Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak wyżej

Silesia - Co to za chory twór??

Polecane posty

Gość matko kochana
ja pierdole, tylko to przychodzi mi na mysl na podsumowanie :O

Gość matko kochana
a gdans nie chcialby sie oderwac do szwecji? :P

Coz, podzial Slasko-Zaglebia rzeczywiscie jest tylko oficjalny, bo tak naprawde jest to jedne wielgachne miasto i jak jedziesz tramwajem to nawet nie wiesz kiedy sie konczy jedno miasto a zaczyna drugie. Jesli to ma w czymkolwiek pomoc to jestem za :)

Gość ssilesia
urodzialm sie na ślasku jak cala moja rodzina niewiem czy wieci cwoki ze silesia to dawna nazwa slaska najpierw trzeba cos wiedziec aby krytykowac

Gość Ło Jezder...
Do nikogo Śląsk nie będzie sie przypinał. Najwyżej zawalczy o autonomie, a to by bylo coś, no nie?

Gość matko kochana
no mniej wiecej taki sam durny pomysl z tym baltykiem, jak oderwanie trzech wojewodztw :) bo po drodze jest opole i wroclaw panienko wielece studentko :P wez mape polski i zobacz ile miast musialoby sie oderwac. Potem palnij sie w czolko, jeszcze raz, i jeszcze raz i zamilcz z takimi glupotami raz na zawsze!

Gość matko kochana
chyba, ze myslisz, ze te 17 miast po cwierc polski, nie wnikam, w kazdym razie - przestudiuj geografie administracyjna Polski.

Ta autonomia to dobry pomysł, a droga panno \"Matko Kochana\", o ile mi wiadomo, niektóre partie niemieckie , chciałyby rewizji granic polskich. A o ile mi wiadomo Wrocław jest w Polsce od niedawna. Ponad to już w tym roku padła taka myśl o oderwaniu. Dlatego trzeba ten proces kontrolować, bo dla Polski Śląsk jest cenny. A autonomiczne, niewielkie państewko jest łakomym kąskiem, np. dla Niemiec, bo wiadomo, że na Śląsku mieszka ich sporo! Ludzie czytajcie gazety, oglądajcie wiadomoście bo u niektórych to rzeczywiście jest ciasnota umysłowa i brak konstruktywnego myślenia:(

Gość matko kochana
ja mario mieszkam na śląsku i ten cały owczy pęd rozpoczynają ludzie, którym napraw esię nudzi, najczęściej są to osoby, które tak jak ty - mieszkają na drugim końcu polski i nie są w stanie pojąć tej prostej sprawy, że to chce się połączyć kilka miast, a nie cały śląsk :)

Jakos mnie nikt nie pytał czy chce być silesja :o Ale fakt. jestem tak strasznie zakompleksiona że musze sie dowartościować i teraz bede dumnie mówiła \"ja jestem z silesji...\" :o \"i wpierdalam węgie\"l bo u nas nic ciekawego wiecej nie ma marzy mi się Warszawka - ta zapiździała anonimowość i szarość. Chyba se przeprowadza. Bede kolejnym burakiem ze wsi Silesia który będzie potem sie szczycił że my mamy mnóstwo rond i biurowców. Nietolerancja i obrzucanie błotem ślązaków sux :o

Nie obrzucam Ślązaków błotem, tylko dlatego, że mieszkam w Trójmieście. Szanuję ich za ciężką i niebezpieczną pracę ( mówię głównie o Górnikach, to zwykle ma się na myśli, a wiadomo, że na Śląsku wiele osób trudni się tą trudną pracą). Jeżeli Silesia ma dostać więcej pieniędzy z UE, to proszę bardzo, ale uważam że jest to ryzykowne, z powodów podanych wcześniej. PS. Wcale nie uważam, iż Śląsk jest nudny, jest tam wiele zabytków i ma bogatą historię. Chciałabym tam kiedyś pojechać. Piszę tylko swoje opinie na ten temat. To wszystko :D

Gość skoro nigdy nie byłaś
to nie pieprz o oderwaniu, bo to nawet śmiechu nie jest warte. A jak u nas LPR powiedziałą, że prezerwatywa grozi bezpłodnością, to też w to wierzysz? Oderwanie i "bezpłodna prezerwatywa" to mądrości posłów na tym samym poziomie, debilów nie brakuje, są wszędzie, nawet w rzązie i też pierdolną coś czasem, co media puszczą w eter, znajdą się kolejni, którzy w to uwierzą, a potem czytasz na kafeterii, że Śląsk chce się odłączyć i Niemcy na to czekają.

Maria pierdolisz jak potłuczona. Jak widze gówno wiesz o śląsku. \"Szanuje ślązaków za ciężką i niebezpieczną pracę\" Co to QRWA ma być? Masz 5 czy 6 lat?! QRWA rozwala mnie niektórych ludzi inteligencja.

Masz rację agusiak, też mnie to rozbawiło. Tak jakby na 3 mln slazaków wszyscy pracowali w kopalni :) Jesteście tacy sami jak my i tak samo pracujecie a takie lizanie dupy nikomu nie służy ;)

Pisałam to do Agusiak, a wam tylko pogratulować poziomu skoro co drugie słowo to Q****, No i co z tego, że nie byłam? A co to ma za znaczenie, skoro problemy różnych regoinów są omawiane publicznie np. w prasie. U nas też ciągle są problemy ze stocznią, a przetargi ogłaszane są publicznie i każdy się w tych sprawach wypowiada. Mnie nie drażni czy o np. stoczni wypowiada się Ślązak, Wrocławianin czy też obcokrajowiec. Po to jest powszechna komunikacja, aby każdy mógł się wypowiedzieć. Ponad to, co chciałybyście przeczytać w mojej wypowiedzi na temat Śląska? Może powinnam zrównać go z błotem, jak niektórzy poprzednicy? Pomyślcie zanim coś głupiego napiszecie, bo mi aż ręce opadają.

Gość a kto tu śląsk z błotem zmiesz
ał bo nie widzę?

Maria… ja cie prosza… skończ nam gratulowac poziomu inteligencji bo klniemy! QRWA będę Qrwować tyle ile mi się podoba i to nie znaczy ze jestem głupia! A co z tego ze nie byłas? Już Ci mówie. To Twoje wypowiedzi: „np. dla Niemiec, bo wiadomo, że na Śląsku mieszka ich sporo!” „To nie jest historia wyssana z palca, przyłączą się do Niemiec, a ci przyjmą ich z otwartymi ramionami.” „Tam mieszka dużo Niemców, będzie im się łatwiej odłączyć!” Wiesz... mieszkam od X lat na śląsku i jeszcze ani jednego niemca nie widziałam który by tu mieszkał. I to że napisałam wcześniej ze nie mieszanie ślązaków z błotem sux to akurat nie było do Ciebie. Ps. Ja szanuje Trójmiasto bo oni tak cięzko pracuja na stoczni. :D Przyznaje gów.. o tym wiem :) bo byłam tam raz w życiu w 7 klasie podstawówki na koloniach bo musiałam sie \"dojodować\" :P

Gość matko kochana
ale co chcesz agusia, jak ona żyje plebiscytam i odrywaniem od Polski, to jej się wydaje, że tu same deutsche sa

Nie zaprzeczam, że w stoczni pracuje/pracowało wielu ludzi, czy też pływali czy pływają na statkach . Nie widzę z tym problemu i nie przeszkadza mi taka opinia innych. Każde miasto ma swoje problemy. A ja podaję tylko swoje opinie. To wszystko. Myślę, że trudno ustrzec się generalizowania. Sama napisałaś, że \"wpierdalasz węgiel bo u was nic ciekawego więcej nie ma\" Więc w czym problem?

Gość a ja wpierdalam tytoń
i mieszkam w lublinie

Do--> Agusia, te fragmenty, które zacytowałaś są oderwane od kontekstu, nie tworzą spójnej całości, może przeczytaj wszystki wypowiedzi od nowa? No niech będzie ludzie pochodzenia niemieckiego, czy tym razem lepiej?

Gość dsfre
ja nie wiem czy teraz temat toczy sie o silesi czy o tym kto jest mniej lub bardziej inteligentny, ale ja sie tam ciesze, ze w moim mieście (na śląsku) powstaje silesia i fokus park...przynajmiej wreszcie beda jakieś porządne sklepy, a nie sklepiki na ryneczku z ściepami kolekcji z innych miast...nawet porządnej czapki na zime znaleźć nie potrafie...za kazdym razem jak chce iść na zakupy to musze wybierać sie do katowic... mam dość i mam nadzieje, ze rozbudowa takich centrów handlowych przyniesie tylko korzyści

Gość po wojnie maria
po wojnie maria tak bylo, po wojnie, w `49, w latach `50. Kto mogl to wypieprzal i naprawde nie majac pojecia powtarzasz glupoty wmawiane na marnych lekcjach historii przez niedouczona pania nauczycielke po maturze.

Gość nijak nie rozumiem
jak zlaczenie sie (administracyjne, bo fizyczne jest juz od dawna) miast Slaska i Zaglebia ma sie do oderwania Slaska od Polski i przylaczenia go do Niemiec :O Dla mnie jest to raczej ulatwienie ludziom zycia w sprawach papierkowych, a jesli ma to sciagnac jakies pieniadze z UE, to tym lepiej.

tak amant, wymyślili, siedli i wymyślili tak jak się wymyśla imię dla psa: a może bobik? a może pacyfan? A niech będzie czortynort. :O

Napisałam, że Śląsk mógłby stworzyć jakieś odrębne panstwo i pewnie by sobie poradził, a wiadomo że jest łakomym kąskiem to wszystko. Jeżeli UE da więcej pieniędzy i zapanuje tam dobrobyt i będzie Śląsk tańszy w eksploatacji--> bo bedzie 1 prezydent, a nie 11 to ok. Ale może się zdarzyć, że ten ktoś bedzie chciał wykorzystać ten fakt. To jest moja opinia PS. mnie uczyła historyczka z doktoratem, a was?