Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leonorcia....

Cała prawda o Józefie Piłsudskim!

Polecane posty

Gość leonorcia....

napisana przez pewnego forumowicza onet.pl "My też mamy fałszywego bohatera - Józefa Piłsudskiego. Nie wiem czy w ogóle zaczynać pisać, bo zaraz nazwą mnie endekiem albo komunistą. Nie jestem ani jednym, ani drugim, kiedyś też wielbiłem marszałka, ale poznałem prawdę o nim, która czyni go jedną z podlejszych postaci w polskiej historii. Józef P. był człowiekiem chorym na władzę, zawistnym, mściwym, pozbawionym kultury osobistej watażką. Zaczynał jako socjalista - bojówkarz. Był agentem austriackiej HK-Stelle, a później cesarstwa niemieckiego (są na to dowody, pokwitowania odbioru pieniędzy). Gdy nie mógł dowodzić legionami (bo i z jakiej racji, nie posiadał żadnego wyszkolenia wojskowego), działał na ich szkodę, utrudniał nabór i ciągle intrygował. Po internowaniu w Magdeburgu, gdy wojna zbliżała się do końca, zawarł pakt z dyplomatą niemieckim, przedstawicielem państwa niemieckiego Harym Kessler, który dotyczył nie domagania się przez Polskę Pomorza, Wielkopolski i Śląska, w zamian za oddanie władzy w Polsce Piłsudskiemu. Jak pokazały następne lata Piłsudski realizował te zobowiązania nie udzielając pomocy powstaniu wielkopolskiemu i opóźniając przybycie do Polski armii Józefa Hallera, która wyzwoliła Pomorze. Józef P. wdał się w awanturniczą wyprawę na wschód. Nie wspomógł Denikina i Judenicza w walce z bolszewikami, przyczyniając się do zaistnienia tego zbrodniczego systemu. Po klęsce Denikina Armia Czerwona ruszyła na zachód. Piłsudski spanikował, załamał się i na początku sierpnia już miał sobie strzelić w głowę, ale zapobiegł temu gen. Tadeusz Rozwadowski (gdyby znał przyszłość z pewnością by tego nie zrobił, ale cóż jak się ma dobre serce, to w tym świecie nie za dobrze się na tym wychodzi). Następnie Piłsudski złożył dymisję z funkcji państwowych, wyjechał do Bobowej, gdzie siedział na walizkach wraz z późniejszą żoną i przygotowywał się do wyjazdu do Szwajcarii (potwierdza to w pamiętnikach Aleksandra Piłsudska). Tam dowiedział się, że gen. Rozwadowski wygrał bitwę warszawską, więc ruszył znad Wieprza i jakby nigdy nic znowu występował w roli naczelnego wodza, odbierając przy najbliższym spotkaniu od Witosa swoją dymisję. Po zakończeniu wojny poczuł nienawiść do oficerów, którzy odparli nawałę bolszewicką - Hallera, Sikorskiego, Zagórskiego, Latinika, a nade wszystko Rozwadowskiego. W następnych latach robił wszystko, aby zawłaszczyć dla siebie zwycięstwo 1920 roku. W Biurze Historycznym umieścił swoich ludzi, wśród których brylował Kazimierz Świtalski. Wynosili oni dokumenty i dokonywali fałszerstw. W 1926 roku Józef P. wszczął wojnę domową. Po przejęciu władzy rozprawił się ze swoimi przeciwnikami. Przede wszystkim trzeba było usunąć tego przeklętego Rozwadowskiego, nie wystarczyło go jednak tylko zabić (to okazało się dla piłsudczyków łatwe), trzeba było jeszcze wymazać go i jego dokonania z historiografii, z pamięci narodu (Jak widać zrobili to dosyć skutecznie). Zgładzono także Zagórskiego, a represje spadły na Hallerów, Sikorskiego, Lamezana, Andersa, Malczewskiego. Usunięcie tych ludzi z armii było dla niej tragiczne. Zastąpiono ich miernotami, nie mającymi pojęcia o funkcjonowaniu nowoczesnej armii, zamkniętymi na reformy karierowiczami. Trzeba było też uporać się z opozycją. 1930 roku Piłsudski kazał uwięzić i znęcać się nad polskimi patriotami Wincentym Witosem, Wojciechem Korfantym, Aleksandrem Dubois i Hermanem Liebermannem (ci dwaj ostatni co ciekawe byli socjalistami). Dosyć intrygująco prezentuje się stosunek Piłsudskeigo do III Rzeszy, co prawda od niego wyszła idea wojny prewencyjnej, ale czy nie przemawiał przez niego Hitler, który badał grunt i reakcję na ten pomysł zachodu? Wydaje sie to bardzo prawdopodobne, zwłaszcza mając w pamieci reakcję Hitlera na śmierć Piłsudskiego. Fuhrer widział w Józefie P. swojego sojusznika. Na wieść o śmierci Piłsudskiego Hitler ogłosił w Niemczech żałobę narodową, jedyny raz oficjalnie uczestniczył w mszy świętej (za dusze zmarłego), a po zajęciu Polski w 1939 roku Wehrmacht wystawił wartę honorową przed grobem Piłsudskiego. Czy to nie mówi wszystkiego? Niestety prawda w tym kraju jest ukrywana, a historia fałszowana. O ile mój post się ukaże to proszę zanim zaczniecie wylewać na mnie kubeł pomyj zapoznajcie się z faktami, oczywiście nie z książek pisanych przez naszych w większości piłsudczykowskich historyków, ale zapoznajcie się z dokumentami, rozkazami operacyjnymi, relacjami świadków tamtych czasów, z pamiętnikami, bo to w nich leży prawda. Ja wiem, że Polacy lubią bajki i legendy, ale myślę, że warto poznać prawdę. ~Odbrązawiacz, 02.12.2006 12:15"

Gość czytajcie dziec bo to historia

Gość kto to jest Rychu K.
?

Gość olski
jeśli to prawda to proszę o dowody a tymczasem nie macie prawa mówić tak o wyzwolicielu, wskrzesicielu NIEPODLEGŁEGO Państwa Polskiego . Józef Piłsudski nie wiązał się politycznie z żadnym z zaborców . Prawdą jest iż wstrzymał pobór do legionów ale tylko po to by za pobiedź konfrontacji politycznej w Wiedniu. Gdy został uwieziony wraz z Kazimierzem Sosnkowskim w Magdeburgu / a legioniści z 1 i 3 brygady w obozach internowania / to tylko dlatego, że odmówił złożenia przysięgi na wierność cesarzowi Niemiec Wilchelmowi. przypomnę iż to właśnie 2 brygada Józefa Hallera złożyła w całości przysięgę w 1917r. Po wojnie narastało zagrożenie ze strony bolszewików i tylko dlatego Józef Piłsudski nie wspomógł powstańców wielkopolskich. Należy wspomnieć iż Marszałek po gromił nawałę bolszewicką i tylko dzięki niemu i jego manewrowi znad Wieprza odnieśliśmy zwycięstwo w bitwie warszawskiej 1920 nie ma tutaj mowy o żadnym "cudzie nad Wisłą" gdyż to wymysł przeciwników Marszałka - to tak ogółem - na to są dowody dokumenty potwierdzające itp.

Gość gość
olski, nie dyktuj nam naszych praw do wolnej wypowiedzi. Jeszcze twoi sprzymierzeńcy, podczas nocnych eskapad, nam tego nie zabrali. każdy z nas ma prawo do wypowiedzi, m.in. o pseudo bohaterze Piłsudskim.