Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bryyyy....

Do posiadaczy i hodowców psów... doradzcie bo zwariuje

Polecane posty

Gość bryyyy....

Wchodze do kuchni i oczywiscie znów wdepnęłam w psie siki Jestesm chyba posiadaczem najgłupszego psa na świecie, ma 3 lata a nadal sika w domu. Nie wiem już co robić. Jak można psa tego oduczyć czy to w ogóle możliwe w tym wieku?? Doradzcie coś bo zwariuje a to sie źle skonczy dla futrzaka.

Częsciej z nim wychodź na spacer, żeby się przyzywczaił, że nie sika się w mieszkaniu.Za nie nasikanie nagradzaj, za załątwienie się na dworze , chwal.

Gość a jaka to rasa
?

Gość Dsad
Moj piesek nauczyl sie sikac poza domem w ciagu tygodnia, jeszcze jako maly szczeniaczek. Jest na to dosc nieprzyjemny sposob aczkolwiek skuteczny. Gdy piesek wysiusia sie na podloge, wolamy go, lampiemy za kark i delikatnie wsadzamy mu pyszczek w to co narobil, mowiac wetdy glosnym i stanowcyzm glosem NIE. Mozna tez skarcic lekko psa klapsem w pupe. A kiedy podczas spaceru pies zalatwi sie na dworzu, nagradzamy go chojnie. Uczenie zwierzaka metoda kary i nagrody jest najlepsze, jednak nie naleyz zapominac o tym, zeby psa nie nagradzac samymi samkolykami, bo wtedy pies widzac ze nie mamy w dlonii czegos dobrego, przestanie wykonywac polecenia, Takze psa nagradzmy w 60% dobrym slowem i glaskaniem, a 40% smakolykiem. POzdrawiam

Gość kiedy moj pies byl maly
uwaznie go obserwowalam. jak tylko zaczynal sie dziwnie krecic po mieszkaniu od razu wypuszczalam go na podworko. teraz sam staje przy drzwiach i piszczy, albo przychodzi do mnie i cicho piszczy :) sprobuj moze nie jest jeszcze za pozno :)

Gość potwierdzam im czesciej
wychodzisz tym lepiej dla pieska, szybciej zakuma o co chodzi. Ja swojego nauczyłam baaardzo szybko ale to jamnik :-)

najgłupsze co można zrobić to wsadzić psu pysk w siki to jakieś średniowieczne metody nie mające nic wspólnego z tym co chce się osiągnąć żeby osiągnąc sukces z 3 letnim psem trzeba o nim wiedziec trochę więcej jak długo jest w domu , kiedy sika ( tzn, czy kiedy zostaje sam czy przy Tobie ) i jaki to pies , czyli jakie ma skłonności - czy jest domonantem ( w co wątpię ) czy jest bardzo uległy

Gość sylwiak99
racja, przecież jeśli umiał sikać na podwórku to nagle w wieku 3 lat nie oduczył się tego . Musi być jakaś przyczyna , przez 3 lata był mądry ,a nagle stał się według ciebie głupi? Moze jest chory . ?

Gość a nie moge jak lubie
trzyletni pies sika w domu?????nigdy w to nie uwierzę:D:D:D:p

czasem się udzielam , ale zazwyczaj się wkurzam za bardzo :) mam dość żelazne zasady dotyczące psów , a na psich zbyt dużo awantur :) zreszta przezd kompem lubie odpocząć od pracy ;)

dokładnie :) brakuje forum o psach naprawdę pracujacych , dla naprawde hodowców itd....a typ dogsów i dogomanii to właśnie cos jak \"mordka w siki \" :):)

A w jakim sensie pracujacych? Dla mnie szkolenie i wychowanie to zbyt trudna dziedzina:P zdecydowanie wole leczyc:) ale brakuje także osób, które dobrze szkola i zajmuja sie takimi juz \"skrzywionymi\" psiakami:( czasami , jak przychodza do mnie psy po "tresurze"... ech , szkoda gadac

Gość Hodowcy czyli dostawcy
jeszcze większej ilości bezdomnych zwierząt !!!

pracujących np. w wojsku :) w sumie to u nas w PL szkoli psy tylko policja dla siebie , a normalnych szkoleniowców jak na lekarstwo a co do psów po \"szkoleniu \" to chociaz czasem mnie to męczy strasznie nieraz wyprowadzałam psy z \" reakcji na nowoczesne metody \" zresztą grupowe szkolenie polegaja na jednakowym traktowaniu 10 psów , 10 róznych ras , 10 różnych skłonnościach :) ups..........psuję temat :)

a psujmy , przynajmniej bedzie na górze i moze autorka sie odezwie ja bym mocz przynajmniej zbadała temu psiakowi leczyłam troche policyjnych psów a na co dzien pracuje z zaprzegowymi:)

taaa...autorka chyba sprząta :) ale nawet jestem ciekawa jak to naprawde jest z tym psem :) bo może on tak sika od 3 lat i nikt mu nie wytłumaczył ,że to brzydko ?:) a zaprzegowce to nie moja działka :) chociaz popatrzec uwielbiam :) ja kocham maliniaki i ich zapał do roboty :) i oczywiście dostaje szału na widok przygaszonego owczarka niemieckiego , albo maliniaka prowadzonego trzy6 razy dziennie dookoła bloku na smyczy ...grrrrrrrrrrrrr.......zaprzęgowych też to dotyczy :( i przerzaża mnie rozbudzanie agresji przez szkoleniowców , czasem kompletnie bez sensu ogólnie to jak pies skoczy na rękaw to uważany jest za \"szkolonego \" najlepsze są takie wyszkolone psy , które nauczone na pozorancie nie rozumiejż ,ze facet bez rekawa to tez może być bandyta :) małó kto uczy psy np. w garniturze :) a szkoda ja najwięcej skupiam sie na pracy węchowej , bo takich potrzeba najwięcej a policja w polsce ? chciałabym ,żeby stac ich było na takie psy jakie powinni mieć :)

Długa dyskusja... a metody , jakich uzywaja właściciele , żeby psa nauczyc , oduczyc, przerażaja. Chociaz sama mam problem z agresja mojego psa w stosunku do innych psów(pamiatka ze schroniska) , a jak chciałam isc z nia do \"szkoły\" to mi pan powiedział , ze mu bede grupe rozwalała i mam zapomniec , w kagancu z psem chodzic i tyle O_O

Gość Cziucieła
Dsad Udzielileś najgłupszej rady pod słoncem. Dodatkowo psa karze sie biciem tylko w jednym przypadku - gdy rzuci sie na swojego właściciela. To, że sika jeszcze w mieszkaniu to wina właścicielki. Droga właścicielko, możesz zrobić tak: obserwuj psa i w momencie kiedy będzie sie zabierał do sikana, szybko go złap, wołając przy tym "nie, nie" i natychmiast wyprowadź na dwór. Jeśli pies nie jest tępy to sie nauczy. A swoja drogą to nie rozumiem jak mogłas doprowadzic do takiej sytuacji. :))

Gość bryyyy....
Hej dzięki za odzew. To nie jest tak, że kiedys sikala na dworzu a teraz zaczela w domu. Nie napisałam jednej ważnej sprawy, że zawsze dzieje się to w nocy, mimo, że zazwyczaj ostatni spacer ma kolo północy a pierwszy ok. 7 rano i ok 3, 4 w ciągu dnia, wiec to napewno nie jest kwestia rzadkich spacerów. Czasem co mnei cholernie dziwi, przyjdzie ze spaceru i jak tylko wszyscy sie położa to naleje w kuchni- tak bo właśnie tam zawsze sika :o Myslalam, że moze to byc kwestia guzów które ma na brzuszku w okolicach pęcherza moczowego (wybaczcie moją niefachową terminologie ale nie jestem żadnym hodowcą a to mój pierwszy pies, w dodatku dostalam go gdy miał już ok pół roku). A propos tych guzów to byłam z tym u weterynarza i stwierdził, że to nie powinno wpływac na załatwianie sie w domu. Nie wiem czego to jest kwestia, że zawsze w nocy leje w domu (czasem potrafi zaraz po spacerze) :o A co ciekawe rzadko to rzadko ale zdarzylo sie ze musiala zostac sama w domu ok. 9 godzin i nic nie zrobila tylko normalnie załatwila sie na spacerze noo ale to był dzień.. Możecie mi nie uwierzyć ale tak naprawde jest i zastanawiam się czy nie poprosic o rade jakiegoś człowieka zajmującego się zachowaniem i zwyczajami psów. Pozdrawiam

Gość dsad
Jest to metoda derastyczna ale skuteczna, i nie rozumiem co wywoluje u Was takie wielkie oburzenie? i nie chodzi o to zeby psu caly ryjek wkladac w siki tylko wskazac mu o co dokladnie nam chodzi. A maly klpas w dupe nie zaszkodzi, przeciez nie mowie ot u linczowaniu :P