Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nina_____________5

BARDZO DUZY.....DYLEMAT.............POMOZCIE!

Polecane posty

Gość gość
no to innego wyjścia nie masz--> dla jego wygody, bo mu bez gumki jest przyjemniej, mi to nie robi roznicy. Natomiast tak jak dla Ciebie przyjmowanie tabsow jest wygodne, tak dla mnie nie. Moge chyba miec wlasne odczucia, prawda?

Gość pozdro nie pieprz
aborcyjne dzialania ... chodzi ci o tę tabletkę PO jak mniemam O_o chyba nire mówisz,z e jakies tabletki anty są aborcyjne ?!?!?!?

Gość gość
pozdro nie pieprz-->przypisuja tabletki bez mrugniecia, bo napedzaja w ten sposob farmaceutyczny biznes. Wiecej kobiet zaczyna przychodzic do ginekologa - to po recepte, to po badania na przeciwskazania itd, a kasa wedruje do kieszeni prywatnych klinik....

Gość gość
pozdro nie pieprz-->nie chodzi mi o postinor, chodzi mi np. o cilest lub inne zwykle tabsy hormonalne. Ulotka do reki i czytamy....

Gość pozdro nie pieprz
Spiskowa teoria dziejów, co ? ;) rób jak chcesz :) gratuluje tylko chłopaka macie przynajmniej cos wspólnego: myślenie o wygodzie i dobry tylko Twoim 🖐️

Gość gość
pozdro nie pieprz musi cie bardzo kochac godząc sie na toale z pewnoscia miedzy bogiem a prawda lepiej jest mu bez gumki kończąc w srodku ...No wiesz, jesli facet jest z kobieta, bo ta sie kocha bez gumy, to cos nie halo....

Gość pozdro nie pieprz
no Cilest moja droga akurat zageszcza śluz by plemniki nie przeszły do srodka i zapobiegły "zaciązeniu" ....

Gość gość
Dostalam opieprz, bo nie chce brac tabsow.:o Do czego ten swiat zmierza!?

Gość gość
pozdro nie pieprz-->oki, zaraz poszukam ulotki.

Gość pozdro nie pieprz
a widzisz skarbie róznica miedzy anmi dwiema jest taka, ze ja sobie nie wyobrazam stosunku żeby mój facet kończył poza mną, a w gumce nie lubie bo to jak jakis mur albo 3 osoba miedzy nami :O za bardzo go kocham i za bardzio chce zeby mu było dobrze :) dziekuje bogom za taki wynalazek jak tabletki :)

Gość no to innego wyjścia nie masz
jak wcześniej napisałam - DO TABLETEK NIKT NIE MA PRAWA ZMUSZAĆ Więc oczywiście ty możesz mieć inne zdanie od mojego :-) Tylko nie mów, że twoje jest ważniejsze od mojego... Każdy ma swój rozum i skoro dorósł do seksu to i rozum swój ma i postępuje tak, jak mu ten rozum dyktuje. Pozdrawiam inaczej myślącą Natomiast zupełnie nie zgadzam się z opinią o tabletkach anty jako środku aborcyjnym. To czysta bzdura rodem od ojca Rydzyka

Gość na ulotkach
własnie przeczytałam w broszurce Yasmin, których nota bene uzywam....mogą powodowac raka. pisze to sam producent.

Gość pozdro nie pieprz
mówisz o tym "Istnieją doniesienia o częstszym występowaniu raka szyjki macicy u kobiet, które stosują przez długi czas doustne środki antykoncepcyjne. Może to jednak nie mieć związku z przyjmowaniem tabletek lecz z zachowaniem seksualnym lub innymi czynnikami." ?? producenci musza napisac ostrzezenie nawet jeszeli nie jest jeszcze udowodnione, ze to one badz nie one moga powodowac zagrozenie dla zdrowia lub zycia.

Gość gość
juz przeklejam:1. Podstawowym działaniem pigułki hormonalnej jest zahamowanie procesu dojrzewania i uwalniania komórki jajowej. Ale to nie wszystko.2. Hormony zawarte w pigułce wpływają na konsystencję śluzu, który znajduje się w kanale szyjki macicy. Pod ich wpływem staje się on nieprzenikliwy dla plemników i uniemożliwia im dotarcie do komórki jajowej.3. Zmniejsza się też szybkość, z jaką komórka jajowa wędruje przez jajowód na spotkania z plemnikami.4. Jednocześnie występują zmiany w śluzówce wyścielającej wnętrze macicy, które uniemożliwiają wszczepienie się tam zapłodnionej komórki jajowej.Wszystkie powyższe te działania sprawiają, że pigułkę można uznać za najskuteczniejszy środek antykoncepcyjny.II. Dwuskładnikowa doustna tabletka antykoncepcyjnaSkłada się z ethynyloestradiolu EE (syntetycznego estrogenu) oraz różnych progestagenów (pochodnych progesteronu).Podanie tabletki doustnej sprawia, że w surowicy krwi utrzymuje się stałe stężenie hormonów sterydowych (estrogenów i progestagenów). Powoduje to zahamowanie uwalniania gonadotropin przysadkowych (FSM i LH). W wyniku tego w jajnikach nie dojrzewają pęcherzyki Graafa i nie dochodzi do uwolnienia komórki jajowej (owulacji). Dodatkowo progestagen, który jest obecny w pigułce, ma następujące działanie:wpływa na błonę śluzową macicy w taki sposób, że przyspiesza przemianę jej struktury, co uniemożliwia zagnieżdżenie się zarodka. Umieszczone tu gruczoły stają się drobne, zniekształcone, niezdolne do produkowania odpowiedniej ilości śluzu. W tak zmienionej błonie śluzowej macicy nie może zagnieździć się blastocysta (czyli bardzo wczesne stadium rozwoju zarodka),powoduje, że śluz szyjkowy jest bardzo zbity, gęsty, nieprzepuszczalny dla plemników,sprawia, że plemniki nie mają zdolności do tworzenia enzymu niezbędnego do rozpuszczenia otoczki komórki jajowej (akrolizyny), dzięki czemu nie dochodzi do zapłodnienia.To z portali medycznych, chcialam przekleic fragment ulotki, ale sa tylko w pdfie i niechce mi sie szukac odpowiedniej informacji.

Gość pozdro nie pieprz
no i co w zwiazku z tytm ? sądzę, ze ciebie akurat intersuje to : " Podstawowym działaniem pigułki hormonalnej jest zahamowanie procesu dojrzewania i uwalniania komórki jajowej" hmmm ? mnie nie :) tabletki anty nie powoduja bezpłodnosci i nie jestem religijna by martwiło mnie to,z e nie dochodzi z winy tabletki do zapłodnienia :)

Gość gość
no to innego wyjścia nie masz-->alez ja nie mowie, ze moje jest wazniejsze zdanie. Kazda ma swoje racje, swoj wybor i niech postepuje tak jak chce. Tylko, ze jak zaczyna mi ktos sugerowac (chyba ze jestem przewrazliwona), ze byc moze slabo faceta kocham, albo dziwne ze on ze mna jest jeszce, bo tabsow nie biore, to nie fair juz jest:o To nie do Ciebie zarzut oczywiscie;)

Gość gość
Nie, mnie interesuje to i wcale nie musze byc od ojca Rydzyka, to sa fakty:oDodatkowo progestagen, który jest obecny w pigułce, ma następujące działanie:wpływa na błonę śluzową macicy w taki sposób, że przyspiesza przemianę jej struktury, co uniemożliwia zagnieżdżenie się zarodka. Umieszczone tu gruczoły stają się drobne, zniekształcone, niezdolne do produkowania odpowiedniej ilości śluzu. W tak zmienionej błonie śluzowej macicy nie może zagnieździć się blastocysta (czyli bardzo wczesne stadium rozwoju zarodka),A swoja droga jakie pigulki bierzesz? Jedno czy 2 skladnikowe?

Gość gość
Jak widzisz wiec, nie zawsze hamowane jest wydzielanie komorki jajowej i czasami dochodzi do zaplodnienia. Radze nauczyc sie czytac ze zrozumienem. dla mnie akurat jest to wazny fragment, dla Ciebie nie musi...tylko uswiadamiam Cie.

Gość na ulotkach
do "pozdro nie pieprz" - i ja mam taką nadzieję, ale do lekarza na kontrolę i cytologię i inne bdania latam częściej niż trzeba. Co w sumie jest dobre, bo nawet gdybym nie brała tabletek i chodziła do lekarza raz na 2 lata (tak jak to było przed tabletkami) może bym cos przegapiła. I nie zgadzam się z tezą , że to dla mężcyzny tylko. To dla mnie, dl nas też. Uczucie "bez" z ukochaną osobą, z ukochanym ciałem nie da się porównac z niczym. I nie tylko o przyjemność czysto fizyczna chodzi.

Gość nina_____________5
tak jak tu sobie pisalyscie troche poczytalam tu na forum o tabletkach i niestety sa same negatywy oprocz tego najwazniejszego ze ochrania przed ciaza.ciezka sprawa bedzie ze mna.powiem szczerze ze takiego dylematu nigdy nie mialam i boje sie ze w koncu na nic sie nie zdecyduje....nie no musze kurde masakra!!!!

Gość oj pozdro
Ja rozumiem, że chciałas zwrócić uwagę na wczesnoporonne działanie tabletek anty, ale jak widać nie dotarło. Pomyślcie czasem mózgiem, chocby tym wielkości wiewiórki, a nie cipą, to może nauczycie sie czytać ze zrozumieniem. Ha ha ha! Nawet nie wiedzą co biorą durne babska.

Gość pozdro nie pieprz
Jak widzisz wiec, nie zawsze hamowane jest wydzielanie komorki jajowej i czasami dochodzi do zaplodnienia. Radze nauczyc sie czytac ze zrozumienem. dla mnie akurat jest to wazny fragment, dla Ciebie nie musi...tylko uswiadamiam Cie." juz powyzej napisałąm o tym :O "Co w sumie jest dobre, bo nawet gdybym nie brała tabletek i chodziła do lekarza raz na 2 lata (tak jak to było przed tabletkami) może bym cos przegapiła." i bardzo dobrze :) widzisz mojej kumpeli mama jest ginekologiem ona wiec jest przyzwyczajona do czestych badan, do dbania o swoje zdrowie itp. od dawna jednak mieszkaja w innych miastach i z racji tego kumpela ma innego kekarza, jednak nauczona przez mame cytologie robi co pół roku ... i co jej to dało ? wystarczylo, ze badania robiono w dwoch różnych ośrodkach i sie nagle okazało, ze dziewczyna jest przed konizacją bo z grupy II po poł rku (niby) zrobiła jej sie III ! kumpela nie bierze tabletek, zeby nie bylo ze to przez tabletki ... chodzi o same badanie, fajnie ze przynajmniej dzieki tabletkom czesciej sie robi badania chcac nie chcac trzeba do tego lekarza sie wybrac, dobrze tylko by był on dobry :)

Gość udaje ze mysle
Powyżej było to:pozdro nie pieprz no i co w zwiazku z tytm ? sądzę, ze ciebie akurat intersuje to : " Podstawowym działaniem pigułki hormonalnej jest zahamowanie procesu dojrzewania i uwalniania komórki jajowej" hmmm ? Nie, ona nadal nie rozumie, dajmy sobie spokój:D

Gość na ultokach
j mam obsesję więc robię badania co mniej wiecej pól roku i ...na zmianę w 2 ośrodkach ;) W żadnym się nie przyznaję , że chodze też do innego. Ale to też duża zaleta odpowiedzialnego brania tabletek - częste badania . Poza tym...nie pale , nie piję , kupuję zdrową zywność , uprawiam sport i wolę nacisk na taką ochronę zdrowia stawiać. ps. kiedyś, przed tabletkami, zdarzyła mi się raz 5 letnia przerwa:(

Gość pozdro nie pieprz
udaje że myslę : ja rozumiem ciebie...ale ty mnie nie i wcale nie spodziewam sie ze zrozumiesz. Jezeli kiedys podwyzszy ci sie IQ jakims cudem to przeczytaj jeszcze raz co o tym napisalam i moze wtedy zrozumiesz :O

Gość udaje ze mysle
Kobieto, nie odróżniasz komórki jajowej od blastocysty, co ja mam czytać, wobec tego? Pozdro dobrze zrobila, ze skonczyła rozmowę z Tobą 🖐️

Gość pozdro nie pieprz
:O chryste, wiec czytaj z drukowanych liter moze pomoze cos: NIE JESTEM RELIGIJNA, MAM W DUPIE TO CZY BLOKUJE TO MOJE JAJECZKA BY NIC SIE NIE NARODZILO, TABLETKI PRZYNAJMNIEJ BLOKUJA A TY Z TYMI W GUMCE ZO NIBY ROBISZ ??? ZAPLADNIASZ JE GDZIE POZA ORGANIZMEM ??? WYWALASZ DO KOSZA ALBO DO KIBLA WIEC SPIEPRZAJ MI Z TĄ HIPOKRYZJA JAK ZACZYNASZ WYJEŻDŻAC O MORALNOSCI" ZWIAZANEJ Z TABLETKA WCZESNOPORONNA CZY TAKIM JEJ DZIALANIEM :o nastepnym razem przypatrz sie tym plemnikom z ktorych byłyby piekne dzieci zanim je wrzucisz do kosza a potem pomowimy o dzilaniu poronnym tabletek antykonepcyjnych, oki ?

Gość udaje ze mysle
O rany, czy ktoś jej wytłumaczy? Ja zaraz zejdę tu. Pozdro, gdzie jesteś 😭. Lol dnia normalnie.

Gość pozdro nie pieprz
albo nie rozumiesz co ja pisze albo co pisze pozdro, bo pozdro nie chce łykac tabletek ze względu na charakter aborcyjny niekórych tabletek ...

Gość udaje ze mysle
Charakter aborcyjny WSZYSTKICH tabletek, a nieniektórych to po pierwsze. A po drugie, wydalenie komórki jajowej nie równa się wydaleniu blastocysty. Komórka jajowa Plemnik Blastocysta (zarodek) Sprawdz sobie w googlach znaczenie poszczególnych słow, dopiero pogadamy. A Twoja religijność nie ma tu nic do rzeczy, chodzi o fakt, który ktoś chciał przedstawić, a Ty udajesz, że go rozumiesz. Kończę i wniosek mam taki, że zbyt lotna nie jesteś 🖐️