Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aska268

Boje sie odstawic duphaston..

Polecane posty

Gość Aska268

Hej. Bardzo boje sie odstawienia lekow. Do tej pory bralam duphaston. Ale zaczne od nowa. Leczylam sie bo nie moglam zajsc w ciaze, jakis rok przed poczeciem bralam juz duphaston i inne hormonalne leki. Udalo sie zajsc, jestem w 18 tc. Od poczatku ciazy bralam duphaston (do 3 tab na dzien).. i kaprogest - co tydzien..duphaston glownie 2 x dziennie 1 tab.. poszlam do lekarza w 16 tc lekarz kazal zmniejszyc dawke.. bez robienia jakichkolwiek badan ( to mnie zaniepokoilo bo skad moze wiedziec czy moj organizm dalej sobie poradzi z wytwarzaniem horm ktorych do niedawna sam nie umial wytworzyc).. no i mialam zmniejszyc dawke duph do 0,5 tab 2x dziennie + co tydzien kaprogest..a gdy opakow duphastonu sie skonczy nie brac nic procz cotygod zastrzyku... balam sie i nie przestalam brac duph- przedluzylam sobie branie 1 tab 2 x dziennie o prawie 2 tg... ok tydzien temu zaczelam prac po pol tabletki jak kazal.. dzis przestalam barac duhaston... ale boje sie koszmarnie

o qrcze!!! nie wiem o co chodzi , ale ja brałam duphaston bo bardzo bolały mnie jajniki a lekarz po USG powiedział mi ze moje pęcherzyki nie pękają i wtedy mi go przepisał, tzn że będę mieć problemy z zajściem w ciąże?

Gość prosta sprawao
jak nie peka pecherzyk to nie dochodzi do owulacji - nie uwalnia sie jajeczko- moze masz zespol policystycznych jajnikow? jak widzisz na niepekajace jajeczko sa leki wiec sie nie martw

Gość anulka damulka
Nie wiem, co Ci poradzić :( W końcu chyba lekarz wie najlepiej. poczytaj sobie na ulotce, bo tam chyba pisze, że duphastonu nie można odstawić w jakimś tam okresie ciąży. Ale myslę, że Ty jesteś już po zagrożeniu. Koleżance lekarz też odstawił i zaczęła plamić, wylądowała na króto w szpitalu,ale wszystko było ok.

Gość Aska268
no wieem ze lekarz wie lepiej, ale poprostu tyle ten duph biore ze wydaje mi sie ze bez niego sobie nie poradzi moj organizm^

nie zagłębiłam się nad tym ale wspomniał coś o tym zespole, ale chciałam pigułki więc kazał mi odstawić duphaston, i na tym się skończyło, mam nadzieję że jak już będę chciała mieć dziecko to będę je mieć :)

Nie wiem, co można Ci poradzić, ale lekarz wie chyba co robi. Ja także brałam duphaston choc znacznie dłużej i również kaprogest przez przeszło 3 miesiące co 3 dni. Wszystko to spowodowane było krwawieniem w ciąży a więc zagrożeniem poronienia.

Hej Też brałam kaprogest, chyba do ok 15 tygodnia, i równocześnie luteinę (coś jak duphaston) do ok 20 tygodnia. Potem lekarz mi ją odstawił twierdząc że już nie ma zagrożenia. Tak samo jak ty miałam obawy, czy mój organizm poradzi sobie z wytwarzaniem hormonu, ale po odstawieniu nic niepokojacego się nie dzieje. Może na dalszym etapie ciąży leki te nie sa juz tak niezbędne, szczególnie jak ciąża rozwija sie prawidłowo. Powiedz na wizycie lekarzowi o swoich wątpliwościach, na pewno wszystko Ci wyjasni. Trzymaj się.

ja brałam az 4 tabsy dziennie do 18 tyg oczywiscie zmniejszjac dawke,nie ma potrzeby robic badan bo duphaston jest tylko do momentu przejecia w pełni funkcji odzywczych przez łożysko,do tego 16tyg trzeba wspomagac sztucznie progesteronem

Witam wszystkie Forumowiczki, do tej pory tylko czytałam posty na forum, ale przed chwilą założyłam równiez konto i postanowiłam napisać. Mam już taki mętlik w głowie, że mam nadzieję, iż uda mi się znaleźć tutaj jakieś pocieszenie/ wskazówki. Ale do rzeczy. Od 10 miesiecy staramy się z mężem o dziecko, bezskutecznie. Miałam zawyżoną prolaktyne, która wyregulowałam już Bromergonem i nadal go nieustannie zażywam (1/2 tabletki na dobę). Później okazało się, że mam polip- wykonano mi histeroskopię w prywatnej klinice, za która zapłaciłam 2 tys. Gdy poszłam miesiać po zabiegu do mojego lekarza na kontrole, ten powiedziedział mi, że polip nadal jest (wykluczone było aby w ciągu miesiąca polip pojawił się ponownie, to była wina lekarzy i niedopatrzenie).Udałam sie do nich z reklamacją i zapewnili, że w razie potrzeby wykonaja mi zabieg jeszcze raz nieodpłatnie (zrobiłam tam niezły zamęt). Przepisano mi Duphaston- w klinice, która wykonywała zabieg usunięcia polipa zalecono stosowanie od 5 dc, natomiast mój lekarz zalecił od 16 dc. POwiedział mi, że gdybym zaczeła brac od 5 dc to w ciąze nie zajde, bo klinika ma widocznie na uwadze złuszczenie polipa, a nie moje starania o ciążę. Wiem, że to wszystko jest strasznie zamieszane i sama już mam tego dość. Mój lekarz powiedział mi, że są dwie szkoły donosnie Duphaston: 1. Łykać Duphaston 16-25 dc i potem odstawić 2. Łykać Duphaston od 16 dc nieustannie do momentu aż pojawi sie kolejna miesiaczka, gdy się nie bedzie pojawiać, nalezy wykonac test ciązowy. Mój lekarz zalecił mi to drugie wyjscie, bo jak twierdzi- polip sam w sobie nie ejst dobry dla ciązy gdyby cudem do niej dosżło przy polipie, ale gdy doszloby do zapłodnienia to Duphaston bedzie ją podtrzymywać. Po odstawieniu dy minie 25 dc ewentualny zarodek może "doznać szoku" gdy nagle zostanie odtsawiona dawka hormonu podtrzymującego i wtedy dochodzi do poronoienia. Teraz już sama nie wiem co jest. Zaczełam brać Dupaston w 16 dc i biore go nieustannie. Najpozniej dzisiaj powinnam dostac okres (31 dc i tyle najdłuzej trwa mój cykl) a tu nic. Czy mój cykl sie wydłuzy teraz w nieskonczonosc skoro biore nieustannie Duphaston od 16 dc. Prosze o radę, czy spotkałyscie sie z podobną teorią?? Już nie wiem co mam robić :( :( :( :( Dziękuję za każda odpowiedź!!!

Gość Do Mmmalinka
a jak długie masz cykle? i czy masz monitoring cyklu? bo skąd lekarz wie, że w 16dc masz owulację ?

Gość Do Mmmalinka
a widzę;) nie doczytalam wcześniej;) ale piszesz, że najdłuższy cykl trwał 31 dni ważne jest na jakiej podstawie lekarz zalecił przyjmowanie duphastonu właśnie w 16 dc z duphastonem sprawa wygląda tak, że powinnaś go brać od dnia owulacji, bo wystarczy, że weźmiesz choć jeden dzień wcześniej, to owulacja zostanie zatrzymana właśnie przez duphaston ale jeśli lekarz robił monitoring cyklu i zalecił branie duphastonu właśnie od owulacji, to zwyczajnie musisz czekać, bo: albo będziesz w ciąży jeśli się o nią starasz albo przyjdzie @ zrób test, bo rozumiem, że jesteś po terminie @