Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę was o info

Sepracja, rozwód, koszty- nic nie wiem!

Polecane posty

Gość proszę was o info

Czy skoro od roku nie mieszkam z mężem ale nie zgłaszaliśmy separacji to rozwód dadzą nam bez wcześniejszego jej ożeczenia? Czy skoro mąż nie pracuje ma mnw ok 500zł renty a nasze dzieci są pełnoletnie (syn jeszcze się uczy na studiach córka skończyła już edukację)będzie z tego miał jakiś obowiązek do płacenia synowi? Czy to istotne jest dla sprawy że nie mieszkamy razem, ja z dziećmi zostałam w naszym wspólnym mieszkaniu, on coś wynajoł jak będzie wyglądać sprawa podziału, czy jemu coś się należy?

orzeczenie separacji albo rozwodu mają sie do siebie nijak - nie zależą od siebie. Możesz od razu dostać separację lub rozwód - zalezy, o co wniesiesz w pozwie Obowiązek alimentacyjny ciąży na rodzicu do czasu ukończenia przez dziecko nauki, nie dłuzej niż do 24 roku życia. Jeśli nie wniesiesz o orzeczenie alimentów, to mąż nie będzie mial obowiazku ich spłaty. Separacja faktyczna ułatwia orzeczenie rozwodu, bo wtedy przynajmniej więź gospodarcza-ekonomiczna jest definitywnie rozerwana Co do podziału majątku - proponuje się go często od razu w pozwie. Wszystkie rzeczy, cały majątek, jest wspólny, jeśli został zakupiony po zawarciu małzeństwa i podlega podziałowi na pół.