Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pyziak

CZY MOGĘ PODJĄĆ PRACE BĘDĄC W 2 TYG. CIĄŻY?

Polecane posty

Gość pyziak

Wiem że jestem w ciąży (2 tydzień). Czy w związku z tym mogę podjąć pracę? Miałabym ją za jakieś 2 tygodnie, czyli około 4 tydzień ciąży. Czy muszę mówić to odrazu pracodawcy? Wtedy mnie nie przyjmie. Czy grożą mi jakieś konsekwencje prawne niepowiadomienia pracodawcy o tym fakcie w dniu podejmowania pracy?

Z tego co sie orientuje to nie groza. Co do powiadomienia pracodawcy to jesli bedziesz obawiala sie zwolnienia to powiedz mu o ciazy dopiero po 3 miesiacu, wtedy nie bedzie mogl Cie zwolnic (do konca ciazy).

Gość pamietaj ze
tygodnie ciazy liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki. Jezeli dostaniesz umowe i w momencie zakonczenia umowy bedziesz juz mial skonczony 3 miesiac to pracodawca musi ci ja przedluzyc do dnia porodu.

Gość mediagirl
Ciąża nie jest przeciwskazaniem do podjęcia pracy, możesz ją podjąc w dowolnym momencie ciąży, chociaz jak jest już zaawansowana to potem ZUS może nie chciec wypłacic ci macierzyńskiego twierdząc, że zatrudniłaś się po to by wyłudzić świadczenia. Po 3 miesiacu pracodawca nie może cię zwolnić, a jeżeli masz okresową umowę o pracę to ulega ona przedłużeniu do dnia porodu. Wszystkie świoadczenia tzn. ewentualny zasiłek chorobowy w wys. 100% jak pójdziesz na zwolnienie oraz 18 tygodni płatnego urlopu macierzyńskiego przysługuja ci wyłącznie jeżeli masz umowę o pracę - najlepiej na czas nieokreslony, ale również macierzyński przysługuje ci jezeli masz umowę na czas określony - jezeli nie skończy się ona przed upływem 3 miesiaca ciąży. Umowa o dzieło i zlecenie nie uprawniają do żadnych świadczeń. Po tzrecim miesiącu możesz powiedziec pracodawcy, że jesteś w ciaży, wtedy on nie może cie zwolnić i masz prawo nie pracowac w nocy, w nadgodzinach i nie możesz niczego dźwigac. Powodzenia w nowej pracy !

Gość Stokrotka__==28
Hej ja dokładnie byłam w takiej samej sytuacji, lecz podjęłam pracę odrazu, co zabawne dostałam umowę na czas nieokreślony, oczywiście powiadomiłam swojego szefa o ciąży dopiero jak skończył się 3 miesiąc dlatego że bałam się że ciąża się nie utrzyma (poprzednia ciąża obumarła), oczywiście z duszą na ramieniu szłam na rozmowę po 3 miesiącu i obwieściłam mu wiadomość o ciąży ku mojemu zaskoczeniu przyjął to bez draki, pracowałam do końca 8 miesiąca, pewnie pracowałabym dalej gdyby nie te upały a w biurze nie było klimy i źle je znosiłam, teraz wracam do pracy szef przyjął mnie z otwartymi rękami zwłaszcza że 2 pracownice zaciążyły i nie ma kto pracować. Wiem że martwisz się że to może nie uczciwe ale zawsze możesz się wytłumaczyć że o ciąży nie wiedziałaś a i pamiętaj że jak wyślą cię na badania nie daj się prześwietlać, w krwi obwodowej zwykłek ani w moczu nie wyjdzie że jesteś w ciąży natomiast prześwietlenie na tym etapie ciąży może bardzo uszkodzić dziecko, ja zrobiłam manewr i poszłam prywatnie z koleżanką na prześwietlenie, ona się prześwietliła podała moje imię i nazwisko oraz wiek zapłaciłyśmy za zdjęcie i gdy poszłam na badania do higieny pracy to już ze swoim zdjęciem i powiedziałam że nie dam się prześwietlić bo niedawno mój lekarz rodzinny mnie już prześwietlał :) życie trzeba sobie ułatwiać dziewczyno i trochę umieć kłamać, dzięki temu dziś moje dziecko śpi spokojnie bo mam na życie i jego potrzeby. Ja jestem szczęśliwa że wracam spokojnie do pracy i będę miała pieniądze na utrzymanie maluszka, mój szef szczęśliwy bo ma pracownika, więc nie zastanawiaj się tylko bierz tą pracę i pomyśl o dziecku i jego potrzebach a nie o tym że coś zatajasz, bo dzidziuś jest ważniejszy a potrzeby ogromne, życzę powodzenia