Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość n_marta_

Dieta w Refluksie ?

Polecane posty

Gość n_marta_

Mam prośbę od kilku dni staram się znaleźć jakiś przykładowy jadłospis dla refluksowca ale niestety znalazłam tylko propozycje diety na jeden dzień, a jakoś nie uśmiecha mi się do końca życia jeść co dzień to samo. Czy macie może jakieś namiary na stronki na których bedzie jadłospis bardziej obszerny, a może ktoś sam wymyślił jakieś fajne danie dla refluksowca i mógłby zdradzić przepis. Albo niech ktoś podsunie jakiś pomysł na posiłki zabierane do pracy, takie jak I i II śniadanie, Pozdrawiam cieplutko

na pewno to muszą być produkty, które nie powodują wzdęć i nie zwiększają nadkwasoty (słodycze odpadają, wszelkie kapustne warzywa też).

Gość Olunia22
a jakie sa objawy refluza i jakie mam zrobic badania by sie upewnic ze go mam

Cytuję samą siebie z innego wątku: To może być refluks żołądkowo-przełykowy, czyli cofanie się treści żołądka do gardła. Możliwe objawy: zgaga, palenie w przełyku, podrażnienie gardła, krtani (i/lub uczucie ucisku, chrypka, uczucie czegoś w gardle, stałe odchrząkiwanie itp.), smak gorzki/kwaśny, smak wymiocin (przepraszam za dosłowność, ale tak jest ), może też być kaszel, problemy ze uszami (ból w środku, niedosłuch). Badanie laryngologiczne i gastrologiczne (gastroskopia).

Gość olunia22
dzieki nomina