Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annaa87

testosteron

Polecane posty

Gość annaa87

Witam, własnie dzis lekarz powiedział mize mam zbyt duzą ilość testosteronu i dlatego mam pryszcze i problemy z cerą, moze któraś z Was wie jak sie nazywa ta choroba bo zapomniałam :/

Gość bassi77
zespół policystycznych jajników

Ja mam taki problem-wysoki testosteron-przetłuszczające sie włosy w tempie expresowym, problemy z cerą a wcale nie mam PCOS.

Gość Dominiquita
Ale za to mozesz miec samo PCO..Bo PCOS to syndrom czyli dodatkowo dochodza zmiany zewnetrzne. Chyba, ze PCO tez wykluczyli u Ciebie.

To, że jakaś dziewczyna ma za dużo testosteronu nie musi oznaczać od razu pco. A owłosienie, masz z nim problem? Tzn nadmierne owlosienie? Bo może masz hirsutyzm?

Nie stwierdzono PCO -przynajmniej nikt mi nic o tym nie powiedział. Obraz USG jest ok. Lecze się z powodu podwyżsoznej prolaktyny-a skierowaie na badanie meskich hormonów dal mi ginekolog bo uważał że jest cos nie tak-i miał racje. Ale diagnostyka była raczej w kierunku nadnerczy-czy oby nie mam nadczynności, ale nie mam. Testosteronu (androstendion też mam podwyższony ale jest to hormon o wiele ,,słabszy\") nie zbijam niczym choć przyznam ze troche mi przeszkadza że włosy tak szybko robia sie jak kluchy. Tak więc testosteron nie jest wyznacznikiem PCO.

Ha, a ja mam i testosteron gdzieś podniebnie wysoko, i androstendion... Prolaktyna w miarę w normie. Hirsutyzm - oł, je; żeńskie hormony w takim niedoborze, że przez pół roku ani widu ani słychu o okresie. Włosy - tłuste po 24h:) No i 15 kg w górę w ciągu ostatnich 8 miesięcy. Porażka. Dziś, jak sobie czekam na drugi popigułkowy okres - cały dystans bierze w d*. Widzę, że mimo większej, niż zwykle, aktywności fizycznej - wyglądam... Hm. Niespecjalnie. Szesnastego USG, chwilę potem kolejna wizyta u gin. Mam nadzieję, że wreszcie przepiszą mi coś na zbicie tych męskich hormonów. To, co jest - jeszcze wytrzymam, ale grubsza już nie mogę być. Na dodatek dziś jeszcze przypadkiem znalazłam w \"Wiedzy i Życiu\" artykuł o tym, że nadmiar testosteronu ma wpływ na niekontrolowanie uczucia głodu i gospodarkę cukrów, co za tym idzie - na tycie... Jasny gwint. Baaardzo chciałam sobie dziś o tym przypomnieć (czyt.: little frustration). Pozdrawiam, jednak. Z wisielczym humorem ;]

Gość Marta1983
Też mam podwyższony testosteron jestem płodna... Tylko po prostu zwiększona ilość owłosienia i krostki na twarzy.