Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o ranyy

Kto wie z czego są robione parówki?

Polecane posty

Gość Drobimex kwak
z drbimexu sa pyszne!!!!!!!! czemu one sa takie smakowite? kto powie? no kto???

jak wygladala koszmarnie, to mogla byc u kresu daty przydatnosci, co by tez tlumaczylo cene. mnie sie wydaje, ze w Polsce generalnie ludzie nie sa przyzwyczajeni do jedzenia podrobow, przez to nie ciesza sie one popularnoscia i nie maja zbyt wygorowanych cen. w innych krajach na porzadku dziennym sa np. ozorki, a u nas jakos to sie nie przyjmuje, Polacy to takie \"francuskie pieski\" troche.

mariia, powiedz, w jakim miescie ucza takich rzeczy? to moze to tylko szkola krakowska glosi, ze w parowkach nie ma wymion, kto wie, bo mi prowadzacy kilka razy nawet mowili, ze te wymiona to wlasnie plotka i miejska legenda.

Na AR we Wrocławiu uczyli mnie tak samo , jak anyzówke.I jeszcze dodawali , ze wymiona lata temu były dodawane do mortadeli jedynie.No ale w tamtych czasach mogło sie dziać różnie:P

Wiem ze sa w parowkach krowie wymiona,kolezanka miala praktyki w masarni[taki nie wielki zaklad] i widziala etap produkcji parowek.

21:22 mariia Wiem ze sa w parowkach krowie wymiona,kolezanka miala praktyki w masarni wiedzialam, ze tak bedzie :O jak zwykle: KOLEZANKA mowila.... a siostra kolegi widzial... a znajoma sasiadki, a kuzynka mamy.... URBAN LEGEND !

moge opierac sie tylko na tym co slyszalam.A miesa na AR jeszcze nie mialam.pa

Opieram sie na tym , co sama widziałam.Chyba , ze przez 2 tyg w rzexniach skrzetnie przed wszystkimi ukrywano fakt dodawania wymion do wędlin:P:P a innych swiństw nie kryto:o

Gość malinowy ogród
parówka - to parówka powyzej 16 zł za kilogram a te po 6-7 zł - to chłam z odpadów

Gość Drobimex kwak
Parówka (wędlina) Z Wikipedii Skocz do: nawigacji, szukaj Parówka - wędlina drobno mielona, nietrwała. Podstawowy skład: mięso wołowe 30% tłuszcz drobny 30% woda (lód) 30% Przyprawy smakowe białka roślinne (emulgatory) sól Mięso wstępnie rozdrabnia się na wilku przez siatkę 3 mm. Następnie wołowinę rozdrabnia się na kutrze na jednolitą masę, dodając przyprawy i lód. Po zemulgowaniu dodaje się tłuszcz i dalej emulguje. Gotowym farszem napełnia się osłonki i osadza, a wreszcie poddaje obróbce termiczej WIKIPEDIA

skład parówki to: skórki wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, mączka ryżowa, substancje stabilizujące - mięsa zero. To jest parówka. Szynka wieprzowa, wołowa czy drobiowa - 50% mięsa, 47% wody, 3% karagenu z przyprawami; to jest szynka.

Bo to są wędliny wysokowydajne:) z 1 kg miesa nawet 2 x wiecej wedliny , dzieki masownicom , róznym świństwom chemicznym , i wodzie:)

najlepsze parówki są MERLINY .Próbowałam,juz wiele odmian (oczywiscie firm) i tylko morliny maja dobre parówki moze dlatego,że sa podwedzane:)

he he , to wędzenie... opryskanie koncentratem dymu wędzarniczego i na kilka minut do komory wedzalniczej:D

Arava - byc moze sie zdziwisz, ale akurat koncentrat dymu wedzarniczego jest zdrowszy, niz prawdziwy dym wedzarniczy :)

Nie chodzi mi o jego wartośc czy szkodliwosc , tylko o sam proces technologiczny , \"zdrowe\" cielece parówki dla dzieci itp.Nie jem wedlin od dawna:)mniej wiecej od pierwszych wyjazdów na \"zwiedzanie\" zakładów miesnych:)

Arava-----opowiedz prosze co widziałaś w tych zakładach....... chętnie posłucham:):) moze zaoszczędze tez np.na parówkach:)