Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

somax

dodatki na samotną matkę...

Polecane posty

Witam! Wczoraj dwoiedzielismy sie (ja i moja kobieta), ze będziemy mieli dziecko :) Kochamy się wzajemnie, ale póki co ślubu jeszcze nie planujemy, tym bardziej, że termin pewnie przypadłby wtedy, gdy dziecko już przyjdzie na świat, a wolimy przeczekać ten okres początkowy - mamy swoje powody :) Moje pytanie jest następujące: czy są jakieś dodatki od Państwa, które mogłlibyśmy otrzymać? Dodam, że od października moja kobieta pracuje na pół etatu i pewnie przez jakiś czas będzie jeszze pracować... ale wiadomo, że jak już będzie uważała, że woli zostać w domu - to pracować nie będzie. Zastanawiamy się po prostu jak to jest z tymi dodatkami od Państwa... na co ewentualnie możemy liczyć...

na rodzinne gdyby ojciec dziecka byl nieznany przyslugiwalby twojej dziewczynie dodatek z tytulu samotnego wychowywania dziecka i tyle ewentualnie poprostu mozecie starac sie o zwykla zapomoge

Gość to co chcecie zrobić
to wyłudzenie dostanie macieżynski przez 4 miesiące śrdnią z ostatnich 6 miesięcy) + chyba 42 zł

zdaje sobie sprawe, ze to wyciaganie kasy od panstwa... ale skoro panstwo wyciaga kase ode mnie to czemu nie robic tak samo? tym bardziej, ze te pieniadze beda spozytkowane bardzo dobrze - na dziecko. ile wynosi teraz rodzinne?

42 złote moralność.....

rodzinne 68 oczywiscie jak nie zniosa becikowego to becikowe hmmm co do innych pomyslow to uwazajcie - bo mozecie zrobic zle tylko dziecku- jesli sie nie podasz za biologicznego ojca a tylko potem za jakis czas uznasz dziecko to kiedys zyczliwi moga stwierdzic ze twoje dziecko to \"bękart\" natomiast jak przyznasz sie po jakims czasie ze jestes ojcem biologicznym to poprostu moze panstwo zarzadac zwrotu pieniedzy najlepiej poprostu zlozyc o zwykla zapomoge

rodzinne na pierwsze dziecko 48 zł jezeli pracuje to nalezy jej sie 16 tygodni macierzynskiego na pierwsze dziecko (srednia zostatnich 6 miesiecy), pozniej ale to tylko jezeli bedzie pozostawala w stosunku pracy to wychowawczy, jezeli sie oczywiscie zalapiecie to wtedy z rodzinnym 448 zł, wyplacane maksymalnie przez dwa lata, (zeby dostac wychowawczy trzeba miec przepracowane pol roku, licz asie wszystkie poprzednie okresy pracy) Dodatek dla samotnej matki, cos kolo 170 zł mozmna tez dostac, ale wtedy trzeba podac ojca dziecka do sadu o alimenty

to co chcecie zrobic- a czy moralne jest ze strony panstwa prowadzic taka polityke prorodzinna ze dzieci zdychaja z glodu?? bylam samotna matka i wiem cos na ten temat

Gość ike a gdzie
podzial sie kochany tatus. glupie baby puszczaja sie z pierwszym lepszym kto sie nawinie, a potem placz. Marnuja swoje zycie i dzieci przy okazji.

pracuje, ale od niedawna - od 20 pazdziernika na pol etatu... kompletnie sie nie znam co komu i kiedy przysluguje....:|

to nie jest tak jesli ojciec dziecka jest znany dostaje sie zaliczke alimentacyjna od 170 do 300 zlotych w zaleznosci od zarobkow i zasadzonych alimentow ale wtedy trzeba miec tytol egzekucyjny jesli nieznany- zapomoge dla matek samotnie wychowujacych dziecko

no i qurwa moje podatki popłyną na utrzymanie jakiegoś bachora bo sie rodzice wycwanili i zamiast sami je utrzymywać idą na garnuszek państwa

z kochanym tatusiem rozwiodlam sie po 7 latach malzenstwa- i nic ci do tego- oceniaj w lustrze wyglad swojego nosa a nie mnie

aha - poki co ma umowe na okres probny, wiec nie wiadomo czy jej przedluza czy nie... oczywiscie nie bedziemy klamac. chcialem po prostu dowiedziec sie na jaka pomoc od panstwa mozemy liczyc.... zakladajac najgorsza werjsje: nojej kobiecie nie przedluza umowy o prace i bedzie po porstu bez pracy do momentu porodu (podaje najgorsza wersje, jesczze raz to podkreslam). jestesmy bez slubu, dziecko przychdozi na swiat... co teraz? Panstwo pomaga jakos? oprocz tych 48zl, ktore sa tak \"stronomiczna\" kwota, ze szok... ? prosilbym o rozpatrzenie tego konkretnego przypadku: ja pracuje, moja kobieta nie, dziecko przychodzi na swiat.

van-zan- uwazaj zebys nie zbankrutowal- najpierw podatniczku doczytaj ile procent twojego podatku idzie na samotne matki a ile na wszystkie afery, limuzyny politykow, wyłudzone renty- ja wiem ile -jak sie douczysz pogadamy

van_zan .... rozumiem Cie, ale skoro Panstwo kladzie lape na moje pieniadze z drugiego filaru i ja nie mam na to wplywu to o co chodzi? sam pewnie tez bys chcial zeby twoje dziecko mialo najlepiej, a skoro jest mozliwosc taka to moze warto z niej skorzystac... ale prosze tylko o odpowiedzi zwiazane z tematem.

do kiedy ma umowe, jesli umowa konczy sie w dniu w ktorym kobieta ma juz ukonczony trzeci miesiac ciazy, pracodwaca ma obowiazek przedluzyc ja do dnia porodu. potem jest wyplacany zasilek macierzynski przez 16 tygodni na tych samych zasadach co urlop macierzynski.

mnie nie mniej oskubuje niz ciebie... a ty oszukujesz a dlaczego nie chcesz slubu - 30 dni i masz slub? czy może nie jesteś przekonany?

jak kładzie łape to jest złodziejstwo czyli ty tez kładziesz łape reszte sobie dopowiedz ike a ty masz wpływ na co idzie kasa z opodatków ? chyba nie wiec co mnie qurwa obchodzi czy idą na limuzyny czy na wypłatek bzykanych posłanek samoobrony ważne ze jest przepierniczana i tyle

widzisz co do zapomogi to jest to juz decyzja mopsu- ile mam ze wzgledu na wysokosc zarobku bedzie przyslugiwalo-tu nie ma jasno okrslonych kwoto ile w ogole bedzie wam cos przyslugiwac- niestety tak wyglada prorodzinna polityka panstwa

w tym przypadku umowa jest do konca stycznia wiec nie bedzie jesczze pelnych 3 miesiecy.... chyba ze przedluzy umowe....

no to niesądzę by ktoś jej przedłużył bo po co? chyba że znowy nie powie prawdy o ciązy i ma umowę w ręku i na 2 dzień może iść na l4

van_zan i inni krytycy. gdyby Panstwo prowadzilo polityke prorodzinna to nie byloby zadnego problemu. Wedlug ciebie kobieta ktora jest w ciazy i nie ma pracy (nie wazne z jakiego powodu) ma po prostu pozbyc sie dziecka lub ewentualnie zaglodzic bo nie ma prawa dostawac pieniedzy \"twoich\" od panstwa? nie musisz odpowiadac, bo twoje wypowiedzie i tak beda przeze mnie ignorowane.

Gość to co chcesz zrobic
porostu weżcie ślub i dostaniecie 477 zł

polityka prorodzina tego panstwa jest chora jak samo panstwo a bzykajta sie róbta dzieci bedzie tania siła robocza która o ile nie wyjedzie za granice bedzie zasilać szeregi głupków i bezrobotnych bo trzeba było qurna mysleć jak sie bzykało by nie mieć dzieci

Gość i przez takich
jak wy kombinatorow w polsce nigdy nie bedzie normalnie. Mowisz, ze panstwo okrada, ok, ale ty tez chcesz zrobic to samo. Zamierzasz wyludzic pieniadze ukradzione od ciebie, twojego sasiada, ode mnie. I kolo sie zamyka. Poza tym nawet jak jakims cudem ten chory system sie zmieni, to wcale nie przestaniesz kombinowac cwaniaku, bo apetyt rosnie w miare jedzenia. I okaze sie ze w Polsce, w kraju samych kombinatorownie da rady nic w tej kwestii zmienic... A jak cie nie stac zeby utrzymac dziecko z wlasnych pieniedzy, tylko z kradzionych, to sorry, zastanow sie czlowieku nad soba. Ike bronisz nieroba, podczas gdy ty bylas w zupelnie innej sytuacji... :O

Gość i przez takich
I okazuje sie ze przez takich jak somax cwaniaczkow brakuje kasy na zapomogi dla tych, ktorym sie to naprawde nalezy. Staraj sie o zasilek ja ci nie bronie, ale w tytule jasno napisales o zasilku dla samotnej matki... Staraj sie o to, co ci sie nalezy! To sa psie pieniadze, ale to sie nie zmieni dopoki sie nie skoncza tego typu wyludzenia. Lepiej sam postaraj sie zarobic a nie wyciagasz lape po to co ci sie nie nalezy.