Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co jescccc

CO JEŚĆ ŻEBY MIEĆ BIAŁKO??NIEJEM MIĘSA NIESTETY

Polecane posty

Gość co jescccc

Co mam jeśc kochane by miec dobra ilosc białka w organzmie? co ma duzo białka opróćz mięsa?pliss powiedzcie mi bo naczytalam sie tutaj takich historii co sie moze stac z niejedzneia miesa a przez to bialka ze szok:(

Gość wegemaniaczka
jajka, nabial orzechy nasiona ( np slonecznik) straczkowe ( soczewica,fasola,soja, groch....) kasze

Gość naucz siejescmięso
cholera ale jajka to zamalo chyba..przeciez jak zjesz jako to gówno ci to da za przeproszeniem ..tylko mięso sie naucz jeść!!!!!!

jest tyle literatury nt. wegetarianizmu, że na prawdę, wstyd pytać o takie podstawowe sprawy może lepiej, zamiast pytać tutaj czy wyczytywać widzimisię róznych, mniej lub bardziej wyuczonych panienek, zajrzyj na jakiekolwiek strony dla wegetarian i tam poczytaj?

Gość ale ja nie jestem wegetarianka
tylko niejem mięsa kapujecie?? nienapisalam ze jeste mwegatarianką .. poprostu nie lubiemięsa a jesli je mto raz na jakis czas wedliny też rzadko.

Gość WZC
Jedo jajko dzieńnie lub dwa ale nie więcej niż dwa bo to za dużo

no, ale skoro nie jesz mięsa, to jesz jak wegetarianin poczytaj sobie na ten temat na odpowiednich stronach albo w książkach, masa jest tego

Gość beeeeeee
krewetki!

Gość tylko bez przesady w drugą
stronę. Przebiałczać też się nie należy :) Białko jest nie tylko w mięsie. Najlepsze białko jest w jajkach i jest go tam kilka-kilkanaście gramów zależnie od wielkości jaja. Ściślej mówiąc - najlepsze białko jest w żółtku ;) tzn o najwyższej wartości odżywczej. Z innych produktów to np. ser biały ma sporo białka. Produkty roślinne mają go raczej malo i gorszej jakości - czyli trzeba zjeść więcej, ale np orzechy, jak już ktoś napisał, bób, fasola, też je zawierają.

Gość WZC
Nie jeść miesa to nie tak całkiem jest wegetarianin, bo oni też nie ją pochodnych od zwieżąt. tzn. Tłuszczy zwierzęcych, białka zwierzęcego czyli jajek itd.

pochodnych od zwierząt nie jedzą weganie, to juz całkiem inna sprawa

Gość WZC
A tak zapytam: co ci przeszkadza w mięsie. Robicie jakieś cyrki czy co: Głupie zasady. Ja to jem znowu duuużo mięsa i sałatek, a ziemniaków to prawie w ogóle.

no prawda, ze zółtko ma duzo białka ale i duzo cholesterolu... białka duzo ma- pełnowartościowego czyli pochodzenia zwierzęcego- ryby, sery, mleko i produkty mleczne, z produktów posiadających białko niepełnowartościowe- pieczywo białe- bagietka czy 100g bułki garahamki ma 8,2 g białka..kasze, otręby pszenne- 100g otrąb= 16,0 g białka, soczewica 100g= 25,4 g białka , soja (kiełki) 100g= 34,5 g białka, straczkowe, orzechy araidowe mają w 100g tego produktu 25,7 g białka ale uwaga(!) i duzo tłuszczu,

Gość ale ja nie jestem wegetarianka
a ile gram bialka trzeba na dzien zjesc by pokrylo norme?pliss powiedzcie ??czy jak zjem jedno jako na dzien to juz mam pokryte zapotrzebowanie na bialko>?

w diecie podstawowej= ok.13-15 % zapotrzebowania dobowego... czyli np. 2400 kcal na dobe = ilkośc spożytych kalorii 2400 kcal * 13 %= 312 teraz liczbe 312 musisz podzielic przez 4 kcal(tyle ma kalorii 1 gram białka) czyli 312 / 4= 78 g srednio powinno sie spożywać około 80 g białka na dobe w tym połowa powinna byc pochodzenia zwierzęcego

Gość sdfasdfasdfasdf
jedno jajko dziennie to białkowa głodówka :D kilkadziesiąt gram zależy od masy ciała i jakości spożywanego białka.

Gość wszytko zawiera białko
z tym, ze w produktach roślinnych nie ma wszystkich rodzajów potrzebnych nam aminokwasów. Samo patrzenie na zawartość białka nic nam nie powie. Niektóre aminokwasy które sa człowiekowi niezbędnie potrzebne są tylko i wyłcznie w produktach zwierzęcych,.

\"wszystko zawiera białko\" dlatego połowa przyjmowanego białka musi stanowić białko pochodzenia zwierzęcego... a dlatego, zeby nie było niedoboru pewnych aminokwasów i dlatego by nie było za duzo tłuszczu w diecie pochodzenia zwierzecego, który w wiekszych ilościach jest \"zły\"

Gość kolokarda
zapomnieliście o rybach. ryby zawierają dużo pełnowartościowego białka, owoce morza.

Gość kolokarda
Ok, przepraszam

Gość kiczaczki
a lubiecie np. Pulpety Wegusie od Primaviki? ja uwielbiam,. szczegolnie te w sosie pomidorowym!:)

Gość ivertyka
znam znam:) chociaz w moim osobistym odczuciu jednak sznycelki lepsze

Gość frankossska
sznycelki? a znacie pasztety itp? chociaz Wegusie sa przepyszne

Gość kjsdkijhbcdfvbcghdv
Organizm nie potrzebuje az tyle białka, a zwałszcza zwierzecego. Jedz banany, bo ja białko. Najlepsze są surowe produkty.

Gość kjsdkijhbcdfvbcghdv
łorzechy, słonecznik.

Gość spirulinkaaa
najlepsze źródła białka dla niejedzących mięsa to FASOLA GROCH TOFU ORZECHY

Gość To nie takie proste :(
A jeśli ktoś ma chorą wątrobę i wszystkie te produkty są dla niego niewskazane?