Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość CIĘŻARÓWECZKA

Jak się liczy wiek płodu?

Polecane posty

Gość CIĘŻARÓWECZKA

Ostatniąm miesiaczkę miałam 5.10, stosunek był 22.10. Z moich obliczen wynika że to 6-ty tydzień, ale wczoraj na USG wyszło, że 8 tydzień (8,4 hbd).

Gość tttrak
Wiek płodu liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki

Gość CIĘŻARÓWECZKA
ale przeciez do zapłodnienia doszło 16 dni pozniej????

Gość tttrak
Mało która kobieta zna dokładną datę zapłodnienia, owulacja też może się przesunąć. Dlatego dla uproszczenia liczy się od pierwszego dnia ostatniej miesiączki (pewna data ;) . Jeśli liczy się w ten sposób ciążę, to trwa ona dokładnie 40 tygodni.

Gość CIĘŻARÓWECZKA
dzięki :) czyli termin, któty obliczy lekarz nie pokrywa się zazwyczaj z rzeczywistością, ponieważ płód jest młodszy

Gość tttrak
Termin porodu oblicza lekarz biorąc pod uwagę datę ostatniej miesiączki. Potem koryguje go w trakcie kolejnych USG - najczęściej o parę dni. Jeśli liczy się rzeczywisty wiek płodu tj. od daty zapłodnienia, to ciąża trwa 38 tygodni.

ciezaroweczko - wiek ciazy a wiek plodu to zupelnie 2 rozne terminy, w ginekologii uzywa sie terminu wiek ciazy a ta liczy sie od daty pierwszego dnia ostatniej miesiaczki stad wynika ze jestes juz w 9 tygodniu ciazy :) pozdrawiam i zycze zdrowka dlaciebie i dla maluszka

Gość CIĘŻARÓWECZKA
dzięki :) Aneczka ;) czyli mój termin jest na 13.07.2007 pozdrowienia dla Twojego maluszka

Gość CIĘŻARÓWECZKA
a jakie jest prawdopodobieństwo porodu w wyznaczonym terminie? Bo ja nie znam takiej,która urodziłaby w swoim terminie. Czy jak ciąża będzie większa będzie mozna określić termin porodu dokładniej?

Gość CIĘŻARÓWECZKA
????

ciezaroweczko - najbardziej wiarygodny jest termin z usg takiego w 9-10tyg ciazy ponoc. Ja mialam z takiego usg termin na 14kwietnia urodzilam 17kweitnia a z pozniejszych usg termin wychodzil mi majowy. 3dni przed porodem wg usg wyszlo ze mala powinna sie urodzic 9 maja i waga ok 2600 byla jakies bylo nasze zdziwienie gdy 17kwietnia na swiat przyszla panienka 3450 :D takze to chyba na to nie ma reguly aha no i zapraszam na temacik do lipcoweczke - tutaj masz do nas linka lipcowa mamusiu :) http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3340011&start=0 pozdrowionka