic nie robiłam.Jedynie w czasie kąpieli delikatnie odsuwam o jeden milimetr żeby obczyścić po siusiu.

Ja za rada urologa zsuwalam codziennie przy kapieli (bardzo delikatnie) od pierwszych dni zycia. Przy wizycie kontrolnej pediatra pochwalila, jak slicznie napletek odchodzi, nie wnikajac, jakie byly tego przyczyny. maly ma prawie dwa latka, nigdy nie mial z siusiakiem problemow.

MI połozna powiedziała by robić to codziennie przy myciu -robiłam to ale szybko skończyłam ponieważ mały bardzo płakał a bałam się że zrobie jemu krzywde.Dlatego też odiwedziłam mnustwo lekarzy oraz zadałam setki pytań w internetowych poradnikach medycznych i każdy (nie było wyjątków) powiedizał że NIE WOLNO .Jeśli już to od czasu do czasu by tylko przemyć brut itd. Każdy również powiedział że z tego może być więcej szkody niż porzytku bo można siusiaka uszkodzic tzn doprowadzić do pęknięcia skórki a co za tym idize ból,krwawienie i moga być problemy z siusianiem.A i że po urodzeniu każdy właściwie chłopczyk ma stulejke a to czy jej nie ma to można stwierdzić dopiero w 3 roku życia

Gość mama Kacpra
Zsuwać i to od pierwszych dni codziennie przy myciu.!!!! Ja nie zsuwałam bo lekarz nie kazał i okazało się że to błąd bo u chłopców pod napletiem zbieraja się bakterie, które z czasem mogą doprowadzić do groźnych infekcji. Tak właśnie jest z moim synkiem. Myłam siusiaka ale nie obciągałam napletka (bo pierwszy lekarz nie kazał!) i od 4 miesięcy jeździmy po lekarzach i szpitalach bo mały ma nawracającyu ZUM i paskudną bakterie w moczu. Co lekarz to inna opinia, ja jednak z doswiadczenia wiem że trzeba to robić bardzo delikatnie i od samego początku.

Gość mama Kacpra
Dodam jeszcze że stulejka to jedno a bakterie to drugie. I chyba ZUM u chłopców jest znacznie gorszy niż stulejka :(

Gość DO mamy kacpra

Gość DO mamy kacpra
a dziecko miało robione ucm i usg brzucha i nie ma refluksu???? skąd wiadomo, że te baktrie to ,,podnapletkowe,,?

Gość chlopaciaraa
moze jest na forum jakis lekarz?? mi sie osobiscie tez wydaje ze nalezy to robic, tylko nie wiem czy od pierwzych dni narodzin czy pozniej zacząc zsuwac malemu

Gość czemu czemu
ile osob tyle opinii?:(

Gość Studentka2444444444
Ja studiuje poloznictwo i uczono nas, ze ssuwamy delikatnie przy kazdym myciu ;-) ale pozniej nie osuszamy tego miejsca. Tylko samoczynnie powinno wyschnac.

Gość chlopaciaraa
ale juz od pierwszych dni narodzin?????

Gość Studentka2444444444
Tak od pierwszych dni narodzin :-)

Gość a dlaczego
a nam połozna mowiła ze jak chłopiec roczek skonczy

Gość maliszenka
Witam jestem matka 6 miesięcznego dziecka, a wiec jestem na "swieżo". Otóż nie należy w żadnym wypadku odklejać napletka. Trzeba tylko tyle odsłonić aby zobaczyć, że dziurka przez którą sika nie jest zabrudzona białą wydzieliną. jeśli jest należy ją delikatnie oczyścić mokrym wacikiem. Nie osuszać. To tyle. POZDRAWIAM

Gość maliszenka
ZRESZTĄ POŁOŻNA PO URODZENIU DZIECKA POWINNA DO CIEBIE PRZYJSC I CI WSZYSTKO POKAZAĆ. Nie bój się pytać. Ona jest po to żeby Ci wszystko wyjaśnić.

NO TAK TYLKO CO POŁÓŻNA TO TEŻ BĘDZIE INNE ZDANIE,TAK SAMO BĘDIZE Z LEKARZEM .JEŚLI UFASZ SWOJEMU LEKARZOWI ZAPYTAJ SIĘ JEGO I ZRÓB JAK CI POWIE