Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość necroslaughter

POGRZEB W NIEDZIELĘ?

Polecane posty

Gość necroslaughter

mam pytanie....może sie wydać dziwne... czy w niedzielę odbywają się pogrzeby i czy jest to tak samo normalne jak pogrzeb w dzien powszedni?

Gość tez tak myslalam
ale u mnei w miescie byl pogrzeb w niedziele dziecka które zginelo smiercio tragczno ,,, niewiem czy to a jakis zwiozek .. ale mówie własnie ze mzoe ze wzgledu na to ... bo wiem ze byl i sama sie dziwilam

Gość pogrzeb nie w święto
Jakoś nie mogę uwierzyć w pogrzeb w niedzielę. Przynajmniej w kościele (i na cmentarzu) katolickim. Niedziela jest radosnym Świętem Zmartwychwstania (czyli zwycięstwa życia) a nie smutnym dniem pogrzebu (tryumfu śmierci). Nie wiem czy są jakieś odstępstwa od tej reguły (że nie chowa się ludzi w niedzielę). Ja ich w każdym bądź razie nie znam ale może ktoś zna jakieś fakty które sa niezgodne z moimi wywodami ?

Gość necroslaughter
to w końcu odbywają się czy nie? ;P

jest taki przesąd ze jak trum poleży przez niedziele to zabiera kogoś z rodziny - czyli do miesiąca kolejny pogrzeb

wiekszośc zakładów pogrzebowych jest nieczynna w niedzielę, to po pierwsze, a po drugie katolicki pogrzeb ciężko jest urzadzic w niedzielę, bo w przypadku mszy która odbywa sie zazwyczaj przed pogrzebem cięzko bedzie taka mszę zamówić, gdyż jest inny porzadek dnia, myslę ze w Polsce nie da się, a jeżeli chodzi o ten przesąd że zmarły zabiera kogos z rodziny to dotyczy to leżenia zwłok przez niedzielę, czyli jak np. umrze ktos w sobotę, a pochowaja go we wtorek, zwłoki muszą leżeć całą niedzielę, ale to tylko przesąd..........

Gość Ameliaaaaaaaaaaaaaaaa
To chyba zalezy od zwyczaju w parafii Moj dziadek był chowany w niedzielę (wspanialym człowiekiem był)

Gość mój dziadek też był
pochowany w niedzielę

Gość fgwg34t6he
oni zgineli w piatek - niedziele juz przelezeli - wiec....

Gość pochodzę z północnej Polski
W moim regionie pogrzeby odbywają się w niedzielę i nie ma żadnego z tym problemu, dla wszystkich to normalne. Powiem więcej, pogrzeby odbywają się również w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy i też nikt się temu nie dziwi.

Gość MaD2ia
Rzeczywiście zdarzało się że nowo umarły grzebał następnego człowieka jesli przeleżał przez weekend ale to nie jest powód. Płyny ustrojowe które znajdują sie u osoby nieżyjącej i które po kilku dniach wydobywają się otworami ciała są poprostu są szkodliwe dla osób żyjących. A zdarzało się na wsiach bo jest moda przetrzymywania trupa w domu.

U mnie też pogrzeby odbywają się w niedzielę, nawet ktoś z rodziny chowany był w ten dzień

Gość Drivere30
5 Sierpnia zmarła moja Mama,przeleżała niedzielę dziś tj, 7 stycznia zmarł na tą samą chorobę mój wujek przypadek ?? mama leżała w szpitalu 3 tygodnie a wujek 2,5.Mnie to przeraża!!

Gość niemampojecia
Przypadki chodzą po ludziach ? Mąż siostry mojej mamy zmarł w piątek w środę był jego pogrzeb bo święta i takie tam tego samego dnia mój tata trafił do szpitala na zawał. Przypadek ?

Gość exCapellanus
Nie podejrzewam zadowolenia "pytającego" z komentarzy tu zawartych, a myślę, że zainteresowanych tym tematem jest wielu. Oto obszerniejsza odpowiedź na zadane pytanie: Pogrzeb w niedzielę odbywa się stosunkowo rzadko, stąd częste podejrzenia, że Kościól katolicki tego zakazuje. To jednak nieprawda. Pogrzeby w niedzielę nie są zakazane i są możliwe, choć ich organizacja podlega pewnym ograniczeniom. Dlaczego pogrzeby rzadko odbywają się w niedzielę? Otóż, prawo kanoniczne jak najbardziej zezwala na pogrzeby w niedziele Okresu Bożego Narodzenia i Okresu Zwykłego. Pogrzeby nie powinny być odprawiane w niedziele Adwentu, Wielkiego Postu i Okresu Wielkanocnego. Mowa o mszach żałobnych pogrzebowych. Jednak, nawet od tych ustaleń możliwe są wyjątki - bo jak czytamy w obowiązującej „INSTRUKCJi LITURGICZNO-DUSZPASTERSKIEJ EPISKOPATU O POGRZEBIE I MODLITWACH ZA ZMARŁYCH (5 V 1978)“: "Pogrzeb w uroczystości obowiązujące, w niedziele adwentowe, wielkopostne i wielkanocne oraz ostatnie dni Wielkiego Tygodnia: 12. a) Jeżeli pogrzeb ze Mszą św. trzeba odprawić w uroczystość obowiązującą, albo w niedzielę adwentową, wielkopostną lub wielkanocną, należy użyć formularza mszalnego z przypadającej uroczystości lub niedzieli. b) W Wielki Czwartek i Triduum Paschalne pogrzeb odbywa się jak zwykle ze śpiewem. Zamiast Mszy św. odprawia się liturgię słowa Bożego i obrzęd ostatniego pożegnania. Uczestnikom pogrzebu nie udziela się Komunii św. (Notitiae 11 (1975) 288). Od Wielkiego Czwartku wieczorem do Wielkiej Soboty włącznie nie wprowadza się pogrzebu do kościoła, w którym odbywa się adoracja Najświętszego Sakramentu." Msze żałobne w I rocznicę zgonu i po otrzymaniu wiadomości o śmierci, oraz msze żałobne tzw. codzienne są zabronione we wszystkie niedziele. Dlaczego pogrzeby rzadko odbywają się w niedzielę? Fakt, że pogrzeby ze Mszą św. rzadko odbywają się w niedzielę, spowodowany jest po prostu względami praktycznymi. W niedzielę w większych parafiach panuje ustalony porządek nabożeństw, pomiędzy którymi trudno byłoby zorganizować odrębną mszę pogrzebową. W mniejszych parafiach, gdzie znalazłby się czas na to - czasem po prostu brakuje księdza, który odprawiłby mszę pogrzebową. Zgodnie z prawem kanonicznym kapłan powinien odprawiać jedną mszę dziennie. Jednak, gdy kapłanów brak, może to robić dwa, maksymalnie 3 razy dziennie. Kodeks Prawa Kanonicznego ujmuje tę kwestię następująco: „Kan. 905 - § 1. Z wyjątkiem wypadków, w których zgodnie z prawem można kilka razy odprawiać lub koncelebrować Eucharystię w tym samym dniu, nie wolno kapłanowi więcej niż raz odprawiać w ciągu dnia. § 2. Gdy brakuje kapłanów, ordynariusz miejsca może zezwolić dla słusznej przyczyny na binację, a gdy tego domaga się konieczność duszpasterska, także na trynację w niedzielę i święta nakazane.“ Jeśli więc w parafii są przewidziane np. 3 msze w niedzielę a pracuje w niej tylko jeden ksiądz - to po prostu nie może on odprawić 4-tej mszy – pogrzebowej. Mowa tu jedynie o odprawianiu Mszy św. a nie o pochówku, który jest zawsze możliwy. Jednak kapłani wolą niedziele mieć dla siebie. Pozdrawiam

Gość gość
My niemieliśmy wyboru bo było wszystko pozajmowane, wiec musieliśmy zorganizowac pogrzeb babci w niedziele. Na szczescie firma http://www.orkus.com.pl/ zdecydowała się nam pomoc.