Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cape-town-mum

przerazona zdrowiem plodu

Polecane posty

Gość cape-town-mum

Hey Dziewczyny, Niedawno wyszly 2 kreski - jestem w ciazy!Mialam ogromne problemy z zajsciem ale stalo sie po wielu latach - tak od siebie bez wspomagania. Jestem jednak przerazona mysla ze dziecko moze byc chore, nie wiem skad sie to bierze. W mojej rodzinie oraz rodzinie ojca dziecka nie ma przypadkoow choroob genetycznych dzieci ale i tak wciaz o tym mysle. Jestem w 10tc. Jakie badania moge wykonac na ewentualne wykluczenie choroob genetycznych i wreszcie sie uspokoic? Jestem wdzieczna za kazda wypowiedz.

Gratuluję :-) Niestety bardzo często właśnie tak jest, że kobieta bardzo się boi każdym najmniejszym sygnałem, który mógłby świadczyć o nieprawidłowościach i trudno tutaj ustalić złoty środek. Wg lekarzy kobieta powinna zrobić badania o których wspominasz, gdy ma powyżej 35 lat lub w jej rodzinie były przypadki chorób dziedzicznych. W innym przypadku ryzyko jest tak niewielkie, że zwykle nie wykonuje się tego typu rutynowych badań. Na innym topiku napisałaś o lekarzach, którzy cię uprzedzili, że możesz mieć trudności z zajściem w ciążę z powodu tarczycy. Praca tarczycy może być bardzo odpowiedzialna za zdrowie płodu. Skoro jesteś w ciąży, pewnie hormony wróciły do normy. Autorko, wiem z doświadczenia, że najlepiej udać się do lekarza i polegać na jego słowach, a w uzupełnieniu podczytywać kafe, która jest niewyobrażalną kopalnią wiedzy :-) Spróbuj się zrelaksować, od dziś koniecznie łykaj folik i myśl o tym, że twoje maleństwo jest bezpieczne w ciepłym domku, w którym niebawem usłyszy rytm twego serca :-)

Gość cape-town-mum
Dziekuje Luckyland za wspaniale wsparcie i zrozumienie. Nie myslalm o tym w ten sposoob ze skoro jednak zaszlam w ciaze toi z hormonami wszystko OK. Badania na poziom hormonoow tez mialam robione i sa w normie. Postaram sie uspokoic bo to w sumie teraz najwazniejsze dla dzidzi. Dziekuje!!

ja nieco nie na temat - przepraszam, ale... czy ty mieszkasz w cape town? pytam, bo moj facet jest z tamtad, kocha to miejsce i najchetniej by mnie tam \'porwal\' i osiadl na stale, a ja mam mocne opory - chociaz nigdy nie bylam. wiem, ze jest pieeeeeeknie... ale tez slyszalam o ilosci przemocy itp, itp... blagam - jesli cos wiesz - daj znac... no i wierze, ze wszystko bedzie ok - pewnie wyszedl ci teraz podswiadomy dotad lek. i mysle, ze nie ma o sie dziwic, skoro strrrrasznie pewno chcialas tego dzidzi :D pozdrawiam!