wszędobylski 0 Napisano Grudzień 13, 2006 Coraz częściej słyczę o tym, że młode kobiety decydują się na zabieg podwiązania jajników , czy macie świadomość skutków, czy celowe działanie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Masz zle źrodla Napisano Grudzień 13, 2006 Ja pierwszy raz slysze takie cos Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość karoka Napisano Grudzień 13, 2006 te co nie chca mieć wogóle dzieci podwiazuja sobie jajowody, ale gdzieś słyszałam ze jest to w polsce nielegalne z resztą tak samo jak podwiazanie nasieniowodów u mężczyzn. Metody antykoncepcji moze bardzo radykalne ale za to jakie skuteczne ;). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość karoka Napisano Grudzień 13, 2006 a jajników podwiazać się nie da - fizycznie niemożliwe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość fizycznie możliwe Napisano Grudzień 13, 2006 ale nie słyszałam żeby lekarze podwiązywali na zyczenie pacjentki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym chciała Napisano Grudzień 13, 2006 taki zabieg bo nie planuje dzieci i nie lubię nie byłoby ryzyka, ze wpadne a pan co za kryterium uznał mode ma chyba sitko zamiast mózgu :D:D:D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość karoka Napisano Grudzień 13, 2006 jajnik jak chcesz podwiązać jajnik?? wstażeczka przez środek i co to da jak kom jajowa i tak sie wydostanie podwiazuje sie jajowód!!!! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość karoka Napisano Grudzień 13, 2006 tamten pan stwierdził; też ze z biedy a z tego co mi sie wydaje to jednak troszke kosztuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym chciała Napisano Grudzień 13, 2006 no o jajowody mu chodziło po prostu kobieca anatomia go przerosła Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość frygowata Napisano Grudzień 13, 2006 w Polsce sterylizacja jest zakazana i ścigana prawem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość jjjjjjjjja Napisano Grudzień 13, 2006 istnieje cos takiego... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość istnieje ale jest nielegalne Napisano Grudzień 13, 2006 i to nie tylko w naszym kraju ale także, np. w Niemczech gdzie kobieta przed ukończeniem któregos tam roku zycia nie moze mieć takiego zabiegu (z pewnością nie przed 30tką) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość frygowata Napisano Grudzień 13, 2006 http://www.forumginekologiczne.pl/specjalista/ep,395,Podwi%C4%85zanie%20jajowod%C3%B3w. przeczytaj uważnie a się dowiesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość no istnieje Napisano Grudzień 13, 2006 ale nie podwiązanie jajników a jajowodów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość karoka Napisano Grudzień 13, 2006 ale mówię tylko ze to jest prawidłowo nazwane PODWIAZYWANIEM JAJOWODóW a u mężczyzn NASIENIOWODóW nie podwiazuje sie gonad stricte tylko zamyka światło przewodów wyprowadzających dróg rodnych. czytajcie co pisze a nie poprawiajcie mnie na błędne stwierdzenia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość frygowata Napisano Grudzień 13, 2006 http://www.mp.pl/artykuly/?aid=11420 bardziej ścisłe informacje prawne Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość *** *** **** Napisano Grudzień 13, 2006 w polsce jest to nie legalne, ale wykonuje się czasem ten zabieg jak np kobieta ma 5 dzieci i ktorąś z kolej cesarkę. ja planuje po drugim dziecku podwiązać...pojde sobie do niemiec i zrobie legalnie...z pełną świdomościa konsekwencji. uważam, że to znakomite rozwiązanie dla koiet tuz przed 40, które jeszcze nie przekwitają. chcialabym zeby w polsce zmienili prawo w tym względzie...a wiecie, że ze względu na ten sam przepis prawny nie można w polsce pobierac narządów od żyjących dawców np nerki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Antygzub 0 Napisano Grudzień 13, 2006 Uważam, że to powinno być legalne. Oczywiście nie twierdzę, że mają nam to refundować, ale żeby chociaż dano prawo wyboru. wszędobylski ----> chyba coś Ci się przyśniło. Owszem, to całkiem popularny zabieg, ale w krajach, w których jest to dozwolone. W Polsce nikt tego nie wykonuje. Gdyby U nas podwiązanie jajowodów było legalne, przemysł farmaceutyczny już dawno by upadł, przynajmniej w sprawach antykoncepcji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość oj niektórzy są naiwni Napisano Grudzień 13, 2006 po pierwsze zabieg sterylizacji nie tyle jest nielegalny co niezalegalizowany bo zapis w KK dotyczy w zasadzie pozbawienia kogoś płodności pod przymusem, przemocą lub bez jego wiedzy i zgody jest to nadinterpretowane i wiele osób uważa to za całkowiecie nielegalne. Są też lekarze którzy uważają DOBROWOLNY zabieg za legalny i zupełnie oficjalnie go wykonują. Jeden lekarz z W-wy nawet oferuje swe usługi w necie - patrz Google. Po drugie: jeśli uważacie że tego zabiegu w Polsce się nie wykonuje to jesteście naiwni. Wystarczy mieć 2-3 tyś zł i udaćsię do prywatnej kliniki. I robi się to bardzo często. Po trzecie: Uważam że dobrowolna sterylizacja powinna być zalegalizowana. Jeśli dorosły człowiek świadomie i dobrowolnie decyduje się nie mieć nigdy (lub już) dzieci to jest jego wolny wybór - konsekwencje musi ponosić sam i nic nikomu do tego. Antykoncepcja nie daje nigdy 100% pewności nie mówiąc już o jej szkodliwym wpływie na zdrowie. Nie musi być to zabieg refundowany (chyba że ze wskazań medycznych) ale powinien być dostepny. oczywiście po dokładnym zbadaniu i dyskusji z delikwentem. Dzisiaj mamy tak chorą sytuację że nawet jeśli na stól trafia do cesarki kobieta z 5. dzieckiem a kolejna ciąża to dla niej pewna śmierć - lekarz nie zrobi zabiegu podwiązania. No chyba że dysponuje się kopertą - i koszt tej koperty jest niewspółmiernie wysoki do realnych kosztów wykonania zabiegu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość spokojnie to tylko awaria Napisano Grudzień 13, 2006 Rozmawiałam z lekarzem na ten temat.Legalnie można to wykonać jeśli są wskazania medyczne.Wiadomo,można zapłacić lekarzowi,ale wcześniej trzeba rodzić poprzez cesarskie cięcie,bo jest to zabieg wymagający otwarcia powłok brzusznych.U facetów to zwykły zabieg. A w necie można znaleść każdą usługę.Wazektomia kosztuje 2,500 w klinice w Toruniu(o ile pamiętam) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość spokojnie to tylko awaria Napisano Grudzień 13, 2006 Dla ścisłości-popytaj,nikt go oficjalnie nie wykona.Możesz mi wierzyć,pytałam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do awarii Napisano Grudzień 13, 2006 rozmawiałam z lekarzem w wawie który robi to oficjalnie: http://www.medserwis.pl/nm.asp?p=4128,1,92017 na razie tylko u mężczyzn - wkrótce także u kobiewt, gdy będzie miał warunki to nie jest zabieg wymagający rozcięcia powłok brzusznych tak jak przy cesarce. Można go zrobić laparoskopowo - robi się niewielkie nacięcie na pępku (nie widaćblizny) i wprowadza do środka laparoskop Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość ale pieprzycie Napisano Grudzień 14, 2006 Jestem zdania, że lekarz wykona ten zabieg o ile kobieta rodziła już dziecko. Jeśli nie rodziła i świadomie zdecydowała się na bezdzietność, nikt jej tego nie wykona, ponieważ będzie bał się konsekwencji i tego, że kiedyś jej się odmieni i oskarży lekarza. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość do ale pieprzycie Napisano Grudzień 14, 2006 lekarz może się zawaha ale za odpowiednią kasę zabieg wykona nikt go nie oskarży bo robi się to nielegalnie - nie ma żadnych śladów w dokumentacji że kobieta w ogóle pojawiła się w klinice (tak jak przy aborcji) tam gdzie sterylizacja jest zalegalizowana każdy musi podpisać oświadczenie że jest świadomy konsekwencji i nie będzie w przyszłości wysuwał żadnych roszczeń - tak powinno też być w polsce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nomina 0 Napisano Grudzień 14, 2006 Teoretycznie po 3 cesarkach kobieta ma prawo do podwiązania jajowodów. Praktyka jest różna... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach