Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kwiatek12

Przepisy na śledzie== jakie robicie?

Polecane posty

Gość nowa zona
Oto przepis na salatke sledziowa mojej mamusi, zawsze to danie mamy na wiglijnym stole:) -ogorki kiszone -platy sledziowe juz zamarynowane w occie -jablka -cebulka -olej -koncentrat pomodorowy Ogorki pokroic w paseczki, cebule w kosteczke drobna, sledzie w paski takie na 5 cm, jablka tez w paseczki. Ukladamy czesc sledizkow na miseczke, potem jablka, ogorki, cebulka, na to smarujemy koncentratem i ukladamy kolejna warstwe i znow koncentrat.Po ulozeniu dwoch lub trzech warstw polewamy olejem, tak zeby troszke sciekl po sciankach miseczki.Wkladamy do lodowki, mozna jesc nawet tuz po przygotowaniu, ale jednak smacnziejsze jest jak skladniki troszke "przesiakna soba". Smacznego!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość śledzie po kaszubsku
zrobiłam już w niedzielę teraz się gryzą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość widać nikt nie zna przepisu na
sos chrzanowy :( a szkoda, bo ja też chetnie bym go poznała :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość po kaszubsku
przepyszne matiasy wymoczyc i pokroic na dzwonka na patelni na oliwie zeszklic cebule w talarkach,potem dodac przecier pomidorowy,razem chwile podgrzac mieszając,dodac rodzynki.w sloiku ukladac warstwami-sledzie i sos-taki gorący z patelni prosto. mniam.to moje ulubione. no i najlepiej jak przez noc postoja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość widać nikt nie zna przepisu na
po kaszubsku już mam :) chodzi mi jeszcze o jaiś inny przepis, mam matiasy solone i nie bardzo wiem co z nich zrobić, w oleju nie lubie, a z buraczkami bedą również :) ten sos chrzanowy chetnie bym zaserwowała :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aguata
Śledzie pod pierzynką Składniki: Śledzie marynowane w oleju cebula jajka ser żółty majonez Śledzie pokroić, jajka gotowanae na twardo pokroić w kostkę, cebule pokroić w paski i spażyć wżątkiem, ser utrzeć na tarce (drobnej) Układamy warstwami: cebula, śledzie, jajka, majonez i znowu cebula, śledzie, jajka, majonez i pierzynka z utartego sera żółtego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Śledzie po cygańsku 0,5 kg śledzi pokrajanych w dzwonka( albo tyle na ile masz ochotę , jesli wiecej to i składniki sosu trzeba zwiększyć) 4 duże ogórki konserwowoe pokrojone w kostkę duża cebula, albo 2 średnie tez pociachane w kosteczkę pęczek natki pietruszki słoiczek przecieru pomidorowego z Łowicza 2 łyzki oliwy lub oleju łyżka cukru ząbek czosnku (ale nie koniecznie) 2 łyżki musztardy śledzie w dzwonka pokorojone(wcześniej wymoczone) wrzucamy do miski. Kroimy skąłdniki sosu i mieszamy razem , przekładamy do śledzi i mieszamy. Zamykamy śzczelnie na kilka godzin, żeby wszystko się przegryzło. Najlepsze sa po dobie leżakowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
po kaszubsku - dzięki za przepis!!!! Wprawdzie napisałaś tak tylko oględnie, ale stwierdziłam że to starcza i zrobiłam właśnie takie. Moja mama z siostrą które nienawidzą śledzi, ale na Wigilię się zmuszają, zjadły, oblizały się , stwierdziły \"to przecież chyba nie śledź\" i wzięły jeszcze kawałek!! Nie mogło byc lepszej pochwały przepisu;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Śledziki z zalewy octowo olejowej pokrojone w kostke Podsmażana (duszona) cebulka pokrojona w kostke z tartą marchewką i koncentratem pomidorowym. Wszystko wymieszać razem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nika1234
hej dziewczyny a ja robie tak sledziki: Matjasy zalewam zimno pregotowana woda, po 2 godzinach odlewam wode i nadmiar jej wycieram w paierowe recznicki. potem kroje je na mniejsze "kwadraciki" do tego dodaje jeden zielony ogorek pokrojony w kostke. Cebule biała i cerwona pokrojona w kostke. Zalewam to olejem i kropie cytryna. Na koniec dodaje posiekana pietruszke. To wszystko mieszam i chlodze w lodowce. Pycha kazdy jest nia zachwycony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja lubię proste smaki
i minimum dodatków... Sledzie solone, wymoczone w wodzie, pokrojone w kawałki i do słoika z olejem, odrobiną cebulki i kawałkami cytryny... Potem jak mam smaka to sobie wyjumję kilka kawalków i doprawiam: - świeżą natką i mieszanką zmiażdżonych w moździerzu przypraw: kardamon, cynamn i jeszcze jakieś nie wiem jakie bo to tajemnica babci (dostaję już zmielone) - część odkładam do mniejszego słoika i do cebuli dodaję pokrojony gruby szczypior zielony - pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moje śledzie są łatwe
Płaty śledziowe wymoczyć, pokroic na części, do śmietany (18% kwaśnej a można pół na pół z jogurtem) dodać rozgniecione zabki czosnku (dużo - na jedno opakowanie smietany dwie główki czosnku albo trzy mniejsze). Przełożyć tym płaty śledziowe, odstawić conajmniej na noc w chłodne miejsce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eatka
A zna ktoś może przepis na rybę po japońsku słyszałam że jest bardzo dobra...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja mam na rybke po japonsku :) pychotka 1kg filetow z morszczuka 1/2 l wody 1,5 szkl maki 2 jajka zalewa: 2 szkl wody 4 lyzki keczupu 1/2 szkl oleju maly koncentrat pomidorowy 2 lyzki cukru,3 lyzki octu,sol na warstwy: 4 cebule sloik papryki konserwowej sloik ogorkow korniszonow rybe zaypac wegeta i odstawic na ok godz. z wody maki i jaj zrobic ciasto.rybse maczac w ciescie i smazyc na goracym oleju.cebule,ogorki i papryke pokroic w kostke.ze skladnikow zagotowac zalewe.w sloikach ukladac rybe,ogorek,cebula,papryka i tak do konca przelewajac zalewa.reszta zalewy zalac i zakrecic. odtawic. najlepsza rybka jest p ok 2 dniach.zawsze robie na swieta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hej.Kobietki a mozecie mi powiedzieć jak robicie zalewę do sledzi takich zwykłych.. solone wymoczone i do zalewy chcę włozyć. chodzi mi tylko o proporcje wody,octu i oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja znalazłam taki
przepis,juz zrobione sie przegryzaja..sos pycha ,zobaczymy ja w całosci beda smakowac ŚLEDZIE REWELKA Składniki 5 płatów matiasów 2 łyżki miodu naturalnego 4 średnie cebule – może być więcej 2 łyżki octu winnego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju (może być mniej) sól, pieprz Cebulę pokroić w plastry, na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić do miękkości, następnie dodać miód, ocet i koncentrat. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sos odstawić by wystygł. Płaty matiasów wymoczyć, pokroić na kawałki. Przedostatnia czynność to układać warstwami w salaterce czy słoiku; sos, śledzie, sos, śledzie, przykryć i dostawić do lodówki na 1-2 dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja znalazłam taki
ja cebule pokroilam w kostke i zamiast przecieru dalam keczup

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość josko1
A ja robię tak. Przygotowuje sobie "zalewe" z smietanki (jak malo gesta to majonez); czosnek; cebula; Zioła prowansalskie; pieprz i wszystko to do sloika i dobrze mieszam i wylewam na polmisek ze sledziami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość janeczka669
biore 5-7 cebul, kroję w piórka i lekko solę 2-3 jabłka ścieram na tarce dodaję do cebuli do tego majonez, troszkę śmietany, cukier do smaku i sól jesli potrzeba na koniec śledzie , kupuję marynowane w oleju wiejskim i albo kroje na pół i złożone układam na sałatce, albo kroję na kawałki i wszystko mieszam. wychodza super.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czarnego nicka mi nie puszcza!
Śledziki - hit od lat - mojego Teścia Dzięki Bogu zdradził mi tajemnicę przyrządzania;) Śledzie bardzo proste w przygotowaniu i znikające w mgnieniu oka - nie ważne jaką ilość przyrządzimy (sprawdzone przez lata, zawsze robię mega ilość i schodzi w mgnieniu oka) Składniki: - Filety śledzia - najszybciej pozbyć się można słonego smaku przez wymaczanie ze śledzi Lisnera, mogą być matiasy na tackach lub też we wiaderku, wystaczy moczyć ze 2 - 3 h i jest ok. - Cebula surowa - wedle uznania - jak lubicie śledzie w cebulce to mniej, jak cebulkę ze śledziem to więcej. Ja na kilogram śledzi kroję 7 większych cebul w piórka. - Zielę angielskie i pieprz, zgniecione w moździeżu na niezbyt małe kawałki - odrobina octu i oliwy z oliwek. Śledzie moczmy w wodzie lub mleku (przy mleku krótszy czas moczenia) przez 2-3 h. Cebulkę kroimy w piórka, umiesczamy w misie/słoju/ja to robię w garnku glinianym, zasypujemy przyprawami - jeśli ktoś lubi wyraziste smaki dodać dużo przypraw zgniecionych w moździeżu lub w woeczku , następnie wygniatać cebulkę z przyprawami tak by dobrze sok puściła, dodać śledzie wymoczone i pokrojone w kawałki, skropić wedle uznania octem i oliwą, wymieszać i pozostawić na min. 12 h do przegyzienia. następnie spożywać....... Smacznego życzę!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
emmi mrożone płaty sledziowe to najlepsze na.....rybke smażoną w panierce z frytkami :) Też pycha :) Śledzie z buraczkami (robie na oko, niestety..wiec same skladniki) Najładniej prezentują się z szklanym, plaskim naczyniu- bo to sałatka warstwowa: 1. Śledzie marynowane 2.Cebula sparzona gorzącą wodą 3. Sos (jogurt grecki+majonez+przyprawy) 5. Ziemniaki 6. Sos 7.Buraczki 8. Sos 9.starte na tarce lub drobno pokrojone jajka (uprzednio ugotowane na twardo) W zależności od fantazji i smaku warstwy mozna modyfikować (ze szczególnym wskazaniem cebuli). Sosem smaruje się tak, by nie było suche, ale sałatka też nie powinno pływać. Można zamienić jogurt na śmietanę i dodac co sie lubi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja kiedyś zrobiłam
śledzie po hawajsku,tzn z ananasem i były pyszne.Jak ktoś chce to w googlach znajdzie przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×