Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kwiatek12

Przepisy na śledzie== jakie robicie?

Polecane posty

Mój ulubiony przepis: - 6 płatów marynowanych śledzi (trzeba je wcześniej namoczyć na ok. 5 godzin) - puszka czerwonej fasoli - 1 duża żółta papryka - zielone winogrona (ilość wedle uznania) - 1 duża cebula Sos: - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki majonezu Śledzie pokroić w kostkę, fasole odcedzić na sitku i przepłukać wodą, paprykę pokroić w kostkę, winogrona na pół, cebulę w kostkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zupelnie inaczej::
w stylu m .gessler - sledzie w oleju(po wiejsku np) -rodzynki -suczone sliwki skorka pomaranczy -PRZYPRAWA PIERNIKOWA!!! -cebula -papryka -MIOOD!! -sok pomaranczowy sledzie kroimy , posypujemy przyprawa piernikowa ZALEWA; - podsmazamy skladniki ,w soku pomaranczowym moczymy skorke i rodzynki i sliwki zalwamy miodem , odstawiamy na pol godziny wlewamy na patelnie do podsmazonej cebuli i papryki dosypujemy sporo przyprawy piernikowej ZUPELNIE IN N Y NIEPOWTARZALNY SMAK!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość za Adamczewskimi
Śledzie z fasolą 8 filetów śledziowych, 2 puszki konserwowej białej fasoli (najlepiej jak najdrobniejszej), średnia cebula lub 3 dymki, 3 duże, mięsiste pomidory, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki octu winnego, 8 łyżek oleju z pestek winogron, sól, cukier i pieprz do smaku. 1. Fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać zimną przegotowaną wodą i jeszcze raz na durszlaku odsączyć. 2. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać ocet winny, sól, pieprz i cukier, po czym wlewając powoli olej utrzeć sos. Zalać sosem fasolę i wstawić do lodówki z szczelnie zakrytym naczyniu. 3. Cebulę posiekać możliwie drobno, pomidory obrać ze skórki i także posiekać. 4. Śledzie umyć (jeśli są zbyt słone przez godzinę moczyć w zimnej wodzie), osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem, pokroić na dzwonka. 5. Wymieszać śledzie z fasolą, posiekaną cebulą i pomidorami. Śledzie korzenne 8 filetów śledziowych, duża cebula lub pęczek dymki, łyżeczka ziaren kolendry, 3 goździki, 3 ziarna ziela angielskiego, pól łyżeczki grubo mielonego pieprzu3/4 szklanki oleju (słonecznikowego lub z pestek winogron). 1. Filety, jeśli są za słone zalać na godzinę zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki. 2. Cebulę posiekać możliwie drobno. 3. Rozetrzeć w moździerzu kolendrę, goździki, ziele angielskie i pieprz. 4. W szerokim słoiku układać warstwę śledzi, posypywać przyprawą i cebulą, znów śledzie, znów cebulę i przyprawy, aż do wyczerpania się składników. 5. Zalać wszystko olejem i potrzasnąć, aby olej „ rozszedł „się po wszystkich warstwach. Wstawić do lodówki na 3 dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość TheArt
Śledzie w cieście Krok 1 Kup 1 kilogram zwykłych śledzi matiasów. Na kilka godzin namocz je w wodzie. Krok 2 Następnie opłucz śledzie jeszcze raz w zimnej wodzie i osusz. Potem przekrój na pół tworząc pojedyncze płaty. Krok 3 Przygotuj ciasto do obtoczenia śledzi. Mąkę, mleko i jajka (jak na ciasto naleśnikowe) wrzuć do wysokiego naczynia i wymieszaj za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec wsyp odrobinę soli i pieprzu dla złamania smaku. Krok 4 Na patelni podgrzej olej lub oliwę. Kawałki śledzia dokładnie zanurz w cieście i połóż na rozgrzaną patelnię. Smaż tak długo, aż zarumienią się na złoty kolor. Krok 5 Śledzie można podać na gorąco lub na zimno - z sałatką ziemiaczaną lub warzywną, albo dowolną inną. Można je też udekorować rzodkiewką, zjeść same lub z pieczywem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość matibella
Bardzo lubię śledzie i zazwyczaj robię je w zalewie octowej, albo w pomidorach. Stanowią idealną przekąskę :) Uwielbiam też sałatki śledziowe. Jak mam więcej czasu to sama je przygotowuję i najczęściej występuje w nich groszek, gotowane ziemniaki, marchewka, cebula, majonez. Kiedy jestem bardzo zajęta to kupuję gotowe degi, bo bardzo mi posmakowały :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ulka ,ukla,ulika
1 mały serek "mój ulubiony" 2/3 szklanki śmietany 12- 18 % gęstej 3 całe płaty śledzi marynowanych 1 długi ogórek zielony 1 spory pęczek szczypiorku sól,pieprz,odrobina cukru Serek mieszamy z śmietaną,śledzie w niewielkie paski kroimy,ogórek obieramy i kroimy w półplasterki,solimy i odstawiam na 1/2 godziny,następnie zlewamy wodę,szczypior drobno kroimy.Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą,pieprzem i odrobiną cukru dla przełamania smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dorotka6524
śledz po cygańsku 60-70 dkg platów matiasa solonego ogórek konserwowy 4 cebule ciasto 3 jaja 5 lyżek maki lyzeczka przyprawy do ryb zalewa 0.5 szklanki oleju 12 lyżek octu 6 lyżek cukru 4 szklanki wody 6 lyżek keczupu 3 lyzki przecietu pomidorowego listek laurowy ziele angielskie zagotować zalewe, w miedzy czasie pokroić w kostke ogórek konserwowy i cebule w wyrobionym ciescie obtoczyc śledzie pokrojone w paski, uprzednio wymoczone piec na oleju najlepiej do sloja ukladać warstwami ---ogórek, cebula , sledzie na koniec zalać przegotowana zalewą i zakrecic sloik pozostawić na minimum dobe smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dorotka6524
śledz po cygańsku 60-70 dkg platów matiasa solonego ogórek konserwowy 4 cebule ciasto 3 jaja 5 lyżek maki lyzeczka przyprawy do ryb zalewa 0.5 szklanki oleju 12 lyżek octu 6 lyżek cukru 4 szklanki wody 6 lyżek keczupu 3 lyzki przecietu pomidorowego listek laurowy ziele angielskie zagotować zalewe, w miedzy czasie pokroić w kostke ogórek konserwowy i cebule w wyrobionym ciescie obtoczyc śledzie pokrojone w paski, uprzednio wymoczone piec na oleju najlepiej do sloja ukladać warstwami ---ogórek, cebula , sledzie na koniec zalać przegotowana zalewą i zakrecic sloik pozostawić na minimum dobe smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gra1604
czy zna ktoś przepis na śledzia z winem Tokaj ? pomóżcie. kiedyś robiłam takie śłedzie ale teraz nie pamietam przepisu nic , a było z 20 lat temu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość walerka99

jeśli szukacie śledzi to moim zdaniem w Polo są dobre i polecam w śmietanie. Ale tam kupicie więcej dobrych rybek. Ja zawsze kupuje na piątek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×