Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ona aska

HORMONY A RAK JAJNIKA

Polecane posty

Gość ona aska

Od 2 lat nie mam miesiączki. Latałam po ginekologach, wszyscy przepisywali mi leki z żenskimi hormonami, na wywołanie miesiączki. Nic to jednak nie dawał. Zaden lekarz nie wpadł na pomysł, zeby skierowac mnie na badanie hormonów. Kiedy zdobiłam to na własna reke, okazało się, ze wszystkie kobiece hormony mam w normie, ale mam znacznie podwyzszony poziom testosteronu. Od razu dostałam skierowanie na usg, gdyz podejrzewaja nagle jakis guz, czy cos tam innego..., bo przeciez jak taki hormon u kobiety jest wydzielany w nadmiarze, to cos to musi powodowac. Jestem blondynka, nie mam zadnych objawów wirylizmu, mam wysoki kobiecy głos, nigdy nic mnie bolało, dobrze sie czuje, a tu nagle takie cos. A moze mam raka?

Gość Snake00_1984
WItaj! moja żona ma tak jak ty 2 lata nie ma okresu a lekarz pocisnol jej bzdure ze to pzrez jakis chormon PRL szukalem tego wszendzie na necie by jej pomuc i dupa nigdzie tego nie ma chyba se koleś to ubzdural w kalarepie pozatym jak uprawialismy sex to ja bolalo jak o cos niby chaczylem a ten sam duren powiedzial jej ze to moczowu czy cos takiego ,,,ja***le moczowud w pochwie to jakies kpiny 2 tygodnie temu wziolem ja do innego lekarza i narazie bierze jakies tabletki do pochwowe i chyba pujdzie na cytologie sam nie wiem czemu nie ma okresu taki dlugi czas a ona sie boi lekarza jak ognia!!

Gość perfumowa
Mój drogi... Po co się tak denerwować;) Może twoja żona ma zapaelnie układu moczowego, przy którym występuje też apalenie pochwy????:O Nie wiem, bo jej nie znam i nie widziałam i nie jestem lekarzem.... ALe skoro się nie znasz i nie wiesz, co dokłdnie powiedział, to po co się denerwujesz??? PRL to prolaktyna. Podwyższa się u kobiet, które nie są w ciąży przy stresie, nerwicach itd. I wtedy czasowo kobieta jest bezpłodna, zatrzymuje on owulację. Wysoki poziom prolaktyny jak najbardziej i w zasadzie ZAWSZE powoduje brak normlanego cyklu, potem rozregulowanie innych hormonów- testosteronu, estrogenów, progesteronu- właśnie na skutek braku owulacji, a wszystkie hormony w/w są wydzielane w trakcie różnych faz cyklu... Więc się nie denerwuj, tylko zaprowadx żonę do dobrego endokrynologa. I moż etrochę przyhamuj z tą nerwowością, bo takie rzeczy u kobiet dzieją się właśnie praktycznie w 80% na skutek stresu. 🖐️

Gość perfumowa
do ona aska---> zależy, ile masz lat:) Ten hormon jest wydzielany przez nadnercza chyba, także guz jajników itd., odpada;) Nie martw się! Często kobiety mają takie problemy. Możesz od tego mieć jakiś trądzik, kłopoty z cerą, łojotok, ale nie musisz. Problem polega na tym, ze trafiasz do beznadziejnych lekarzy... Żaden lekarz nie MOŻE zapisywac tabletek hormonalnych, jeżlei nie wie, co jest przyczyna braku okresu...:O A jakbyś była w ciąży???? A jakbyś miała jakiegoś guza naprawdę?:( Wtedy tylko by ci urósł, na pewno hormony przyśpieszyłyby jego wzrost:( lekarze sa głupi, rytynarscy i mają wszystkich w dupie czasami:o Nie powinnas ufać komuś, kto przypisuje leki hormonalne bez badań, bo lekarz nie jest jasnowidzem. Nie może od spojrzenia na kogoś wiedzieć, co mu jest, jaki ma poziom hormonów itd. Datego pwoinnaś się udać do dobrego lekarza, na jakies kompleksowe badania, najlepiej w ogóle w szpitalu, całodobowe, razem z prolaktyną, TSH, estadiolami itd.

Gość Snake00_1984
czasowo bez plodna czyli mam rozumiec ze pzrez te dwa lata nie zaszla by w ciaze i teraz tez skoro nie ma okresu i niby ma nadmiar chormonu PRL?

Gość perfumowa
NIE WIEM> To zależy. Zazwyczaj przy takiej prolaktynie (ale właśnie- jakiej, nie wiem...) nie ma owulacji., Prolaktyna to jest hormon wydzielany u kobiet w ciąży, który powoduje laktację i zanik owulacji na czas ciąży. Ale jeżeli żona ma takie kłopoty, to naprawdę nie jest zdrowe, bedzie potem miała różne inne problemy i zaburzenia, prawdopodobnie jest w bardzo dużym stresie albo ma nerwicę i powinna iść do dobrego lekarza. Zanik owulacji przez długi czas może prowadzić do powstania guzów i zrostów na jajnikach...

Gość perfumowa
Jeżeli chcesz się zapytać, czy nie musicie używac antykoncepcji, jeżli nie chcecie mieć dziecka, to powiem: nie. Nigdy nie wiadomo, kidy nastąpi owulacja i kiedy cykl wróci. Moja mam miała okres raz na rok, raz na pół roku a potem nagla proszę- była w ciązy. A sama o tym nie wiedziałą. Dowiedziała się dopiero jak poszła do gina, ze znowu nie ma pł roku okresu, on jej dał zastrzyki, nie podziałały i się okazało, ze już jest w 3cim miesiącu. WIęc nigdy nie wiadomo... Ale jeżlei pytanie jest postawione w druga stronę, w co wątpię, bo byłoby to bez sensu;), czy macie problemy z zajściem w ciążę z tego powdu, to odpowiedź jest oczywista- tak.

Gość Snake00_1984
hmm mamy juz dwujke dzieci ;) a na tzrecie bysmy sie nie pogniewali ja napewno tym bardziej moja sysia:) zapytalem by wiedziec co i jak bo jej ubiegly lekarz to jej nic nie mowil co i jak wiec nie wiele oboje wiemy na temat tego dlaczego sysia nie ma miesiaczki i czemu to tak dlugo trwa i dlatego juz ze zdenerwowania na lekarzy zasiengam opini wlasnie tu bo chcial bym wiedziec czy jest w stanie zajsc w ciaze przy takim stanie zeczy czy tez nie bardzo...pozatym lekarz mowil cos o 50% szans na kolejne dziecko i poniekad boimy sie miec nastepne by nie bylo komplikacji bo niechial bym jej przez to stracic albo i dziecka

Gość perfumowa
Na dziecko szanse są małe, ale zawsze są. Ale nie chodzi o dziecko. Chodzi o to, ze nawet w innym mieście, twoja żona musi iść do lekarza, endokrynologa i zrobic poważne badania.

Gość Snake00_1984
wlasnie ja w tym tygodniu tam zabiera mdzienki za rade dam znac co i jak:)