Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paaauuuulllinnna

jak starac sie o to by byc rezydentem w uk?

Polecane posty

Gość paaauuuulllinnna

bo nie wiem czy sam pobyt tutaj po pewnym okresie kwalifikuje mnie do bycia rezydentem czy musze wypelniac jakies dodatkowe papiery, bede wdzieczna za prawdziwe informacje i bardzo prosze jesli ktos nie ma o tym zielonego pojecia to niech lepiej nic nie pisze, z gory dziekuje

Gość musisz byc przynajmniej rok ch

Gość wywy
musisz legalnie pracowac przez ten rok

Gość kokoszaneltoja
jeśli chcesz mieć certyfikat rezydentury - to musisz mieć nie tyle rok pracy, co ROK REJESTRACJI W HOME OFFICE JAKO ZATRUDNIONY W TYM CZASIE.( czyli w praktyce musisz pracować dłuzej niż 12 miesięcy)

Gość nierezydent jeszcze
no wlasnie, dobre pytanie jak zostac rezydentem, bo ja juz jestem rok czasu i jakos nie wiem jak to zalatwic, a wszyscy wokolo maja rozne info na ten temat, czy ktos wie jak naprawde to jest

Gość kwiotek72
skad wziasc aplikacje na rezydenta bo z internetu nie moge wydrukowac ?

A co takiego daje nam bycie rezydentem ze tak trudno nim zostac? moze to glupie pytanie ale naprawde nie mam pojecia co to jest za cudo :D

Gość kto to jest rezydent
bo ja myslalam ze rezydent to mieszka w rezydencji :-) lub w turystyce pracuje a tu taki zbieg nazw? to jak to jest z tym rezydentem w UK co to za wieksze mozliwosci daje ???

Gość wewe
Korzyści płynące z posiadania karty rezydenta REKLAMA Czytaj dalej Zezwolenie na rezydenturę ważne jest przez 5 lat. W niektórych przypadkach może być wydane również na krótszy czas, jeśli okres pobytu na Wyspach wynosi mniej niż 12 miesięcy. Choć nie ma przymusu wyrabiania karty rezydenta, to z kilku powodów warto się o nią postarać. Po pierwsze, jest to dowód, że obcokrajowiec nie przebywa w Wielkiej Brytanii tylko na wakacjach lub pracuje dorywczo, lecz osiedlił się tam i został na stałe, a przynajmniej na dłużej. Sformalizowany, bo „na papierze”, status rezydenta bardziej przemawia do potencjalnego pracodawcy, zdecydowanie zwiększając wiarygodność kandydata. Po drugie, z pozwolenia na rezydenturę płyną konkretne korzyści materialne, zyskuje się bowiem takie same prawa do świadczeń socjalnych jak rodowici Brytyjczycy. Np. w razie utraty pracy można wystąpić o zasiłek dla bezrobotnych. Przysługuje on tylko tym cudzoziemcom, którzy przepracowali co najmniej 12 miesięcy w sposób ciągły. Status rezydenta ułatwia także uzyskanie kredytu w banku czy wynajęcie mieszkania. Przede wszystkim jednak jest niezbędny do otrzymania obywatelstwa brytyjskiego. Okres rezydentury wliczany jest bowiem do wymaganego okresu zamieszkania na terenie Zjednoczonego Królestwa. Sami Brytyjczycy zaś traktują kartę rezydenta jako swego rodzaju narzędzie kontroli, pozwalające im zapanować nad falą emigracji na Wyspy. tekst w całosci na stronie http://praca.wp.pl/kat,40714,wid,8032636,wiadomosc.html

Gość wewe
chodzi ostatni link. Niech mi ktos wytłumaczy czym on się rózni od pierwszego?

Gość wewe
sa procenty? U mnie oba te linki sa identyczne.

Gość prezydentem
?

Gość kwiotek72
czy ktos mnie wogole kuma? ludziska ja nie wiem skad mam aplikacje wziasca a co to jest to wiem.......

Gość Losie ale ty ciemna jesteś
idx do pierwszej lepszej instytucji zajmującej się posrednictwem pracy, albo jakiejś innej gdzie zajmuja się wydawaniem świadczeń i się dowiedz. Co gadać po angielsku nie umiesz to się ucz w końcu bedziesz się starał o status rezydenta :P Polacy to tak mają, że musisz im pomóc, bo to rodacy. Sami się za siebie nie potrafią wziąźć tylko prosza o pomoc... Dziewczyno szukaj, tyle jest stronek w necie, tylko trzeba chcieć, dzieciństwo już dawno sie skończyło. A Rodacy na emigracji to nie mamusia i tatuś :P i nie mają cię w dowodzie:P

Gość kwiotek72
ty DEBILU mysle ze angielski to ja znamam lepiej od ciebie .... a gdybys czesto uzywal internetu a nie tylko jak twoj partner.... wyjdzie z pokoju ,bo z inteligencji i uprzejmosci mniemam ze masz jakies braki i kompleksy /// to wiedzialbys ze nie wszystkie aplikacje sa w inter. dostepne. A w tak wielu instytucjach UK jak JA to ty nigdy HOMO nie bedziesz ,bo ci na to mamusie nie pozwola.PA PA.

Gość oooooooooooooooo
Ja kiedys sciagnełam z neta wejdz na strone home office gov.uk i poszukaj rezydent permit, wypełniasz załaczasz wymagane dokumenty i wysyłasz

Gość kwiotek72
dziekuje CI bardz ...sprobuje...

Czy dobrze zrozumialam ze posiadanie statusu rezydenta jest korzystne wtedy gdy juz postanowilismy na serio zapuscic korzenie Anglii bo inaczej na diabla mi ob.angielskie mnie sie polskie badzo podoba a na razie to na wyspach chce tylko zarobic na start w Polsce❤️

Gość ja zamiast rezydentem
wolałbym byc prezydentem albo przynajmniej wodzem plemienia zulusów

Gość im rezydentura poczebna
do zasilkow i tego tam

Gość afro
najlepszym zrodlem sa urzedy - zglos sie do urzedu i zapytaj- w koncu skoro tam pracujesz musisz znac angielski chociazby na poziomie zadawania pytan

Gość o sorki
facet pisał ale ty ciemny jestes:P I taaaakkkk napewno angielski znasz.Sorry, thanks i ok :D Chyba biblioteka ci nie udostępnia do konca komputera skoro ci się wszystkie aplikacje nie otwierają, a co gg próbowałes zainstalować i przyłapali?:P:D A może ty jesteś gejem? Nie chwal się to podobno jest normalne:P Słaby jesteś i tyle najlepiej pokazcie mi wszystko, napiszcie a najlepiej zanieście,bo ja nie mogę... ja nie umiem... ( wpisz sobie tu argumenty :P ). Kolejny mamisynek co wyrwał się mamusi spos spódnicy i teraz sobie z niczym nie radzi.

Gość afro
takie wypowiedzi jak ta ostatnia-przed moja-psuja cale forum i nalezaloby je usuwac, - szkoda ze dzieciaki maja dostep do internetu

Gość kwiotek72
AFRO zgadzam sie z TOBA ale wiez jak to jest jak mama zamiast opieki nad dzieckiem kupuje mu kompa i kaze sie zamknac ,taki mysli sobie ze wszystkie rozumy zjadl.....na tym forum ludzie pisza o swoich problemach zwiazanych z pobytem w UK i oczekuja jakiej kolwiek pomocy .ale jak widzisz na debili ktorzy potrafia napisac tylko sorry....tez mozna trafic.

Gość HMRI
aplikacje na rezydenture mozna pobrac z najblizszego Inland Revenue a dla zazdrosnikow z kraju - potrzebujemy rezydentury zeby nie placic wam naszych ciezko zarobionych podatkow, z ktorych zaden z nas i tak nie skorzysta