Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca mama

KOLACJA NA 8 OSOB - CO UGOTOWAC?

Polecane posty

Gość pytajaca mama

ludzie prosze co zrobic na kolacje? nie mam pomyslu i kasy tez nie za duzo. na poczatku miala byc tylko tesciowa z siostra,ale szwagier z dziewczyna sie tez wprosili. maja przyjsc na 18. czy zrobic tylko ciasto i koniec? pomozcie prosze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no jak nie masz kasy
to możesz zrobić sałatkę, kanapki, jakieś oryginalne koreczki, podać ciepłe napoje......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytajaca mama
cieple napoje to chyba tylko kawa albo herbata. koreczki -dziekuje za pomysl,ale szagier pewnie by wszystkie opedzlowal. a moze golabki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytajaca mama
albo naprawde zrobie kanapki. pokroje bagietke, na drugim polmisku wedline,sery i warzywa. i kazdy sobie zrobi co chce.do tego jajka w majonezie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytajaca mama
czekam na wiecej pomyslow.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytajaca mama
dodam,ze jest 6 osob doroslych + dwojka dzieci starszych+jedno mniejsze. ale dzieci mam gdzies.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no jak nie masz kasy
albo zrób serowe fondue - i maczajcie w tym kawałki mięska, warzyw, bagietkę......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytajaca mama
fajny pomysl,niestety nie mam sprzetu do tego. zadnych proporcjonalnych miseczek. dawajcie dalej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytajaca mama
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość moze chińszczyzna
mało pracy i ładnie mozna podać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytajaca mama
wlasnie. masz jakis swoj przepis na sos?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytajaca mama
tak,zrobie ta chinszczyzne i. ryz+ trzy mrozonki do chinskiego + dwa gotowe sosy. chyba,ze masz lepszy pomysl na sos?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytajaca mama
up

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
polecam mexicane-ciepłe danie jednogarnkowe podajesz z bagietką lub chlebkiem jest pycha albo zapiekankę też super danie na ciepło do tego wskazane by było też winko, ale jak nie masz kasy, to bez niego też będzie ok. w razie zainteresowania daj znać, to wkleję przepisy:) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytajaca mama
tak tak,wklejaj :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bardzo proszę To przepis na moją NAJlepszą zapiekankę : 50dag mielonej wołowiny 25 dag makaronu wstążki słoiczek koncentratu pomidorowego 10 dag naturalnego serka homo,lub jogurtu nat. 1 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 1/2 szkl. startego parmezanu 2 opakowania sosu bolońskiego w proszku ząbek czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki tymianku, sól, pieprz makaron ugotować na półtwardo. czosnek przecisnąć przez praske,usmażyć wołowinę z czosnkiem+pieprz sos instant rozpuścić w 3 szkl wody, dodać koncentrat pom., tymianek, wlać do wołowiny,posolić i dusić około 20minut. w osobnym naczyniu wymieszać śmietanę, serek, natkę i parmezan piekarnik nagrzać do 160 stopni w żaroodpornym naczyniu układać warstwami połowę makaronu, połowę sosu mięsnego, 2/3 masy śmietanowo-serowej, pozostały makaron,resztę sosu mięsnego i na koniec sos śmietanowy. całośc posypać startym parmezanem. zapiekać około 30minut. z czerwonym winem smakuje obłędnie. mniam. czasami odchodzę od przepisu i nie daję sosu w proszku, podlewam wtedy mięso niewielką ilością wody i dodaję tylko koncentrat.zdarzało mi się też robić zapiekankę na innym mięsku, ale nie da się ukryć, że z wołowiną smakuje NAJ tak więc mieloną wołowinę możesz zastąpić zwykłym mielonym mięskiem, a parmezan zwykłym serem żółtym-tragedii nie będzie:) na mexicane wkleję jak znajdę, bo gdzieś mi się zapodział przepis

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wołowina po meksykańsku: - 1kg wołowiny pokrojonej w paseczki o śrenicy ok. 1cm. - 2 cebule czerwone, 2 białe - 2 puszki czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy - 2 papryki swieże -czerwona i żółta (w zasadzie kolory dowolne) - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - sos sojowy lub maggi, - fix meksykańki lub przyprawa do kuchni meksykańskiej lub ew. ostra papryka w proszku - sól, pieprz, 1łyżka mąki Pokrojoną wołowinę wymieszać z 4 łyżkami sosu sojowego, odstawić na godzinę, oprószyć mąką i obsmażyć na złoto na dużym ogniu - i do gara Zalać wodą do wysokości mięsa, doprawić przyprawą meksykańską (pół torebki)lub 1łyżeczką papryczki, popieprzyć. Gotować na małym ogniu i dodawać do tego: fasolę razem z sosem z puszki, odcedzoną kukurydzę, obsmażoną krótko paprykę (w paseczki), cebulę w półtalarki -posoloną i obsmażoną, słoiczek koncentratu. Doprawić solą jeśli jest taka potrzeba. Gotować około godziny (dopóki mięsko nie zmięknie). Ilość przyprawy meksykańskiej bądź papryczki możesz zmniejszyć jeśli nie lubisz ostrych potraw, ja daję całą paczkę fixu. Wołowinę można też zastąpić innym mięsem, np. kurczakiem, wieprzowina nie będzie chyba już tak dobra -nie próbowałam zresztą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytajaca mama
dziekuje. wolowina u mnie odpada bo kosztuje kg 17 eurona. masakra. zrobie jednak chinskie i zapiekanke bolonese. ciasta nie robie bo i tak kazdy ma dosyc po swiatecznym obzarstwie. kupie puszke lodow smietankowych i zrobie sos czekoladowy. ok?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Możesz robic jajka faszerowwane.Kroisz na pól wyciągasz żółtko, przysmazone i starte pieczarki mieszasz z zółtkiem,doprawiasz do smaku i ten farsz wkładasz na tę połóweczke jajka i robisz kleksa z majonezu. Fantazyjne kanapki też będa super ,mozesz z robić tez sałatkę .Jest niedroga a smaczna - por,4 jajka na twardo pokrojone w kostkę,kukurydza i ananas z puszki.Doprawiasz do smaku i mieszasz z majonezem. Proponuje tez paszteciki serem feta i porem(możesz zrobić też inny farsz pieczarki,kapustą,czy miesem mielonym),jest to danie na ciepło,tanie,dużo i smacznie: 4 szklanki mąki,4 łyżki oleju lub roztopionego masła,1/2 kostki drożdży,1 szklanka mleka ,3 żółtka,1 całe jajko,łyżka cukru,szczypya soli do miski wsypac mąke i sół.Roztrzepać 1/2 kostki drożdży,cukier,ciepłe mleko,3 żółtka i jedno jajo.Potem to wszystko wlac do miski z mąką.Wyrobić zawartość.Pościankach miski wlewamy ostudzone maśło lub olej i znów mieszamy.Wstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-41 minut.Ciasto dzielimy na 3-4 porcj,rozwałkujemy w prostokąt nakładamy farsz i zawijamy jak makowiec.Kroimy co jakiś czas(nie za duże porcje bo i tak wyrośnie w czaise pieczenia.Możesz zrobić też inny kształ np koperte czy jak rogaliki.Każde ciacho smarujemy białkiem.Pieczemy ok 25-30 min w temp 200 sopni farsz-kostka sera feta,duża por lub nawet dwie.Porę drobno pokroić i zeszklić na oleju,ser feta pokroić w kostkę i połączyć z porem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mamuśko------------------> bardzo dobry wybór też bym się chciała załapać na taką pyszniutką kolacyjkę:) powodzenia w kucharzeniu i oczywiście SMACZNEGO:D!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×