Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

babcia

Co sądzicie o Świętach Bożego Narodzenia?

Polecane posty

Chciałabym, z uwgi na czas zachęcić was do refleksji na temat Swiąt Bożego Narodzenia Jak je obchodzicie..... Jak spędzacie..... Jakie macie zwyczaje świąteczne...... Co sądzicie o prezentach....... I wiele innych..... Myślę, że nam wszystkim takie rozmyślania w tej gonitwie świątecznej się przydadzą:) Co o tym myślicie?

Ochodzę święta w małym gronie rodzinnym. 5-6 os. Jak byłam dzieckiem święta były dla mnie ważniejsze, teraz stało się to rutyna niestety przestałam czuc klimat swiąt. Ale to nie jest moja wina ja bym chciała mimo tego ,że nie ma u nas w rodzinie dzieci ( ja mam 18 lat) obdarowywać się prezentami. Juz nawte te potrawy tak nie smakują... W sklepach juz po wszystkich świętych wywieszane są lampki , a coca-cola to juz w październiku jezdzi tym swiatecznym samochodem po telewizorze.... Najważniejsze w święta są dla mnie kolędy i odpoczynek :) a także refleksje nad całym rokiem i wyciągnięcie ze wszystkiego wniosków...

Staram sie je obchodzic wielkim łukiem :O W sumie nie mam nic przeciwko samym swietom. Nie lubie wigilii, kilkugodzinnego siedzenia przy stole i udawania jednej wielkiej szczesliwej rodziny :O Mysle, ze jak juz bede \"na swoim\" i bede mogla swieta obchodzic po swojemu, to bardzo je polubie.

racja o to następny plus świąt .... jak musisz sie patrzeć przez 8 godz na ciotkę , której nie znosisz... i udajesz miłą żeby nie psuć atmosfery ,ale w mojej rodzinie jak się popije to i tak sie mowi co sie mysli ;p

Gość ciekawy temat
zastanawiam się jak się rozwinie:) ponoć nasze społeczeństwo jest katolickie ale jak się posłucha co o religii mówią to się włos na głowie jeży!😠 te święta są dla katolików najważniejsze a jak to naprawdę jest?

Najważniejsza (w kościele) podobno jest Wielkanoc - radość ze zmarwychwstania Chrystusa.

Gość ciekawy temat
ale chyba jak by Jesus się nie urodził to nie było by następnych świąt? nie uważasz?

Gość poala
Najważniejszym świętem katolickim jest Wielkanoc A Boże Narodzenie? coż... "Przyszła nareszcie chwila ciszy uroczystej, Stało się - między ludzi wszedł Mistrz - Wiekuisty" C.K. Norwid

Gość goldenmark
ja się zastanawiam czy wszystkie religie sa tymi świętami zainteresowane bo z tego co mi wiadomo to nie wszystkie je obchodzą ciekawe dlaczego

wpisujcie się kochani:) co was cieszy na święta a co trapi:( jakie macie zdanie na ten temat

Uwielbiam swieta bozego narodzenia i cala ta atmosfere, kolo mnie stoi juz choinka, slucham koled, ach kochany czas.

Następna katedra \"o wyższości swiat bożego narodznia nad świetami wiekkiej nocy\"... :o

zalety: -pyszne potrawy -prezenty -\'\'ciepło rodzinne\'\',spotkanie z całą rodziną -świateczna atmosfera -wolne od szkoły -więcej fajnych filmów w TV ;) wady: -duże wydatki finansowe -cierpienie wieeelu karpi :( :( -trzeba sie wyspowiadac :D

Gość moherowa beretka
Mała dygresja: O wyższości Wielkiej Nocy nad Bożym Narodzeniem decyduje fakt, że urodzić się może każdy, a zmartwychwstać mógł tylko Jezus Chrystus.

PIĘKNE ŚWIĘTA--- ALE BEZ GOSCI!!!!!!!!!!!!!!CIOTEK ,WUJKÓW . W TYM ROKU OBCHODZĘ JE SAMA Z MĘŻEM I DZIEĆMI BEZ RODZINY , SAMI!!!!!!!!!!!!!!! TAK JAK ZAWSZE MARZYŁAM ......NA SPOKOJNIE BEZ BIEGANIA PODAWANIA CAŁY WIECZÓR DO STOŁU............USŁUGIWANIA. KONIEC!!!!!!!!!!!!!! NA LUZIE PEŁNYM LUZIE:)

Moim zwyczajem świątecznym oprócz choinki, świecidełek itp. jest jemioła. Pędy jemioły sprowadzały do domu szczęście i bogactwo, spełniały ludzkie życzenia i marzenia. I ja w to bardzo wierzę:-)))