Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam maly klopot

CZY MASŁO EKSTRAJEST ZDROWE??

Polecane posty

Gość mam maly klopot

jest takiemaslo w papierkach kwadratowe EKSTRA!!jadłyscie je??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdklfjasdklfj
z definicji każde masło które ma 82.5 % tłuszczu jest w polsce nazwyane masłem Extra, czyli w dzisiejszych czasach to praktycznie każde masło (wyłączając oczywiście masmixy jakieś domieszki margaryn itp), bo masło stołowe zniknęło chyba całkiem razem komuną. To pierwsza rzecz Jest zdrowsze od margaryny bo margaryna to chemia. Tluszcz roślinny doprowadzony do postaci takiej żeby wyglądał jak masło musi zostać poddany poważnej obróbce. Każdy tłuszcz jest tuczący jeżeli w diecie występuje duża ilość węglowodanów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość GDFGFDG
niejest zdrowe wcale bo tez ma domieszki rózne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ale na pewno jest zdrowsze od
margaryny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co do margaryny
Zamiana tłuszczu roślinnego na margaryne polega tylko na uwodornieniu wiązań podwójnych które występują w tłuszczach roślinnych, na pojedyńcze. W ten sposób otrzymujemy tłuszcze identyczne z tłuszczem zwiezrzęcym. Po takiej obróbce otrzymujemy tłuszcz w 100% identyczny z tym zwierzecym. Czym się więc rózni margaryna od tłuszczu zwierzęcego? Tym, że ma inne proporcje tłuszczów nienasyconych do tych nasyconych, bo nie wszystkie wiązania zostają uwodornione. I w ten sposób jest zdrowsza. Opócz tego mogą być dodane do margaryny, ale również do masła jako takiego barwniki i konserwanty, ale to nie ma nic wspólnego z przeróbką oleju roślinnego na margaryne. Jakieś pytania?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wynalazca margaryny był chemik
"W ten sposób otrzymujemy tłuszcze identyczne z tłuszczem zwiezrzęcym. Po takiej obróbce otrzymujemy tłuszcz w 100% identyczny z tym zwierzecym." Pod względem chemicznym może. Margaryna to jest produkt wytworzony syntetycznie, nie ma juz wiele wspólnego z produktem naturalnym którym był olej. Na drodze chemicznej zmieniono strukturą produktu spożywczego, co jest samo w sobie kontrowersyjne. Oleje są rafinowane, a jednocześnie "wyprane" i wyczyszyczone ze wszystkiego. Co z tego że końcowy produkt ma strukturę chemiczną zbliżoną to tłuszczu zwierzęcego skoro jest to produkt sztuczny pozbawiony w tym procesie wszystkich zalet które posiadał produkt naturalny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co do margaryny
w przypadku margaryny i masła to są te same cząsteczki, identyczne pod względem budowy i właściwości. Identyczne!!! Tylko proporcje są inne, w margarynie jest tyle tłuszczu nasyconego ile potrzeba aby margaryna miała konsytencje stałą, nie więcej dlatego jest zdrowsza. Mówie oczywiście o margarynach do których nie dorzucono innych rzeczy typu konserwanty itp. Owszem masło samo w sobie zawiera też inne składniki, ale nie rekompensują one złych właściwości masła

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jakie to są złe właściwości
masła Jeśli ja mam do wyboru produkt naturalny - masło bo proces produkcji masła jaki jest to każdy chyba wie, które zawiera naturalne witaminy (A szczególnie) a syntetycznie wytworzoną margarynę w której są konserwanty - o czym najczęściej świadczy dość długa data przydatności, i sztuczne suplementy dodane PO wyprodukowaniu margaryny dlatego że wcześniej zostały z tłuszczu usunięte podczas chemicznego utwardzania; to ja jednak wolę masło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie we wszystkich są konserwan
zresztą pojęcie konserwanty jest bardzo szerokie, witamina C to też konserwant. Jakie złe? Wpływa na poziom złego cholesterolu, podwyższa go.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Waniliia
ja jem Florę proaktiv i uważam, że margaryna bez kwasów trans ( ale tylko taka) jest zdrowsza od masła, bo mniej kaloryczna i bez cholesterolu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×