Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość akle

Tarczyca, anty i problem ze schudnięciem

Polecane posty

Gość akle

Czy powodem tego że nie mogę schudnąć mogą być problemy z tarczycą? nadczynność lub niedoczynność tego organu? Dodam że biorę tabletki antykoncepcyjne. Ktoś polecił mi zrobienie badań na tarczycę, tłumacząc że jeśli biorę tabletki mogę mieć problemy z tym organem a co się z tym wiąże problem ze schudnięciem. Co o tym myślicie? Może wiecie jakie badania mam zrobić? Z góry dzięki

Gość weui
problemy z tarczycą nie sa wywołane braniem tabletek anty. tabletki anty. mogą najwyżej nasilac objawy. niedoczynność tarczycy powoduje upośleczenie metabolizmu a w konsekwencji problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała (nadczynność powoduje zaś chodnięcie)

Gość weui
powodem tego ze nie mozesz schudność może być tez zaburzenie innego hormony np. estriolu, androstendionu, prolaktyny lub testosteronu.

Gość beata z daleka
no ja tydzien temu mialam stwierdzona chorobe Hashimoto . ta choroba jest autoimmunologiczna -czyli ze ja niszcze jakby siebie od wewn. tez mam takie proboelmy jak ty./niedoczynnosc / mialam zawyzone THC -hormon tarczycy. zrob badania-moze rzeczyiscie a nuz cos wyjdzie...

Gość malinkaaa.
z otyloscia to jest niedoczynnosc tarczycy. nadczynnosc to szczuplosc. tez sie zastanawiam czy nie mam niedoczynnosci mialam nawet isc na badania ale wiesz jak to jest. zebrac sie czlowiek niemoze

Gość akle
ja niewiem co robić? nawet niewiem jakie badania mam zrobić.właśnie odstawiłam tabletki po 5 latach brania. jak powiedziałam mojemu ginowi że nie mogę schudnąć to mi powiedział zebym nie jadła tyle :( Może wiecie jakie badania zrobić na początek?

Gość mala83.
tez mam problemy ze schudnieciem. jetem na antytabsach i wydaje mi sie ze tez to ma wplyw.. a tarczyca? niedoczynnosc powoduje otylosc

Gość akle
Chciałabym zrobić badania na poziom hormonów aby się upewnić czy wszystko ok, ale problem w tym że niewiem jakie badania zrobić może któraś z was wie i napisze??

Gość najprosciej
endokrynolog powinien ci dac skierowanie na badania tarczycy czyli hormonow tsh ponadto ginekolog zleci badanie poziomu pozostalych:) badania te nie sa drogie gdybys chciala robic prywatnie,bo wiem ze w panstwoym ordodku dosc dlugo sie czeka ;/

Gość majaaaa
to jesli ja jestem chuda i nie moge przytyc wrecz ciagle chudne moze byc spowodowane nadczynnoscia? sa jakies objawy tarczycy , ktore mozna spostrzez goły7m okiem? bo np moja kolezanka miala niedoczynnosc i miala jakąs taka spuchnieta szyje jakby ... a nadczynnosc?

Gość najprosciej
nom sa pewne objawy przy nadczynnosci np.pocenie sie rak,kolatanie serca,ogolne oslabienie mozesz chodzic zaspana w dzien a w nocy w ogole nie moc zasnac,wypadanie wlosow no i nadmierne chudniecie wiem bo sama przez to przechodzilam;/

Gość najprosciej
no i jeszce tzw wole da sie je wyczuc zazwyczaj reka i sprawia takie niezbyt wygodne uczucue jjabky cie cos w gardleku sciskalo;/

Gość monis229
Nie zgodzę sie..., ja mam nadczynność tarczycy i nie mogę schudnąć. Nie mam nadwagi lecz chciałabym zrzucić około 4 kg. Wcześniej czyli przed problemami z tarczyca wystarczyły mi 2 miesiące bez słodyczy i białego pieczywa a kg znikały. Teraz nie jem słodyczy, pieczyw, węglowodanów. Sama zdrowa żywność, warzywa, owoce, chude mięso, ryby, dużo ruchu i trochę ćwiczeń.... I nic. Waga stoi w miejscu. Za miesiąc mam wizytę i mam zamiar naprawdę przycisnąć lekarza, niech doradzi, zrobi inne badania i pomoże schudnąć. W nawiasie powiem ze mieszkam w Londynie i nie jestem zadowolona z tutejszej służby zdrowia (tumany i tyle) !!!

Gość gość
Ja wam polecam dietę bezglutenową. Już ok roku brałam leki, E25 i w sumie wyniki się nie poprawiły, tzn zmiana nawet się nieco powiększyła którą miałam jak sprawdziłam ok 3 miesiące temu, a tsh miałam ok 2. Przed braniem leku miałam TSH 1,5 ale mam hasi i się starałam o dziecko to brałam leki. Po przejściu na dietę bezglutenową zmiana na tarczycy w 3 miesiące zmniejszyła się ładnie, tsh spadło do 1, też nie pije mleka ani nie spożywam produktów mlecznych ale najważniejszy ten gluten. Oczywiście moja endo w to za bardzo nie wierzy no ale ja mam wyraźny dowód na to ze pomogło. Poczytajcie w necie sobie o chorobach tarczycy, hasi i diecie bezglutenowej, bez mlecznej.

Gość gość
Tarczyca to jedno a stosowanie antykoncepcji to drugie. Już sam fakt, że jestes na hormonach może wskazywac na wzrost wagi, jest to jeden z najczęściej wystepujących skutków ubocznych antykoncepcji, czasem to po prostu zatrzymanie wody w organizmie. Przy antykoncepcji warto stosowac osłone np Harmonelle, która chroni przed tymi najpoważniejszymi skutkami stosowania hormonów jak zakrzepica ale tez tymi mniej groźnymi. W swoim składzie zawiera m.in chrom, który zmniejsza apetyt, pomaga w utrzymaniu wagi oraz wiele innych witamin i minerałów uzupełniających niedobory diety. Natomiast tarczycę możesz sprawdzic wykonując podstawowe badanie z krwi TSH.