Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wojskowa

Ekwiwalent za mieszkanie sluzbowe- kto pomoze?

Polecane posty

Gość wojskowa

Kto mi pomoze rozpracowac przepisy, dotyczace mieszkania slozbowego a w zasadzie ekwiwalentu za nie? Interesuje mnie w szczegolnosci to: czy majac w budowie domek(na kredyt hipoteczny) nalezy nam sie takowy ekwiwalent? Czy jest to mozliwe, jesli zwolnimy zajmowane do tej pory mieszkanie sluzbowe? Ewentualnie gdzie moge szukac tych informacji?

Gość Hejjj
Ja moge popytać, bo pracuję w księgowości w strazy pożarnej i takie cos jak ekwiwalent obija mi sie o uszy...

Gość Hejjj
Tylko u mnie to się nazywa ekwiwalent za brak lokalu mieszkalnego

Gość omenłomen
jeśli to mieszkanie służbowe -wojskowe to ...masz szczęście dostaniesz forse ;):)

Gość wojskowa
Ja zajmuje terza sluzbowe ale domek w budowie. Szczerze mowiac liczylismy na pomoc finansowa z racji ekwiwalentu ale czy jest to mozliwe jesli sami zrezygnujemy z zajmowanego lokalu? Czy wtedy mozemy ubiegac sie o kase za sluzbowe? Bede wdzieczna za kazda informacje!

Gość omenłomen
możecie,możecie - ale o zasady przyznawania i wysokość musisz dowiedzieć się w swojej spółdzielni mieszkaniowej

Gość wojskowa
chcesz powiedziec, ze nie ma wplywu fakt, iz jestesmy wlascicielami domku(w budowie)? Obawy nasze sa z tej racji, ze kiedy zrezygnujemy ze sluzbowego mieszkania moze to byc odebrane rowniez jako rezygnacja z ekwiwalentu. Nie ma jednoznacznego przepisu(nie moge znalesc), zapewniajacego, ze zolnierzowi nalezy sie mieszkanie lub ekwiwalent, nawet jesli ma swoj dom. :(

Gość Idź do notariusza ...
tam się wszystkiego dowiesz, albo zapytaj u was w księgowosci ... Poza tym nie wiem w czym masz problem, przeciez możesz to mieszkanie wynajmować jak się wybudujesz i masz stały dochód :-D Duzo osób tak robi, poza tym licz sie tez z tym, że dzisiaj moga w kazdej chwili zlikwidowac jednostkę, albo przenieść ciebie do innej ...

Gość wojskowa
na wynajecie musi byc zgoda - na co nie licze. W przyszlym roku meza i tak przeniosa a my z dzieckiem juz bedziemy mieli swoj domek. Obawiamy sie, ze jak zrezygnujemy z mieszkania kasa nam przepadnie... :( Ale moze masz racje z notariuszem... Dzieki

Nie wiem,czy Ci pomogę,bo się na tym nie znam,napiszę,jak to było u nas. Mój mąż jest w tej chwili na wojskowej emeryturze. Gdy przyjmował się do wojska,zrzekł się mieszkania wojskowego,bo mieliśmy już spółdzielcze.Co miesiąc otrzymywaliśmy z GAM-u pieniądze(ok 100 zł),nie pamiętam,jak były tytułowane.Po przepracowaniu 15 lat w wojsku,otrzymał ekwiwalent pieniężny za mieszkanie wojskowe,którego się zrzekł.

Gość wojskowa
Serdeczne dzieki. U nas jest nieco inaczej. Maz jeszcze pracuje, w przyszlym roku przenosza go. Tutaj mamy mieszkanie tzw. funkcyjne (bez mozliwosci wykupu). Pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje

Gość 2 ms
Istnieją przepisy prawne i rozporządzenia , popatrz w przepisy wojskowe , czyli MON oraz prawo lokalowe , niewielu prawników zna te sprawy ale moim zdaniem, jeżeli budujecie dom to możesz mieszkać w lokalu kwaterunkowym i powinnaś otrzymać ekwiwalent , te sprawy regulują przepisy.

Gość Nie przesadzaj ...
z ta zgoda, zawsze można powiedziec, że wlaśnie mialam załatwic ... :-D PS Porada u notariusza jest bezpłatna