Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość darietta

sprawdzony i dobry przepis na gofry poszukuje

Polecane posty

Gość darietta

mam w domu przepisy na gofry ściągniete z internetu ale coś nie chcą mi wyjść albo cisto wychodzi bardzo gęste i po upieczeniu jest jakies zakalcowane albo wcale gofry nie chcą wyjśc, jeśli macie jakis dobry sprawdzony przepis to napiszcie tu bede wdzieczna przy okazji napiszcie jakie to ciasto ma byc jak ma wyglądac gęste czy jak może ktos wie jak robią ciasto w tych budkach z goframi ze są smaczne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość darietta
a czy zna ktos może taki przepis na gofry jakie robia w tych budkach byłabym bardzo wdzieczna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
30 dkg mąki 500 ml mleka 7,5 dkg cukru (ja daję więcej) 100 g masła 2 jajka 1 proszek do pieczenia. Wymieszać mąkę z mlekiem i cukrem. Dodać masło, jajka i proszek do pieczenia. Zmiksować na gładką masę. Wylewać na bardzo dobrze rozgrzaną gofrownicę. I przed pierwszymi posmarować ją olejem. Przepis jest sprawdzony i naprawde bardzo bardzo dobry.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Skladniki : 0,5 kg maki 0,25 l wody 0,25 l mleka 2 jajka cukier ( 0,5 szklanki ) 0,5 szklanki oleju troszke proszku do pieczenia oraz maki kukurydzianej ,ktora sprawia ze nasze gofry beda chrupiace Przepis ten otrzymalam od pani ,ktora prowadzi sprzedaz gofrow .Sama go sprawdzilam i gofry wyszly takie jak zawsze sobie marzylam !!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
warto dodac do ciasta łyżkę gestej smietany :)) a gofrownicę kazdorazowo przesmarować kawałeczkiem słoninki by ciasto nie przywarło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość darietta
ja z mama sie zastanawiałam czy ci co maja te budki z goframi do ciasta zamiast mleka daja wode bo wszystkie przepisy które wziełam kiedys z netu własnie z tego forum ktoś pisał to wychodziły mi takie zakalcowate a oni mmaja takie cienkie chrupiiące powiedzcie mi czy to ciasto ma byc leiste czy gęste

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A macie taką super starą gofrownicę (ciężka wielka metalowa. i takie tez mają w budkach)? Bo jak nie to nie wyjdą. Taka byle jaka gofrownica nie nagrzewa sie tak chyba, albo sama nie wiem. Bo robiłam i w takiej i w takiej. Ten przepis co ja dałam. Może nie rosną takie wielkie. Ale zaraz po wyciągnieciu z gofrownicy są gumowate ale zaraz potem robią się chrupiące.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ZAWSZE są pycha: 1 szkl mąki 1 jajko 2 łyżki cukru 3/4 szkl mleka 1/4 szlk oleju albo roztop margaryny 1-2 łyżeczki proszku do piecz troszkę soli (ja dodaję jeszcze troszkę wody min GAZOWANEJ to są pulchniejsze) czasem sla urozmaicenia dodaję cukier waniliowy albo migdałowy :) Ps. Ja zazwyczaj robię wszystko \'na oko\" ;) i Tobie też tak radzę :) dobrze, żeby ciasto było dość rzadkie 🌼

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
okokoko... taką miałam :I( i niestety padła. Przywieziona jeszcze za czasów komuny zza zachodniej granicy. wspaniałe na niej serducha wychodziły. Potem kupiłam to co było w sklepie .. teflon :(( okazał się do bani.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość darietta
nie gofrownica jest nowa teflonowa to jest dwojavczek z wymienianymi płytkami do tostów i gofrow to nis wypróbuje wasze przepisy a ciasto ma byc takie leiste jak na neleśniki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Powiem ci tak. To ciasto to musisz sprobować ono wychodzi troszkę b ardziej gęste niż na naleśniki. Ale musisz po prostu sprawdzać :D i tak jak naleśniki zawsze pierwsze mi nie wychodzą.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość darietta
no własnie ja juz tez troszke eksperymentowałam i jak jest gęściejsze to kratki wychodzą i góra i dół a jak za zadkie to góra sie nie odciska zbyt dobrze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
16:58 PimP-JuicY Jak przyrządzić? Zaczynamy od stopienia margaryny i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Dodajemy zimną margarynę. Miksujemy. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakiś 3-5 min. smaruję gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, nie będzie się lepić. Wiem, że gofrownica jest z teflonu, ale te pierwsze są juz lepsze. Ciasto wylewam małą chochelką na całą foremkę. Potrzebne przybory: Gofrownica, mikser lub ubijaczka i silne rece. Jak podawać? Nie ma znaczenia, szybko znika. Uwagi: Ważne. Gofry po upieczeniu powinny, chwilkę ostygnąć. Nie wolno ich jednak kłaść, najlepiej oprzeć o ceoś. Kiedyś wykorzystywałam do tego kratkę z piekarnika, dzisiaj mam już taki stojak na tosty. SPRAWDZONE

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
16:57 PimP-JuicY - 0,5 kg mąki, - 2 jajka, - 1/2 szklanki cukru (lub mniej, będą słodkie), - 1/3 kostki margaryny do pieczenia (wrażliwi mogą dodać masło), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - woda.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryszarda.
Przepis nr 1 180 g mąki żytniej 100 g cukru 1 łyżka stopionego masła 4 łyżki wody 4 jaja Przepis nr 2 300 g mąki 100 g masła 75 g cukru 15 g proszku do pieczenia 2 jaja 0.5 l mleka Przepis nr 3 250 g mąki 200 g cukru 200 g masła 0.5 szklanki wody 2 łyżki kakao albo sok cytrynowy 4 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier , wodę i kakao wymieszać , zagotować i odstawić Do gorącego dodać masło. Dodać pianę z białek Przepis nr 4 250 g mąki 1 jajo 1 łyżka roztopionego masła 1 szklanka zsiadłego mleka Przepis nr 5 180 g płatków owsianych 100 g cukru 100 g margaryny rozpuszczonej 4 jaja 4 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystko oprócz białek zmiksować. Dodać pianę. Przepis nr 6 500 g mąki 125 g cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka esencji pomarańczowej 2 torebki cukru waniliowego 1 mały proszek do pieczenia 8 jaj 1 margaryna Jaja i cukier zmiksować Dodać esencję i mąkę z proszkiem Rozpuścić margarynę i połączyć z ciastem Chłodzić 2 godziny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sprawdziłem dziesiątki przepisów na gofry, z różnym tłuszczem, z różnymi składnikami i proporcjami i wyszedł mi http://wysmienity.pl/gofry/ dla mnie w sam raz, ale pewnie znajdą się wybredni z lepszymi przepisami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×